besparen op vaste lasten per maand

Slim met geld: besparen op vaste lasten per maand

Laten we meteen met de deur in huis vallen: vaste lasten zijn zo vast niet. Sterker nog: het is vrij makkelijk om te besparen op vaste lasten per maand! Meestal gaan mensen in budgetberekeningen uit van vaste lasten en variabele kosten. Die vaste lasten zijn een vast gegeven en voor besparingen kijken we vooral naar de variabele kosten. Toen wij onze financiën in kaart brachten, pakten we het anders aan. Alle uitgaven stonden ter discussie, vast of niet. Dat leverde ons mooie inzichten op én tips voor jou hoe ook jij kan besparen op je vaste lasten per maand!

besparen op vaste lasten per maand tips | geldzaken | slim met geld

Onze excelsheet-fanatisme

We noemden het hier al vaker: ons doel is financiële onafhankelijkheid, zodat we nu al met pensioen kunnen. Sinds we dat doel voor onszelf hebben vastgelegd, zijn onze financiën nog meer dan daarvoor een bron voor fanatisme. We brengen nu maandelijks in kaart wat we precies uitgeven – vast, variabel, gezamenlijk en los van elkaar – om zo te zien wat we precies moeten verdienen aan passief inkomen. Zodra we dat bedrag maandelijks verdienen met ons passief inkomen, zijn we financieel onafhankelijk van werk op uurbasis of in loondienst. Dat leverde niet alleen kleurige excelsheets met cirkeldiagrammen op, maar vooral veel leuke inzichten op over hoe wij met geld omgaan en welke financiële fouten wij maken.

Om financieel onafhankelijk te zijn, moeten we onze uitgaven afstemmen op onze passieve inkomsten. Met pensioen zijn we nog niet, want uitgaven en inkomsten matchen nog niet helemaal. We geven (nog) meer uit dan we passief verdienen. We kunnen nu onze passieve inkomsten verhogen – en die stijgen iedere maand weer met veel inzet – maar ook onze uitgaven eens kritisch bekijken. We vonden daarbij vooral onze vaste lasten interessant én ontdekten dat die eigenlijk zo vast helemaal niet zijn.

besparen op vaste lasten per maand tips | geldzaken | slim met geld

6x besparen op maandelijkse vaste lasten: overstappen, opzeggen en korting vragen

#1 Verlaag je hypotheeklasten

Heb jij een eigen huis en schrok je van de WOZ-waarde die de gemeente voor jouw huis heeft vastgesteld? Je kan daar ook je voordeel mee doen. Een hogere WOZ-waarde levert niet alleen hogere belastingen op, maar kan wellicht ook jouw vaste lasten verlagen. Als jij geen NHG op jouw hypotheek hebt zitten – dan heb je namelijk al de laagste rente – kan je met een gestegen woningwaarde in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente! Vraag hiernaar bij je bank of hypotheekadviseur en bespaar jezelf mogelijk veel geld aan hypotheekrente.

#2 Neem je zorgverzekering onder de loep

Onze zorgverzekeringen zijn een groot deel van onze maandelijkse lasten. Een deel van deze kosten – de basisverzekering – kan je natuurlijk niet vermijden. Toch kan je ook heel goed op deze vaste lasten besparen!

Aan het eind van ieder kalenderjaar kijken wij kritisch naar onze (aanvullende) zorgverzekeringen en we raden jou aan om dat ook te doen. Is onze situatie veranderd en daarmee onze behoefte? Gebruiken wij ons eigen risico eigenlijk wel? Onze ervaring is dat het loont om goed te bekijken wat jouw aanvullende verzekering jou kost en oplevert. Wat heb je nou echt nodig? Vul dit in op een vergelijkingssite om te ontdekken wat voor jou precies de goedkoopste zorgverzekering is.

In ons geval gebruiken we vrijwel nooit ons volledig eigen risico van € 385, dus besloten we die voorgaande jaren op te hogen in ruil voor een lagere verzekeringspremie. Ook bleek ik als zzp’er bij bepaalde verzekeraars een zzp-collectiviteitskorting te krijgen. Andersom verwachten we dit jaar ons eerste kindje en was dat juist reden om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten.

#3 Neem een half uur om je verzekeringen te vergelijken

Je zorgverzekering kan je maar één keer per jaar wisselen (aan het einde van het kalenderjaar), maar je andere verzekeringen kun je waarschijnlijk ook nu vandaag aanpakken. Neem een half uur de tijd om te inventariseren welke verzekeringen met welke dekking je (nodig) hebt en om online makkelijk verzekeringsmaatschappijen te vergelijken. Je zult verbaasd zijn hoeveel geld je kan besparen op je verzekeringen door simpelweg een online vergelijkingssite in te vullen en over te stappen naar een goedkopere aanbieder.

#4 Gebruik jij wel al je verzekeringen en abonnementen?

Hoe bewust we ook zijn van onze geldzaken, we maken ook domme fouten. We bleken verzekeringen te hebben die ons niets zouden opleveren in geval van schade en abonnementen die we niet gebruikten. Oeps.

Inmiddels hebben we ook die ene inboedelverzekering opgezegd. Het loont om kritisch te kijken naar wat een inboedelverzekeraar uitkeert bij schade. Is dat de dagwaarde en heb jij net als wij veel oude en tweedehands spullen? Dan loont zo’n inboedelverzekering misschien helemaal niet en kan je je die kosten beter besparen. Of misschien heb jij een reisverzekering met een dure dekking voor wintersportvakanties, maar ga je eigenlijk niet (meer) op wintersport? Of een doorlopende dekking buiten Europa, terwijl je meestal in Europa op reis gaat?

Ook abonnementen zijn het waard om kritisch te bekijken. Lees jij dat tijdschrift of die krant wel echt? En hoe vaak kijk jij nou echt televisie? Wij hebben ons tv-abonnement jaren terug opgezegd. Met Netflix en online manieren om een programma terug te kijken, gebruikten wij dat abonnement eigenlijk nooit. Het bleken makkelijke manieren om te besparen op onze vaste lasten.

#5 Stap jaarlijks over van energieleverancier voor de welkomstbonus

De makkelijkste manier om serieus veel geld te besparen, is door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Wij doen dit ieder jaar, als het einde van ons jaarcontract in zicht komt. We gebruiken een van de online vergelijkingssites, zoeken uit welke leveranciers echt groene stroom bieden én krijgen zo ieder jaar opnieuw en flinke welkomstkorting bij het overstappen. Dat kan flink oplopen: wij kregen bij VandeBron een welkomstkorting van € 100 bij een jaarcontract. Een kleine moeite – zeker omdat je nieuwe aanbieder ook jouw oude contract voor je op zal zeggen – voor maximale winst!

#6 Vraag als vaste klant om korting

Overstappen of opzeggen werkt natuurlijk niet voor alles. Sommige abonnementen en diensten blijf je gewoon gebruiken en blijven daarmee onderdeel uitmaken van je vaste lasten. Toch weten wij ook op die kosten te besparen: we vragen om een korting als vaste klant. Bel simpelweg jouw aanbieder op en vraag wat ze je kunnen aanbieden. Moeilijker is dat niet.

Dit doen wij steevast bij ons NS-abonnement en werkt ieder jaar. We hebben vorige week onze creditcard een jaar gratis mogen verlengen, na een eerste gratis welkomstjaar. Gewoon door een telefoontje met de vraag wat er mogelijk is, omdat wij de kosten voor de kaart er niet uithalen en overwogen de kaart daarom op te zeggen. Dit werkt ook vaak voor je internet-, tijdschriften-, krant-, televisie- en telefoonabonnement. Probeer het eens uit. Je kan er hoogstens je vaste lasten mee omlaag brengen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Deze blog is geschreven in samenwerking met geld.nl.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven