baby | natuurlijk ouderschap | minimalisme | tweedehands babyuitzet | Tidy Minds

Onze tweedehands babyuitzet: wij kochten niks nieuws voor onze baby

Het moment dat wij die positieve zwangerschapstest in handen kregen, begon de grote babymarketingcampagne. Google leek door onze zoekopdrachten nog eerder dan wij te weten dat we een kindje verwachtten en begon ons te spammen met advertenties van alles wat op babygebied te koop is. En dat is veel. Heel veel. En dat is duur. Heel duur. We hebben ons uiteindelijk zonder moeite niet laten verlijden tot dure babyaankopen en kochten zelfs precies niks nieuws voor onze baby. We hadden genoeg aan een tweedehands babyuitzet, zowel gekocht via marktplaats als gekregen van vrienden en familie. Dit is hoe we dat voor elkaar kregen!

Leestip: 25x dit kochten wij allemaal niet voor onze babyuitzet.

Wat mensen normaal besteden aan een babyuitzet

De standaard babyuitzetlijst is eindeloos en bevat meer dingen dan de meeste mensen gebruiken. Volgens het Nibud geven we gemiddeld € 670 uit aan kleding, verzorgingsproducten en de babykamer. Daarnaast rekent het Nibud nog zo’n € 200 voor aan een box, autostoeltje, luiertas, babyfoon en meer. Alle producten zijn uitgesplitst en de bedragen ervoor zijn steeds die voor de goedkoopste opties. Zo goedkoop zelfs dat wij ons afvragen in welke winkel je voor die prijs die babyspullen kan kopen. Je komt volgens het Nibud uit op minimaal € 870 en dat is dan nog een heel erg conservatief bedrag.

Onze babyuitzet kostte ons precies € 240. Dat was namelijk het bedrag dat we betaalden voor de wasbare luiers die we via marktplaats kochten. De rest van de babyuitzet kochten we simpelweg niet of hebben we tweedehands gekregen.

Waarom wij voor tweedehands gaan

Wij verdienen genoeg (passief) inkomen, dus we moeten toegeven dat kosten niet onze drijfveer was om onze babyuitzet tweedehands aan te schaffen. Voor ons was duurzaamheid een belangrijker uitgangspunt: door geen nieuwe spullen te kopen, hoeven geen grondstoffen en energie te worden gebruikt om die te maken. Want wist je dat spullen de meeste impact op onze planeet hebben volgens het onderzoek van Babette Porcelijn voor haar boek boek Verborgen impact? Meer nog dan het gemiddelde vlieggedrag, onze niet-duurzame huizen of ons eten?

Maar bovenal komt onze minimalistische instelling volop in het verzet bij het lezen van de gemiddelde babyuitzetlijst. Ik lees over spullen waarvan ik nog nooit gehoord heb en die niet in ons minimalistische huis zullen passen. Sinds het ontspullen is het vermijden van nieuwe spullen een automatisme en tweede natuur. Het komt niet eens meer in ons op om steeds maar nieuwe dingen te kopen. Bij het lezen van alle lijstjes komt een weerzin voor al die babyspullen op. We hebben graag zo min mogelijk spullen, namelijk alleen dat wat we echt nodig hebben. Dat betekent voor onszelf een capsule wardrobe met maar een paar kledingstukken, dus waarom zouden we ons dan te buiten gaan aan babykleertjes? Waar onze baby ook maar korte tijd gebruik van zou maken, voordat ze alweer aan een nieuwe maat toe is?

Leestip: 40 spullen die ik niet meer nodig heb dankzij minimalisme.

Onze tweedehands babyuitzet

Veel spullen hebben we niet voor Linde. Een klein kastje met drie lades bevat eigenlijk alles wat we voor haar nodig hebben: de bovenste lade met (vooral wollen en wolzijden) kleertjes, de middelste la met wasbare luiers en kolfspullen, en de onderste lade met hydrofieldoeken en beddengoed. De babykleertjes hebben we allemaal tweedehands gekregen van familie, nieuw als kraamcadeau of geleend via een online platform daarvoor. De wasbare luiers kochten we tweedehands via marktplaats. Nieuw geef je daar al snel iets van € 600 tot € 1.000 aan uit. De hydrofieldoeken en spuugdoeken kregen we allemaal tweedehands van familie of nieuw als kraamcadeau. Hetzelfde geldt voor het beddengoed.

Haar bedje is een tweedehands hangwieg voor aan het balkenplafond van ons tiny house, die mijn moeder tweedehands via marktplaats scoorde en ons cadeau deed. Het is zo’n prachtige, witte hangwieg van Leander, waar je nieuw zo’n € 225 voor betaalt. Al slaapt onze baby meestal het liefst bij ons in bed en leggen we haar daar dan op een klein matras uit de kinderwagen. En die kinderwagen leenden we weer van een vriendin.

Een los verschoningskussen met verschillende hoezen kregen we gratis en ligt overdag op het voeteneinde van ons bed, waar we haar verschonen. Speelkleden kregen we als kraamcadeau in overvloed. Een babynestje, vakantiebedje, slaapzakjes, draagdoek, draagzak, speentjes, knuffels, inbakerdoek en meer kregen we allemaal cadeau. Van mijn moeder via marktplaats, van mijn neven die nog spulletjes hadden liggen en van vrienden als kraamcadeau.

Dit zijn onze babyhoekjes in ons tiny house. De wieg werd door mijn moeder tweedehands gekocht, oma 2 haakte een paars dekentje en oma 3 maakte zelf een mobile. De prachtige schommelstoel haalden wij een jaar terug al gratis op via marktplaats en werd door Sebastiaan gerepareerd en opgeknapt. Daarnaast staat de kleine ladekast met drie lades voor de spulletjes van Linde.

Tips voor jouw minimalistische babyuitzet

#1 Vraag vrienden en familie met kinderen wat zij nou echt hebben gebruikt

Natuurlijk is iedereen anders, zowel de ouders, het kind als jouw huis, dus zal jij ongetwijfeld andere behoeftes hebben dan jouw vrienden en familie. Toch is het de moeite waard om eens met hen een babyuitzetlijst door te nemen en te vragen wat zij nou echt nodig vonden en wat ze ongebruikt weg hebben kunnen doen. Je hoort dan opeens dat die mooie set met flesjes ongebruikt is gebleven, omdat hun baby dat merk fles niet accepteerde en er dus vijf verschillende merken zijn uitgeprobeerd. Of dat dat mooie babybedje ongebruikt bleef, omdat hun baby vooral ben hen in bed sliep en ze uiteindelijk een co-sleeper aanschaften.

#2 Streep weg wat je niet direct nodig hebt

Speelgoed voor een pasgeborene? Daar hebben ze op dat moment nog geen behoefte aan. Een reisbedje? Je gaat waarschijnlijk niet meteen na de geboorte op vakantie. Een winterbaby heeft nog niet direct zonnebrand nodig. Voor een traphekje moet jouw kind eerst kunnen kruipen. Voor een buggy en kinderstoel moet een baby kunnen zitten. Een groot deel van de babyuitzetlijst bestaat uit spullen die je niet direct in de kraamtijd nodig hebt. Dat kan je dus allemaal wegstrepen en pas aanschaffen – of lenen of cadeau vragen – als je er behoefte aan hebt.

#3 Vraag om de oude spullen van bekenden

Iedereen die een baby heeft gehad, heeft uiteindelijk spullen die niet meer gebruikt worden. Kleertjes waar het kindje uitgroeit, een babyledikant dat is vervangen voor een peuterbed en speelgoed waarvoor het kind nu te oud is. Misschien zijn die spullen meteen weggedaan, maar grote kans dat ze nog op zolder liggen te verstoffen. We parkeerden de babyuitzet voor het laatste trimester. Tot die tijd namen we met veel liefde en enthousiasme de oude babyspullen van familie en vrienden aan die ons wél handig lijken. En stiekem blijken de (schoon)ouders echt niet zo minimalistisch te leven en lag onze eigen vroegere babyuitzet daar nagenoeg compleet nog op zolder. Niet hoe wij met spullen zouden omgaan, maar wel zo handig.

#4 Maak een lijst met kraamcadeaus

Kraambezoek neemt meestal een kraamcadeautje voor jouw newborn mee. Grote kans dat ze jou vragen wat je nog zou willen krijgen of wat je nog nodig hebt. Maak alvast een lijst met babyspulletjes die leuk zijn om als kraamcadeau te krijgen, zodat jouw kraambezoek punten scoort met het perfecte cadeau en jij jezelf het gedoe van de aanschaf bespaart. Dit hadden wij misschien zelf ook beter kunnen doen, want dan hadden we nu niet zes speelkleden en een mand vol knuffels gehad.

#5 Speur marktplaats en facebook af

Wist je dat je vrijwel alles tweedehands kan kopen via marktplaats of facebookgroepen? Of nieuw zelfs! Het zal je verbazen hoeveel ongedragen babykleertjes, borstkolven en flesjes nieuw in verpakking en ongebruikte babyspulletjes je online kunt vinden. Daar zal je dan een schijntje voor betalen in vergelijking met de nieuwprijs. Maar ook gratis komt van alles langs op marktplaats en weggeefgroepen op facebook. Vooral meubeltjes voor de kinderkamer worden vaker gratis weggegeven dan tegen betaling verkocht, dus die zal je waarschijnlijk zonder veel moeite online kunnen regelen. Naast de tweedehands spullen die we kregen van familie en vrienden, hebben wij via marktplaats bijvoorbeeld de Leander-hangwieg, de wasbare luiers, onze wolzijden rompers, een tummytub-badje en een babynestje kwamen allemaal van marktplaats.

Leestip: mijn grootste vondsten en frustraties op marktplaats.

#6 Geef jouw gebruikte babyuitzet ook weer een tweede leven

Alles wat bij ons over is, wat ongebruikt blijft of waar ze uitgroeit: we geven het door aan zwangere vrienden of verkopen het via marktplaats. Die tummytub die wij niet gebruikten, omdat we liever met haar douchen? We scoorden de emmer zelf gratis op marktplaats en hij wacht nu bij een vriendin op de geboorte van haar zoontje. De kleertjes waar ze razendsnel uitgroeide, zijn ook doorgegeven. De geleende, wolzijden items zijn weer retour gestuurd, waarna we een nieuw pakket in een maat groter ontvingen. Zo hopen al die ongebruikte babyspulletjes zich niet op en draag ook jij weer bij aan de tweedehands babyuitzet van andere ouders.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven