Tidy Minds | Tv | Ontspullen | Minimalisme

Zo minimaliseerde ik mijn tv

De televisie wordt in vrijwel alle boeken, blogs en guides over minimalisme uit huis gebannen. That’s not for me, ik koos ervoor mijn tv te minimaliseren! Een tv klinkt misschien als een object dat je hebt of niet hebt, maar geloof me: er zijn meer opties.

Nog voor ik zelf doorhad dat ik het minimalismevirus me had gegrepen, had ik al stapje voor stapje afstand gedaan van mijn televisie. Een aantal maanden geleden heb ik de bank in mijn woonkamer een kwartslag gedraaid. Ik vond het onprettig met mijn rug naar het raam te zitten en door mijn bank te draaien kon ik vanaf de bank naar buiten kijken en voelde het huis een stuk lichter.

De tv stond daarvoor prominent voor mijn bank en op die plek bleef hij staan. Naast de bank dus. Niet heel handig als je tv wil kijken misschien, maar dat bleek ik ook opeens een stuk minder te doen! Gek genoeg had ik altijd het gevoel mijn tv gehad aan te moeten zetten, als ik er precies tegenover zat. Ik vond het geluid van de tv op de achtergrond gezellig en keek zo ongemerkt meer tv dan ik zelf doorhad. Dat bleek op slag te veranderen, toen mijn tv niet langer de hoofdrolspeler in mijn woonkamer was.

Ik keek uiteindelijk nauwelijks nog tv. Ik las liever een boek of deed graag – I know, heel old school – een spelletje. Dat televisieabonnement was dus zonde van mijn geld. Ik heb het opgezegd en vervolgens geen seconde gemist. Mijn vriend had inmiddels ook een Chromecast geïnstalleerd, waardoor ik via mijn telefoon Netflix, Uitzending Gemist en YouTube op mijn tv kon afspelen. Meer had ik niet nodig.

Het ontspullen gaf me het laatste zetje. Mijn blu-rayspeler gebruikte ik ook zelden en verkocht ik via marktplaats.nl. De kast waarin mijn tv stond, kreeg twee planken en werd mijn twee nieuwe, geminimaliseerde boekenkast. De tv zette ik tijdelijk op een klein tafeltje.

Terwijl mijn tv een jaar daarvoor nog met allerlei kabels met van alles was verbonden, zat er nu nog alleen een snoer voor elektriciteit aan. Tel daar dat tafeltje bij op en mijn televisie bleek super flexibel te zijn. Wilden we ’s avonds voor het slapen in bed nog onze favoriete serie kijken? Dan namen we de tv even mee. Wil mijn vriend in de bijkamer in zijn relaxstoel iets kijken? De tv zet je daar zo neer.

De televisie is hierdoor niet meer een vast en prominent onderdeel van het huis, maar een flexibel apparaat dat we kunnen gebruiken, wanneer we daar zin in hebben. De tv staat dus niet ongemerkt hele avonden en weekenden aan. We zetten de televisie eigenlijk alleen nog maar aan, als we daar ook daadwerkelijk met volle aandacht iets op willen kijken.

Ik heb mijn tv dus niet weg hoeven doen om er een prettigere relatie mee te krijgen. Voor mij bleek het genoeg te zijn om de tv geen prominente plek in mijn huis te geven, mijn abonnement op te zeggen, de tv flexibel te maken en er vervolgens bewust te kiezen om een serie of programma op te zetten. Ik heb mijn televisie dus niet de deur uitgegooid, maar geminimaliseerd!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven