Tidy Minds | Marktplaats | Ontspullen

Marktplaats, mijn grootste vondsten en frustraties

Wist je dat het kopen van nieuwe spullen met stip op 1 staat in de impactlijstjes? Iedereen denkt aan minder autorijden en woningisolatie bij verduurzamen, maar het produceren en vervoeren van spullen zijn de allergrootste boosdoener. Het klimaat wordt er daarom een stuk beter van als wij niets nieuws meer kopen en vol voor tweedehands gaan! Ik heb om die reden het bekende platform marktplaats.nl de afgelopen jaren vrijwel volledig uitgespeeld. Met fantastische vondsten en enorme frustraties tot gevolg.

Gratis afhalen op marktplaats

In de periode dat ik fanatiek door al mijn kasten ging om te ontspullen, werd marktplaats de meest gebruikte app op mijn telefoon. Het hielp mij enorm met mijn ‘dat is toch zonde’-worsteling om mijn ongebruikte spullen via marktplaats een tweede kans te geven. Toen ik ontdekte dat nieuwe spullen ook nog eens zo’n grote impact op ons klimaat hebben, werd ik nog fanatieker in het doorgeven van mijn dingen.

Dagelijks stonden er massa’s mensen voor de deur om mijn spullen gratis af te halen. Ik maakte een bijstandsmoeder blij met grafische rekenmachines voor haar schoolgaande kinderen. Een andere vrouw bedankte mij enthousiast met thee en lekkers voor mijn puzzelcollectie. Een arm gezin kwam meubels uit ons tuinhuisje ophalen. Ongebruikte keukenspullen werd opgehaald om te worden verdeeld onder arme gezinnen in de wijk. Ik kon zo veel mensen blij maken met spullen die voor mij geen waarde meer hadden!

Maar het woog niet op tegen de frustraties. De reacties op mijn advertenties waren vervelend of zelfs ongepast. Of iemand in mijn huis mocht rondkijken om nieuwe meubels uit te zoeken (in reactie alleen maar gratis boeken)? Of iemand al mijn gratis af te halen schoenen niet kon ophalen vanwege zijn fetisj met vrouwenschoenen? Waarom ik niet bereid was op mijn kosten alles op te sturen? Of langs te brengen?

Mijn ervaring is dat als iets gratis wordt aangeboden, mensen zich ook tot werkelijk niets meer verplicht voelen. Niet om in volzinnen te reageren. Niet om beleefd te zijn. En vooral niet om ook daadwerkelijk op te komen dagen. Ik schat dat ongeveer een derde van de mensen simpelweg niet kwam opdagen.

Mijn tijd om samen een geschikt moment te vinden, de spullen klaar te zetten en te wachten was zo vaak tevergeefs. Soms berichtten mensen later nog met excuses en of ze de volgende dag alsnog mochten komen. Om vervolgens mij weer niets te laten wachten. Het was frustrerend hoeveel tijd er daardoor werd opgeslokt door dit weggeefproject. Was het niet gewoon veel makkelijker om alles weg te gooien?

Ik probeerde nieuwe tactieken om minder tijd in marktplaats te steken. Zo bundelde ik de afhaalafspraken. Ik gaf mensen allemaal dezelfde tijd op om langs te komen in plaats van over en weer te berichten om een geschikt tijdstip te vinden. Het scheelde heerlijk veel tijd dat iedereen dan tegelijk zijn boek, muffinvormen, wasrekje, jurk, vaasje, kerstspullen, insteekmappen, plantjes en meer op kwam halen. Ik sprak ook met mensen af dat ik hun spullen in een plastic tas in de mand van mijn fiets voor de deur zou leggen. Dan hoefde ik niet voor ze thuis te blijven en op ze te wachten. Weer wat tijdswinst!

Maar ook dan kwamen veel mensen zonder bericht niet opdagen. Mijn fietsmand bleek bij thuiskomst nog gevuld te zijn en ook op de bundelmomenten bleef ik met spullen achter. Ik was er helemaal klaar mee en verwijderde de app van mijn telefoon.

Mijn grootste marktplaatssucces

Totdat wij twee maanden terug ons tuinhuisje kochten. Niet alleen stond dat huisje bomvol met oude spullen die wij zelf niet nodig hadden #gratisaftehalen. Ook gingen wij zelf toch weer op zoek naar wat nieuws. Om ons huisje te vernieuwen en comfortabel te maken, hebben wij toch weer spullen nodig. Ik wil dan liever niet iets nieuws, dus besloot ik me toch weer aan marktplaats te wagen.

En met succes! Een minivaatwasser voor in onze minikeuken? Via marktplaats vond ik er eentje in de buurt. Een kleine campingwasmachine? Dat blijkt ook te bestaan en via marktplaats te vinden! Een stofzuiger en oventje vond ik niet via marktplaats, maar als ‘tweede kansjes’ online met deukschade. Ik werd weer langzaam enthousiast om spullen niet nieuw te kopen. Inmiddels ben ik weer helemaal fan van marktplaats, maar dan wel vooral om er zelf aan ‘nieuwe’ spullen te komen.

Want onze beste marktplaatsvondst haalden wij afgelopen weekend op: een gratis keuken! Als wij de keuken uit elkaar kwamen halen, mochten we de hele keuken gratis meenemen, zo werd op marktplaats geadverteerd. De keuken is nog groter dan ons hele tiny huisje, maar wij konden voor alles een bestemming bedenken.Mijn zoektocht op marktplaats begon natuurlijk met mijn wens om ons keukentje te vervangen, dus dat zou hiermee in ieder geval zijn geregeld. Maar met zoveel keukenkastjes zouden wij nu ook een werkbank en kasten onder ons bed kunnen bouwen. Maar zoals mensen vaak niet komen opdagen, worden ook afspraken om iets op te halen vaak last minute afgezegd. Terwijl ik berekende hoe we alle kastjes het beste zouden kunnen gebruiken, duimde ik vooral dat de keukenkans niet toch aan onze neus voorbij zou gaan.

Misschien heeft het geholpen, misschien niet. Maar uiteindelijk haalden wij afgelopen zaterdag met twee vrienden en een boedelbak bij vreemden thuis een keuken uit elkaar. We ontkoppelden de gootsteen, schroefden alles uit elkaar en haalden zo de volledige ruimte leeg onder toeziend oog van de bewoners. Het paste nog maar net in de boedelbak en het was ook een klus om het allemaal in ons tuinhuis te krijgen. De keukenkastjes staan sindsdien plafond hoog in ons huisje opgestapeld, wachtend op al onze klusplannen.

Marktplaats: yay or nay?

Maar als wij ons keukentje vervangen, zullen wij ook weer keukenonderdelen van de oude keuken over hebben. Moet ik me ook daarvoor weer op marktplaats begeven? Of maken we het onszelf makkelijk en rijden we langs het grofvuil? Marktplaats: yay or nay? Ik ben er nog niet helemaal over uit.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven