Uitbesteden voor meer vrije tijd wat is jouw uurtarief

Uitbesteden: hoeveel is jouw vrije tijd waard?

Het eerste wat ik deed na het krijgen van mijn eerste baan, was het inschakelen van een schoonmaakster. Als ik vijf dagen in de week in een kantoor zou zwoegen, wilde ik niet in het weekend hoeven schoonmaken. Kennelijk is dat niet gebruikelijk op je 24e en is het ook geaccepteerd om je kritiek daarop dan ongegeneerd te uiten. Wat voor diva was ik wel niet dat ik iemand anders mijn rotzooi zou laten opruimen?

Ik ben gewoon iemand die weet hoeveel haar vrije tijd waard is. Dat maakt mij geen diva of luxepoes. Dat betekent dat ik kies voor een leuker en rijker leven. Dus wat op mijn 24e begon met een schoonmaakster, is inmiddels een legertje aan hulppersonen. Laat ik een aantal aan je voorstellen.

Koken laten wij vaak door restaurants doen, want wij zijn dol op gezonde afhaalmaaltijden. Dat scheelt ons weer boodschappen, koken, opruimen en de afwas. Heerlijk! De was wordt vaak gedaan door onze schoonmaakster of brengen we naar een wasserette. Niet eens omdat we de was zo’n verschrikkelijke klus vinden, maar omdat ik mijn avonden liever anders besteed. Ieder jaar komt een tuinman het grove snoeiwerk doen. Kledingreparaties zijn voor de stomerij om de hoek en fietsbanden worden geplakt door de fietsenmaker. Wij besteden het allemaal uit.

We hebben zelfs lange tijd gewerkt met een virtuele personal assistant – ook wel een virtual assistant of VA genoemd – en zijn nu op zoek naar een waaraan we nog meer kunnen uitbesteden. Hoe ideaal zou het zijn, als iemand anders zich bezig kan houden met technische issues van onze websites, het boeken van onze vakanties en het bijhouden van onze boekhouding?

Niet omdat wij het niet kunnen, maar omdat wij onze vrij tijd zo waardevol vinden. Wij werken allebei vier dagen in de week. Sebastiaan in loondienst, ik als zzp’er. De overige drie dagen in de week en onze avonden willen wij vol inzetten voor onze passies, vrienden en elkaar. Wij werken liever aan onze blog dan dat wij banden plakken. Doordeweeks brengen wij samen liever samen quality time door dan dat we ons bezig houden met boodschappen, koken, opruimen en afwassen.

Uitbesteden is inmiddels bijna een tweede natuur. Als we ergens geen zin in hebben, vragen we ons af of we het kunnen uitbesteden. Als we tijd te kort komen, selecteren we klussen om door iemand anders te laten doen. Voor vrijwel iedere klus kan je wel online een aanbieder vinden. Door taken en klusjes waar wij geen plezier aan beleven, uit te besteden houden we meer tijd over voor wat er voor ons echt toe doet.

Dat kost natuurlijk geld. Veel geld. Maar met ieder uur aan uitbestede klussen kan ik werken als zzp’er tegen een hoog uurtarief. Of kunnen wij aan onze andere blog werken, waarmee we inmiddels ook geld verdienen. In zekere zin verdienen wij juist geld als wij klusjes uitbesteden. Bereken voor de lol eens jouw uurtarief – in loondienst of als ondernemer – en vraag je af welke rotklussen je niet voor een veel lager tarief dan dat van jezelf kan uitbesteden.

Je vrije tijd is het waard. Echt.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven