Groene energie | Groenste energieleveranciers van Nederland | Consumentenbond en Greenpeace | Tidy Minds

De keuzehulp voor groene energie

Toen ik laatst overstapte naar Vandebron voor mijn groene energie, kreeg ik daar op instagram veel vragen over. Hoe wist ik voor welke energieleverancier ik moest kiezen? Hoe wist ik zeker dat groen echt groen was? Mijn antwoord is eigenlijk heel simpel: ik gebruikte een onderzoek van de Consumentenbond en Greenpeace.

Wanneer is groene stroom groen?

De groenste energieleveranciers uit dit onderzoek leveren vrijwel alleen stroom die duurzaam is opgewerkt. Dus met windmolens en zonnepanelen. Als je in een energievergelijker invult dat jouw gewenste energieleverancier minimaal 75% groene energie moet leveren, zul je ook deze leveranciers uit de vergelijking krijgen. Het onderzoek heeft daarnaast gekeken naar de investeringen die de leveranciers doen. Hoe groen zijn die? Kiezen zij voor duurzame investeringen en bouwen zij zelf windmolens?

Niet alle ‘groene’ energie is even groen. Zo is stroomopwekking uit biomassa niet altijd duurzaam, omdat verbranding van die biomassa nog altijd vervuiling oplevert. Ook kan bijvoorbeeld verbrand hout beter worden gebruikt dan verbranding voor energieopwekking. Opwekking door waterkracht is natuurlijk supergroen, maar niet als door de dammen het ecosysteem en de visstand negatief wordt beïnvloed. Al deze factoren vind ik voor mij als consumenten moeilijk – of eigenlijk: niet – te overzien. Daarom is mijn antwoord ook zo simpel en laat ik me graag leiden door het onderzoek van betrouwbare organisaties.

Als je meer wil lezen over de punten waarop je duurzaamheid kan beoordelen, vind je deze uitgebreide uitleg van de Consumentenbond misschien interessant. Ook op deze pagina legt de Consumentenbond het onderzoek uit.

Wie is de groenste energieleverancier?

Veel van de bekende energieleveranciers die zichzelf ook promoten met groene energie, zijn niet supergroen. Ze zijn ook niet slecht bezig en investeren in duurzame energiebronnen. Hun energie komt toch nog steeds vooral van niet-duurzame bronnen. Welke leveranciers je dan wel voor moet kiezen? Daarvoor gebruik je deze tabel:

Groene energie | Groenste energieleveranciers van Nederland | Consumentenbond en Greenpeace | Tidy Minds

Ik koos er vervolgens voor om in een energievergelijker al deze leveranciers in de categorie ‘voorlopers’ als mogelijkheid aan te vinken. De kleinste leveranciers heb ik uit mijn vergelijking gelaten. Ik heb in het verleden eens te maken gehad met een kleine leverancier die failliet ging en dat heeft me veel gedoe opgeleverd. Mijn angst voor herhaling is waarschijnlijk ongegrond, maar het geeft me toch wat gemoedsrust.

Tussen alle voorlopers kies ik vervolgens simpelweg voor de leverancier met de beste prijs. Ik wil graag maximaal een jaar vast zitten en daarvoor een nette prijs betalen. Het resultaat? Vandebron! Over deze leverancier had ik al veel positieve verhalen gehoord. Over de fijne klantenservice en de duurzame missie van het bedrijf. Dat samen met de prijs én de fijne welkomstkorting en ik was om.

Is groene energie duurder?

Daarop is het antwoord vrij kort: nee.

Ik heb de energievergelijker ingevuld zonder en met mijn voorkeuren voor groene energie. Het verschil was minimaal. Ook zonder de voorkeuren kwamen de aanbieders van groene stroom in mijn top 10 van voordeligste leveranciers te staan. Net als andere energieleveranciers hebben zij ook vaak een scherp tarief en zijn zij dus net zo concurrerend. 

Nu ben ik benieuwd: heb jij nog meer tips voor groene energie? Staat jouw leverancier in het groepje ‘voorlopers’? Stuur me een berichtje op maartje@tidyminds.nl, als je het leuk zou vinden als ik ook jouw ervaringen in dit artikel deel.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Dit artikel is niet gesponsord, maar puur geschreven uit enthousiasme en mijn wens om jou ook te helpen duurzame keuzes te maken.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven