Op het moment dat je jouw minimalistische huis in orde hebt en je een eerste kindje verwacht, is de kans groot dat je zo terug bij af bent. De babyuitzetlijsten, kraamcadeaus en essentiële babyspullen vliegen je om de oren. Wij kochten eigenlijk helemaal niks nieuws voor onze baby. 90% van de gemiddelde babyuitzetlijst hebben we simpelweg niet in huis gehaald. Wat we wel nodig hadden, kregen wij cadeau of kochten we tweedehands. We maakten een overzicht van onze minimalistische babyuitzetlijst. Dit is wat we op uitzetlijsten zagen, maar wij onnodig vonden en ook niet hebben gemist.
25x dit kochten we allemaal niet
Luiers. Als er iets niet minimalistisch en duurzaam is, dan zijn het wegwerpluiers. Wij kiezen daarom voor wasbare luiers (en kochten die tweedehands via marktplaats). En mocht je die eerste week het jezelf makkelijk willen maken met wegwerpluiers? Wij kregen via familie gratis babydozen met meerdere pakken.
Luieremmer. Waarom zou je een tussenfase introduceren en gooi je die luiers niet meteen in de prullenbak?
Kleertjes. Wij kochten tijdens onze zwangerschap precies 0 babykleertjes. We kregen zat katoenen kleertjes tweedehands van familie en we leenden een set met newborn kleertjes van wol en wolzijden via de organisatie Wolletjes Op Reis. In onze kraamtijd kregen we overigens nog zat katoenen kleertjes als kraamcadeau, dus ook in de maten daarna zaten we meer dan ruim in de kleertjes zonder zelf iets te kopen.
Reiswieg. Je gaat vast niet meteen met jouw newborn op vakantie, dus dat campingbedje kan je nog wel even achterwege laten. Wij kregen uiteindelijk een oude reiswieg van familie, maar ook zonder kan je prima toe. Onze baby slaapt op vakantie net zo goed bij ons in bed, of je kan dat campingbedje echt wel van iemand lenen.
Nachtlampje. Een speciaal nachtlampje voor nachtvoedingen is helemaal een hit. Het liefst een mooie zoutlamp. Wij kochten er geen en zouden ook niet weten waarom onze eigen nachtlamp niet volstaat.
Commode. Je baby verschonen en aankleden kan overal. Wij doen dat meestal op bed. Wil je toch een fijn ingerichte plek daarvoor? Iedere kast volstaat.
Babybadje of tummytub. We kregen via marktplaats gratis een tummytub en hebben die uiteindelijk één keer gebruikt, voordat we het badje weg hebben gegeven. Het is net zo makkelijk om te douchen met je baby. Of misschien wel makkelijker zonder badje om te vullen met water dat precies op temperatuur is. Ze nemen behoorlijk veel ruimte in en dat vonden wij het niet waard. Die ene keer dat we onze baby wel in bad doen, gebruiken we gewoon een emmer.
Badthermometer. Zonder badje heb je ook geen thermometer nodig, maar ook voor dat ene badje gebruikten wij er geen. Wij voelden gewoon met onze handen of het water warm genoeg is.
Badcape. Iedere doek of hydrofiel volstaat. Wij gebruiken graag een XL-hydrofiel als handdoek en badcape. Later kregen we een badcape als kraamcadeau en die gebruiken we nu wel. Maar essentieel is het zeker niet.
Babyshampoo of babyzeep. Wij gebruiken geen producten in bad of onder de douche. Water volstaat en shampoo of zeep kan een babyhuidje zelfs droog maken, zo is ons geleerd.
Luierzalf. Als er niks mis is met de billen van jouw baby, hoef je er toch ook niks op te smeren? En anders is dit ook zo gekocht. Wij zijn fan van de natuurlijke en chemicaliën-vrije producten van Naïf en gebruiken de bodylotion en vette crème vanwege de erg droge huid van onze baby.
Tepelzalf. Misschien dat je tepels de eerste week nog wat moeten wennen, als je borstvoeding geeft, maar tepelzalf vonden we niet nodig.
Box. Heel groot en onhandig voor in ons tiny tuinhuis, dus dit kwam er bij ons echt niet in. De box hebben we ook nooit gemist. Al kunnen we ons wel voorstellen dat het fijn is om een box te hebben, als je bijvoorbeeld honden hebt en je jouw kind niet op een kleed op de grond durft te leggen.
Boxkleed. Geen box, dan ook geen kleed.
Speelgoed. Een newborn baby kan nog niet spelen met speelgoed en als die fase na een paar weken wel komt, dan heb jij ongetwijfeld al een lading aan speelgoed als kraamcadeaus gekregen.
Knuffels. Wat voor speelgoed opgaat, geldt nog meer voor knuffels. Je kind kan maar met een knuffel tegelijk knuffelen, maar je zal er ongetwijfeld handenvol aan je kraambezoekjes overhouden.
Speelkleed. Wij kochten er geen, maar kregen er uiteindelijk zes. Ja, dat is serieus heel veel en een volstaat echt wel. Maar ook zonder speelkleed kan je je prima redden. Wij leggen net zo lief een XL-hydrofieldoek op de grond.
Wipstoeltje. Een wipstoeltje zou niet heel goed zijn voor de motorische ontwikkeling van een baby, net als een maxicosi en autostoeltje, zo is ons geleerd. Wij leggen onze baby daarom liever op een vlak oppervlak weg, zoals een speelkleed of XL-hydrofieldoek.
Kinderwagen. Baby’s worden het liefst gedragen en wij zijn daarom vooral fan van onze draagdoek en draagzak. Een kinderwagen is overigens ook zo geleend of gratis via marktplaats gescoord, mocht je het alsnog missen. Omdat onze baby te klein was voor een doek en zak, leenden wij in het begin een kinderwagen van een vriendin.
Digitale thermometer. Wij kregen in het ziekenhuis een (normale) thermometer voor onze baby mee, maar die hebben we ook standaard al in huis. Een digitale thermometer is nergens voor nodig en ons is zelfs gezegd dat die bij baby’s niet zo nauwkeurig zou zijn.
Flesjes. Wij kozen voor borstvoeding, dus dan zijn flesjes (in het begin) zeker niet nodig. Ook als je wel flesvoeding wil geven, werd ons aangeraden om niet meteen een complete set flesjes te kopen. Grote kans dat jouw baby een voorkeur heeft voor een specifiek type speen en je alles weg kan doen.
Flesverwarmer. Als je geen flesjes hebt, dan natuurlijk ook geen flesverwarmer. Maar ook als wij wel een flesje met afgekolfde borstvoeding willen geven, zetten wij ons flesje gewoon au bain marie in een bakje warm water om op te warmen. Dat scheelt weer een enorm apparaat in je huis.
Babyfoon. Wij zijn altijd in de buurt van onze baby en vertrouwen liever op ons eigen gehoor dan op een babyfoon.
Voedingskussen. Als je een kussen onder je arm hebt bij het voeden, volstaat ieder kussen.
Traphekje. Een trap hebben we sowieso niet, maar ook bij huizen met een trap: jouw newborn kan voorlopig nog echt niet lopen.
10x dit kochten we wel
Dit kregen we allemaal wel – gratis via marktplaats of als kraamcadeau – en vonden we heel fijn om te gebruiken:
Iets om samen mee te slapen. Of je nou kiest voor een wiegje naast jouw bed, een co-sleeper of een baby in jouw bed. De meeste baby’s zijn graag altijd dichtbij jou, ook ’s nachts. Wij hebben een wiegje naast onze bedstee en slapen meestal met onze baby in ons bed. Van de kraamhulp kregen we ook nog de tip om de baby op een verschoonkussen tussen ons in te laten slapen, als we bang waren op onze baby te rollen ’s nachts (wat je overigens nooit doet).
Een inbakerdoek. Onze baby kan erg onrustig zijn en haar handjes zijn dan ongeleide projectielen waarmee ze zichzelf in haar gezicht slaat. Vanaf het moment dat we haar inbakerden – wat overigens pas vanaf een paar weken na de geboorte kan en ook weer moet worden afgebouwd – kon ze rustig en diep slapen. Overigens kan je hiervoor ook gewoon een XL-hydrofieldoek gebruiken.
Een draagdoek en draagzak. We hebben onze baby het liefst zo dicht mogelijk tegen ons aan, dus gebruiken we een draagdoek (gekregen als kraamcadeau) en draagzak (tweedehands gekregen van familie). Marktplaats staat overigens ook vol met draagdoeken en draagzakken.
Wolzijden kleertjes. Onze voorkeur gaat uit naar wolzijden kleertjes, wat optimaal zacht is voor een babyhuidje en een kindje helpt met het reguleren van de lichaamstemperatuur. Omdat newborns hun eigen temperatuur nog niet kunnen reguleren, moeten wij ze daarmee helpen. Bij een informatieavond over warmtezorg leerden we hoe essentieel wolzijden items daarbij zijn. Wij kregen een paar wolzijden rompers cadeau – tweedehands gekocht via marktplaats – en leenden de andere kleertjes via de organisatie Wolletjes Op Reis. Fijne merken zijn bijvoorbeeld Joha, Cosilana en Dilling.
Luiertas. We kregen maar liefst twee luiertassen van familie en vrienden. Eentje is natuurlijk zat, maar wij vinden het wel fijn om een tas te hebben voor (wasbare) luiers. Natuurlijk voldoet eigenlijk iedere tas hiervoor, maar wij hadden er zelf nog geen. Een luierrugzak lijkt ons overigens het meest ideaal. Dan heb je ook nog je handen en buik vrij om je baby te dragen.
Autozitje. Als je een auto hebt en je jouw baby daar ook in mee wil nemen, ontkom je niet aan deze aankoop. Je kan een autozitje overnemen of tweedehands kopen, maar let dan wel op de veiligheidsaandachtspunten. Wij kregen een nieuwe Joie I-Snug cadeau van een van de oma’s.
Verschoningskussen of verschoningsmand. We kregen een verschoningskussen tweedehands van een kennis en dachten die niet nodig te hebben. Totdat onze baby regelmatig bij het verschonen begon te plassen. Dan is het heel fijn dat er een waterproof verschoningskussen onder ligt. En we begrepen gelijk waarom we daar meerdere hoezen bij hadden gekregen.
Hydrofieldoeken en spuugdoeken. We kregen enorme bergen hydrofieldoeken en spuugdoeken. Is dat nou nodig? We zijn er inmiddels dolblij mee. Ideaal om snoeten te poetsen, spuugjes en kwijltjes op te vangen en onder het hoofdje te leggen voor eventuele spuugjes. Bij ons gaan er meerdere per dag de wasmand weer in. Je koopt ze het goedkoopst bij bijvoorbeeld de Action of Wibra, maar die blijven ook niet zo heel lang zacht en mooi.
XL-hydrofieldoeken. Toen ik extreem grote hydrofieldoeken kreeg, begreep ik niet waarom. Inmiddels zijn we dol op deze multifunctionele doeken. We gebruiken ze als speelkleed, badcape, handdoek, dun dekentje bij hete dagen, privacydoek bij openbaar borstvoeden, etc.
Een boek over borstvoeding. De beste voorbereiding op de kraamtijd was een boek over borstvoeding. Het leerde ons van alles over borstvoeden, maar ook over slaapjes, meconiumpoep, volle plasluiers, het gewichtsverlies in de kraamweek, etc. Ik leende een oude druk van het boek Borstvoeding van onze verloskundigenpraktijk, maar er is inmiddels een nieuwe editie van het Borstvoedingsboek uit.