Leukste Minimalisme Blogs Tidy Minds

Hoeveel geld verdienen wij met bloggen en hoe doen we dat? (met echte bedragen)

Hoeveel geld je kan verdienen met bloggen, is zo’n vraag waar je moeilijk antwoord op krijgt. Weinig bloggers delen echt wat ze verdienen met hun blog, want over geld en inkomen praten is zo gebruikelijk niet. Je moet natuurlijk ook bedenken dat veel bloggers ook simpelweg niets met verdienen, omdat ze bloggen als als hobby en zich niet hebben gericht op hun website ‘monetizen’. Maar er zijn ook genoeg bloggers die hun inkomens (deels) uit hun website halen. Hoeveel verdienen zij nou met bloggen? Of nog leuker: hoeveel verdienen wij met onze reisblog? In deze blog delen we concrete bedragen.

Zo verdien je geld met bloggen

Wij krijgen vaak de vraag hoe wij dan eigenlijk geld kunnen verdienen met bloggen. Het leuke van bloggen is dat je op veel verschillende manieren geld kunt verdienen, waardoor je jouw inkomstenbronnen en daarmee ook de risico’s kunt spreiden. Valt één bron weg? Dan heb je gelukkig nog jouw andere inkomstenbronnen. Voor vrijwel alle inkomstenbronnen geldt dat hoe meer bezoekers jij hebt, hoe meer geld jij zal kunnen verdienen. Aan jouw bezoekersaantallen werken, is dus als beginnend blogger nog belangrijker dan het zoeken naar inkomstenbronnen.

#1 Advertentie-inkomsten

Een van de makkelijkste en meest passieve manieren om geld te verdienen met jouw blog is met advertenties. Je kunt de advertentieruimte op jouw blog zelf verkopen en met adverteerders onderhandelen. Dat levert het meeste op, maar kost je ook veel tijd. Makkelijker is om je aan te melden bij een advertentienetwerk en dat netwerk de adverteerders laten uitzoeken.

De stelregel is: hoe meer bezoekers op jouw website, hoe meer advertentie-inkomsten. Bovendien geldt ook dat de locatie van jouw bezoekerspubliek een groot verschil kan maken. Over het algemeen geldt dat Amerikaanse bezoekers jou meer opleveren, omdat aan dat publiek advertenties kunnen worden getoond van beter betalende adverteerders. Als Nederlandstalige blog moet je jezelf dus niet willen vergelijken met Engelstalige blogs. Daarnaast geldt dat je met meer websitebezoekers terecht kan bij beter betalende advertentienetwerken.

 • Google Adsense: het meest basic en makkelijkste netwerk zonder minimum aantal bezoekers.
 • Ezoic: een favoriet onder bloggers met een minimum van 10.000 bezoekers
 • Mediavine: netwerk met een minimum van 50.000 bezoekers

Zowel onze reisblog als TidyMinds zitten bij het netwerk Ezoic. Je moet daarvoor wel een minimum aantal bezoekers van 10.000 hebben en dat is voor de meeste beginnende bloggers niet weggelegd. Ooit was Mediavine het ‘go to’-netwerk voor bloggers, maar sinds zij in 2020 hun vereiste hebben veranderd van 25.000 maandelijkse bezoekers naar 50.000, hebben zij zich voor veel bloggers uit de markt geprijsd. Als blogger wil je al veel eerder dan bij 50.000 maandelijkse bezoekers naar een professioneler netwerk van Adsense overstappen en als je daar eenmaal zit, zal je daar vaak ook blijven. Wij hebben er zelf ook bewust voor gekozen om bij het behalen van de 50.000-grens op onze reisblog in mei 2021 niet over te stappen, omdat we zo tevreden zijn over Ezoic. Onze berekening liet zien dat we via Mediavine waarschijnlijk niet meer zouden verdienen, dus overstappen zou eigenlijk vooral zijn om ons ego te strelen dat wij die hoge bezoekersdrempel hadden behaald.

Hoeveel kan je verdienen met advertenties op je blog?

Dat is volledig afhankelijk van je bezoekersaantallen en waar je bezoekers vandaan komen. Onze reisblog is tweetalig en wij hebben ongeveer 55% Nederlands publiek en 15% Amerikaanse bezoekers. De rest komt uit veel verschillende landen. Wij verdienen ongeveer 1 cent per bezoeker met advertenties via Ezoic en dat is een getal dat we vaker horen bij andere bloggers.

#2 Affiliate marketing

De nummer 2-inkomstenbron van bloggers is zonder twijfel affiliate marketing. Affiliate marketing houdt in dat jij als blogger jouw lezers verwijst naar plekken waar ze producten of diensten kunnen aanschaffen, waarna jij voor dat doorverwijzen een kleine commissie over de verkopen krijgt. Dat kost jouw lezers niets extra, want zij betalen gewoon de normale prijzen. Maar jij verdient toch een leuk centje mee.

Het mooie van affiliate marketing is dat je hiervoor niet eens een enorme bezoekersaantal hoeft te behalen. Als jij een blog hebt in een heel specifieke niche, kan jij al enorme inkomsten halen uit affiliate zonder enorme bezoekersstatistieken. Een voorbeeld is een blog waarin producten worden gereviewd. De doelgroep van zo’n blog is duidelijk op zoek naar aankoopadviezen en is dus eerder geneigd aankopen te doen. Een blog als TidyMinds over minimalisme, ontspullen en geen nieuwe kleding en spullen kopen, is duidelijk niet gericht op aankopen. Ook al is onze niche vrij specifiek, wij zullen niet zo snel enorme affiliate marketinginkomsten verdienen met deze blog. Onze reisblog zit daar een beetje tussenin. Wij schrijven vaak over leuke vakantieadresjes en vooral het doorverwijzen naar die slaapplekken levert affiliate-inkomsten op.

Sommige online verkopers hebben een eigen affiliate programma – zoals Bol.com en Booking.com – maar veel partijen hebben daar helemaal geen zin in en laten dit over aan een professioneel affiliate netwerk. Afhankelijk van jouw niche en doelgroep zijn dit de bekendste affiliate netwerken:

 • TradeTracker: goede aanbieder met veel Nederlandse affiliates, vooral voor shopping en reizen
 • Daisycon: Nederlands netwerk voor de niches als reizen, fashion, energie en telecom
 • Awin: netwerk met vooral grote A-merken op het gebied van fashion, finance, telecom en shopping
 • CJ: vooral internationaal een grote aanbieder en dus voor Engelstalige blogs

Hoeveel kan je verdienen met affiliate marketing op je blog?

Er zijn bloggers die fulltime inkomsten halen uit alleen al affiliate marketing. Hoeveel ze verdienen, wordt helaas meestal niet gedeeld. Een voorbeeld? Bregje van Bregje Blogt deelde dat zij € 20 per maand verdiende het affiliate programma van Bol.com. Dat is niet heel veel, maar het is ook niet haar belangrijkste inkomstenbron. Interieurblogster Ilse deelde dat zij in totaal € 2.535,39 verdiende in mei 2020, waarvan € 532,97 aan affiliate inkomsten. Met onze reisblog verdienden wij in onze meest succesvolle affiliate-maand wel € 1.000.

#3 Samenwerkingen

Door direct samenwerkingen aan te gaan met bedrijven, kan je als blogger op een leuke manier geld verdienen. Je kan een product reviewen, vakantieadres aanbevelen of wat het bedrijf maar zoekt en bij jou past. Dat laatste is wel belangrijk: hoe leuk het ook is om geld te verdienen met een samenwerking, je verliest het vertrouwen van je lezers als je ongeloofwaardige blogs plaatst.

Als blog over minimalisme, financiële onafhankelijkheid en bewust leven, zou het bijvoorbeeld gek zijn als wij opeens allerlei producten reviewen die wij zelf nooit zouden kopen. Simpelweg omdat wij zelf niet veel kopen. Wat wel bij ons past? Wij schreven bijvoorbeeld een blog met tips over het verlagen van je vaste lasten, waarin we in het kader van een samenwerking ook verwezen naar een website voor het vergelijken van de tarieven van verzekeringen. Op onze reisblog schrijven wij ook vaak reviews van leuke vakantie-adresjes en soms is dat in het kader van een samenwerking. Ook als het gaat om een samenwerking geven we onze eerlijke mening en over onze kritische kanttekeningen kregen we zelfs een keer complimenten van het vakantiepark waarmee we samenwerkten. Zij konden de eerlijkheid heel erg waarderen.

Hoe je aan samenwerkingen komt? Je kan wachten tot merken jou benaderen, maar daar zijn wij niet echt enthousiast over. Wij vinden die merken vrijwel nooit bij ons passen en slaan het aanbod steeds af. In plaats daarvan benaderen we voor onze reisblog liever zelf de merken en bedrijven die echt goed bij ons passen. Een tweede manier waar we vaak gebruik van maken, is het inschakelen van een platform als tussenpersoon. Zij krijgen dan vaak wel een commissie, waardoor niet alles wat een merk betaalt, direct bij jou komt. Een aantal van dit soort platforms:

 • BlogBrains
 • Hulc
 • Inzpire.me
 • LinkPizza
 • Join Marketing

Hoeveel kan je verdienen met samenwerkingen op je blog?

Dit is afhankelijk van de kracht van jouw website en dat kan zich vertalen in twee variabelen: jouw bezoekersaantallen of jouw vindbaarheid op Google. Wat bezoekersaantallen zijn, is natuurlijk vrij duidelijk. Meestal worden de tarieven voor samenwerkingen aan deze statistieken gekoppeld. Maar soms wordt vooral gekeken naar hoe sterk jij scoort op Google. Hoe je dat kan meten? Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van de ‘domain authority’, ofwel: in hoeverre wordt jouw website (domein) gezien als een autoriteit? Je kan jouw domain authority vinden via MOZ.

Dione heeft 7.000 unieke bezoekers per maand op haar blog Diolifestyle.nl en verdiende daarmee in december 2018 €1.830,41, waarvan vrijwel alles kwam uit gesponsorde posts op haar blog of social media. Met al haar ervaring op dit gebied adviseert zij iedereen om minstens € 100 te vragen en goed te onderhandelen. Haar ervaring is dat bedrijven makkelijk € 350 betalen voor een gesponsorde post. We vonden online ook wat grote influencers vragen en dat gaat om duizenden euro’s.

Join Marketing schrijft op haar website dat zij de volgende tarieven hanteren:

 • 5.000 – 10.000 views per maand: 50 tot 175 euro per post
 • 10.000 – 50.000 views per maand: 175 tot 250 euro per post
 • 50.000 – 100.000 views per maand: 250 tot 500 euro per post
 • 100.000 – 500.000 views per maand: 500 tot 1.000 euro per post
 • 500.000+ views per maand: 1.000 tot meer dan 5.000 euro per post

#4 Barter deals

Barter deals komen meestal in de vorm van een review: je schrijft een blog met jouw mening over een bepaald product en in ruil daarvoor krijg je dat product ook. Je wordt dus eigenlijk in natura betaald. Hoe leuk dit soort deals ook zijn, je kan er niet van leven. Als hobbyblogger zal je daarom misschien eerder geneigd zijn om barter deals te accepteren dan wanneer je jouw volledige inkomsten uit bloggen wilt halen.

Je haalt barter deals binnen op dezelfde manier als samenwerkingen, want eigenlijk is het natuurlijk ook gewoon een vorm van samenwerken. De netwerken die we hiervoor noemden, zijn daarvoor erg geschikt. Of stuur gewoon zelf een bericht aan het merk waar je oprecht enthousiast over bent en graag over zou willen bloggen.

Hoeveel kan je verdienen met barterdeals via je blog?

De sky is the limit! Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw blog. Als jij cosmetica reviewt, zal het gaan om wat een gemiddelde mascara of foundation kost. Maar als jij complete pakketreizen als barterdeal weet binnen te slepen, zal het om heel veel meer geld gaan. Froukje van de blog Sentinelli verdient bijvoorbeeld makkelijk € 200 per maand met barterdeals. Dione kreeg bijvoorbeeld in november 2018 voor €319,95 aan gratis producten via barterdeals.

#5 Eigen producten en andere creatieve ideeën

Volgens bloggers is dit de manier om echt serieus geld te verdienen: eigen producten verkopen. Als de meer traditionele bloginkomsten uit advertenties, samenwerkingen en affiliate voor jou niet genoeg zijn, dan kan je jouw eigen producten verkopen. Cursussen, e-booken en webinars zijn razend populair als eigen product onder bloggers. Ze delen hoe zij groot zijn geworden op instagram, hoe zij geld verdienen met bloggen, hoe zij hun vakantiefoto’s zo mooi bewerken, etc. Het voordeel is dat jouw lezerspubliek al geïnteresseerd is in wat jij doet en hoe je dat doet, dus dat als jouw producten aansluiten bij jouw blog, jouw potentiele klanten jou al kennen.

Maar je kan natuurlijk zo creatief zijn als je zelf wilt. Zo verdient één van de bloggers in de lijst hieronder die haar inkomsten deelt, geld uit een wel heel ongebruikelijke bron: ze verwijst haar publiek door naar een bepaald online spaarprogramma waarbij je geld verdient met spammails krijgen en als gebruiker van dat programma krijgt zij dan een ‘vrienden doorverwijzen’-bonus.

Hoeveel kan je verdienen met eigen producten via je blog?

De sky is the limit! Dat verschilt natuurlijk per product en per blog. Wij hebben geen voorbeelden kunnen vinden online van bloggers die hun inkomsten uit eigen producten delen. Jij wel? Stuur ons dan vooral een berichtje, zodat we dat voorbeeld hier kunnen noemen.

Hoeveel kan je verdienen met bloggen?

Adine verdient € 5750 per jaar

Adine is het gezicht achter Lekker Leven Met Minder en deelde op haar blog in 2018 dat zij € 5750 per jaar verdient met haar blog. Haar blog had toen ongeveer 80.000-85.000 views (dus niet bezoekers, maar aantal bekeken pagina’s) per maand.

Zij verdiende € 2100 met advertenties, € 2000 met samenwerkingen, € 900 met affiliate marketing en ook nog eens € 750 door mensen in een blog enthousiast te maken voor het online spaarprogramma Euroclix. Daar stond ook € 977,28 aan kosten tegenover, met name voor prijzige tools voor nieuwsbrieven en social media.

Nicole verdient € 2.000 – € 3.000 per maand

Op de blog Bloggen & Loggen verscheen een blogpost over de inkomsten uit bloggen, waar uiteindelijk werd onthuld dat Nicole met haar blogs maandelijks € 2.000 tot € 3.000 verdient. Het wordt niet opgesplitst hoe deze inkomsten worden behaald, maar globaal genoemd dat het gaat om advertentie-inkomsten, samenwerkingen (gesponsorde blogpost) en affiliate marketing. Het is overigens niet duidelijk om welke blog het gaat en wat de bezoekersaantallen waren. Het meervoud lijkt erop te duiden dat het om meerdere websites van Nicole gaat.

Sjoukje had € 600 verlies met haar blog

Op haar blog Meer Geld Minder Stress deelt Sjoukje wel vaker haar bezoekersaantallen en andere websitestatistieken. In april 2020 voegde ze daar in een blog ook haar inkomsten aan toe. Ze vertelt dat ze in de eerste negen maanden van haar blog € 1135,15 verdiende, maar ook € 1895 aan kosten had, waaronder een nieuwe laptop. In april 2020 had ze 24.000 unieke bezoekers en 75.000 pageviews. Die maand had ze niet genoeg advertentie-inkomsten en affiliate sales om over het drempelbedrag voor uitbetaling heen te gaan. Ze verdiende dus alleen € 225 met gesponsorde blogs, waar € 40 aan kosten tegenover stonden.

Astrid verdient per maand € 1.718,99

Met haar blog Sentinelli én haar werk als virtual assistent verdiende Astrid in september 2020 € 1.718,99. Hiervan was € 200 een barterdeal, ofwel: ze kreeg niet in geld betaald, maar in producten ter waarde van € 200. Astrid splitst verder niet op welk bedrag precies van haar blog komt (en wat van haar werk als VA), en hoe ze dat verdient. Ook eerdere maanden deelde ze haar inkomsten en dat varieert van bijvoorbeeld € 1.978,52 (maart 2020) tot € 683,36 (november 2018). Gemiddeld gaat het om iets van € 1.700, maar het is onduidelijk wat daarvan dus precies op de blog ziet. 

Ilse verdient met bloggen € 1.500 tot € 3.000

Met haar interieurblog InteriorTwin verdient Ilse “meer dan 1500 en (meestal) minder dan 3000 euro per maand”, zo deelt ze online. Hoe dat bedrag is opgebouwd, zien we helaas niet terug. Ze verkoopt meerdere prijzige e-books en coachingprogramma’s over bloggen en Pinterest, dus grote kans dat die eigen producten een groot aandeel in de inkomsten hebben.

Hoeveel geld wij verdienen met onze reisblog: € 1.100 per maand

Sinds wij halverwege 2020 besloten om onze reisblog professioneler aan te pakken, in te zetten op SEO (vindbaarheid in Google) en de website wilden monetizen, zijn onze cijfers door het dak gegaan. Iedere maand zien wij onze bezoekersaantallen, statistieken en inkomsten weer stijgen. Ons voorlopige doel is om € 1.500 per maand met de blog te verdienen. Dat is het bedrag dat wij maandelijks samen nodig hebben om onze normale levensstijl, zonder vakantie en echt grote tegenvallers, te financieren, zo bleek toen we onze geldzaken onder de loep namen.

Sinds half 2020 zijn we daarom onze reisblog als werk gaan behandelen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen en begin 2021 hadden we ons doel behaald. We verdienden op dat moment ongeveer € 750,- met een specifiek affiliate programma. Doordat we steeds beter werden in het laten aansluiten van onze blogs op de wensen van onze lezers en de klanten van dit programma, steeg dit inkomen iedere maand weer. Maar dat sloot na april opeens zijn deuren. Auch! Dat was voor ons een harde klap. In mei 2021 hadden wij desondanks een topmaand met € 1.800 aan bloginkomsten. In die periode hebben wij seizoensgebonden blogartikelen die ieder jaar weer door dak gaan en dan opeens een paar honderd euro opleveren.

Afgelopen juni 2021 was daarom voor ons het moment van de waarheid: wat zou er nog overblijven aan inkomsten zonder dat succesvolle programma en zonder die seizoenstoppers? Wij hadden die maand ruim 65.000 paginaweergaven. Het resultaat kwam neer op ongeveer € 1.100. Dat was afkomstig uit advertenties via Ezoic, affiliate marketing en een samenwerking:

We denken dat we voor het einde van dit jaar ons doel weten te behalen. Een nieuw doel hebben we ook al voor ogen: in 2022 zou een maandbedrag van € 2.000 een mooi resultaat zijn, denk je niet?

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven