Geldzaken onder de loep | Financieel afhankelijk en passief inkomen | Geldfouten | Tidy Minds

Onze geldzaken onder de loep: onze conclusies

Soms heb ik zo’n project waar ik helemaal enthousiast van kan zijn en dat was vorige maand ons huishoudboekje. Ik ging helemaal los op rekeningoverzichten, excelsheets en cirkeldiagrammen. Toegegeven, dat ging ver. Maar de inzichten die het ons opleverden, waren absoluut waardevol. De totaalbedragen geven ons een idee wat we moeten verdienen aan passief inkomen om financieel onafhankelijk te leven zonder te bezuinigen. Maar los daarvan bleken we meer oogkleppen op te hebben dan we van onszelf dachten.

#1 Sebastiaans sociale leven is zo duur niet

Sebastiaan geeft los van onze gemeenschappelijke uitgaven behoorlijk wat geld uit. Hij dacht zelf altijd dat zijn sociale leven zo duur wat. Maar wat blijkt? Hij geeft het voor een groot deel uit aan eten! Het is vooral lunchgeld, maar zelf weet hij ook niet zo goed welk eten hij dan allemaal koopt.

#2 We kopen bijna geen spullen meer

Dit was op zich te verwachten na al onze lofzangen op het minimalisme en ontspullen. We hebben daarom alles wat materieel was op een hoop gegooid. Van schoonmaakspullen en toiletspullen tot de kachelpijp en het bureautje. De duurste uitgaven waren sowieso voor die kachelpijp. Omdat onze eerste houtkachel in ons tuinhuis kapot ging en onze tweede kachel niet dezelfde afmetingen had, moesten we zelfs een tweede kopen. Een set kost ongeveer 250 euro. Auch.

#3 We hebben onze verzekeringszaken niet op orde

Toen wij gingen samenwonen, hebben we ons vooral gericht op de inboedels samenvoegen. Lees: een inboedel volledig weggooien en de ander voor de helft ontspullen. Het kiezen van een verzekeraar voor ons beide hebben we toen overgeslagen. Dubbele verzekeringen hebben we niet en ook de inboedelverzekering hebben we toen keurig een van opgezegd en de ander op samenwonend gezet. Maar ook die voor de reisverzekering en zorgverzekering zou het veel makkelijker zijn om die bij een verzekeraar onder te brengen op een polis. Dat bleek wel toen we een enorme schade van onze laatste reis te claimen hadden. Wat een administratie bleek dat toen te zijn om ook die schade te splitsen. Maar zelfs toen hebben we dit niet aangepakt. Tijd voor actie.

#4 Ons tuinhuisje is niet gratis

Omdat ons volkstuinhuisje zo goedkoop en klein is, noemen wij het meestal gratis. Dat is natuurlijk niet waar. Los van de aankoopkosten, betalen we contributie aan de vereniging, jaarlijkse grondhuur, gasflessen voor koken en douchen, elektra en water. We berekenden dat we gemiddeld € 80 per maand betalen. Dat vinden we zelf geen wereldschokkend bedrag, maar gratis moeten we het eigenlijk niet noemen.

#5 Onze vaste lasten zijn verdeeld over onze rekeningen

Alle kosten voor auto, huis en boodschappen betalen we van de gemeenschappelijke rekening. Maar onze zorgverzekeringen en telefoonkosten betalen we van onze eigen rekeningen, zoals we deden voor we samen gingen woonden. En dat is helemaal niet zo handig. Hierdoor leken onze vaste lasten lager dan ze eigenlijk zijn en het gaf ook een vertekend beeld van onze individuele uitgaven. Dat doen we sinds deze maand daarom wel en hebben we nu scherper in beeld wat wij nu allebei zelf nog uitgaven.

#6 De bouwmarkt verdient een eigen kleur in de cirkeldiagram

Nog een reden waarom we ons tuinhuisje niet gratis mogen noemen. Er zit niet alleen enorm veel tijd in het opknappen ervan, maar we maken ook veel kosten. We zijn er trots op dat we vrijwel alles zelf doen en nagenoeg alle bouwmaterialen hebben gevonden of gekregen. We hebben onderschat hoeveel geld we daarnaast ook nog hebben uitgegeven bij de bouwmarkt. We kwamen uit op € 505,- uit. Gelukkig is klussen ook een hobby en zijn we dolblij met het resultaat. Het geld was het dus meer dan waard.

#7 Maartje besteedt 41% van haar geld aan donaties

De cirkeldiagram van mijn eigen rekening liet zien dat 40% van mijn uitgaven donaties waren. Dat was veel meer dan we hadden ingeschat. 29% daarvan is voor de studie van een familielid en die bijdrage stopt deze zomer met zijn afstuderen. De andere 12% is voor verschillende goede doelen. Maar omdat ik een schenkingsovereenkomst heb met deze goede doelen, kan ik deze donaties wel van de inkomstenbelasting aftrekken.

En welke totaalbedragen uit de inventarisatie kwamen? Welk bedrag we aan passief inkomen moeten verdienen om financieel onafhankelijk te kunnen leven op gelijke voet? Stay tuned, want dat delen we waarschijnlijk in een volgende blog.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven