Wikkelhouse Stayokay Dordrecht (1)

Wikkelhouse: een duurzaam prefab tiny house

Geen zin om zelf jouw tiny house te bouwen of met een eigen ontwerper om de tafel te moeten? Kies voor een prefab huisje! Er zijn meerdere aanbieders te vinden, maar het Wikkelhouse is de misschien wel de meest creatieve en duurzame keuze.

Een prefab tiny house

Nu tiny houses steeds populairder worden – in Nederland én andere westerse landen – komen er ook steeds meer prefab huisjes op de markt. Sommige zijn bouwpakketten die je zelf in elkaar zet. Andere opties zetten jouw huisje voor jou in elkaar. Makkelijker wordt het niet. Jouw tiny house is dan geen uniek ontwerp dat op jouw wensen is ontworpen en gebouwd. Je kiest dan voor een gestandaardiseerd prefabontwerp. Omdat de huisjes vaak op bestelling worden gemaakt, kan je nog wel wat eigen voorkeuren en wensen aangeven. En dat gaat ook op voor het Wikkelhuisje.

Gewikkeld karton

Het Wikkelhouse is een Nederlands ontwerp waarvan wereldwijd nu ongeveer 60 exemplaren te vinden zijn. Het huisje wordt volledig gemaakt van gewikkeld karton. Er worden 24 lagen karton gewikkeld rondom een model van het huis, samengehouden door een duurzame lijmsoort. Dat wikkelen wordt gedaan per module en dat modulaire systeem maakt het Wikkelhouse zo bijzonder flexibel.

Bij het bestellen van een Wikkelhuisje van karton kies je zelf het aantal modules en ook welke module je wil (en waar). Er is ook een module die geschikt is voor badkamer en keuken. Omdat ieder huisje op bestelling wordt gemaakt, zijn er veel persoonlijke opties. Wil je meer ramen? Een andere kleur of afwerking? Het is allemaal mogelijk. Het resultaat is daarom ook iedere keer weer een ander huisje. Maar wel allemaal met dezelfde modulaire vorm met zachte hoeken en grote ramen aan de kopse kanten.

Wikkelhouses overal in Nederland

In heel Nederland – en over de hele wereld – vind je nu voorbeelden van dit soort duurzame Wikkelhuisjes. Niet alleen als tiny house voor permanente bewoning, maar ook als tiny vakantiehuisjes die je kan huren.

Zo heeft StayOkay op drie verschillende locaties – Apeldoorn, Gorssel en Dordrecht – versies van het duurzame huisje van karton staan. In onze thuisstad Rotterdam liggen twee een aantal wikkelhuisjes op het water in de binnenstad! Door het karton zijn de huisjes namelijk ook heel licht en bleken ze ideaal als waterhuisje in de Wijnhaven. Wij hebben een keer in een van deze Rotterdamse Wikkelboats geslapen en vonden het een fantastische ervaring zo op het water in het drukke Rotterdam. Als je eens in een Wikkelhouse wil overnachten, dan vind je hier alle locaties van Wikkelhouses om te huren.

Een tiny house dat echt bewoond wordt, staat op BouwExpo Tiny Housing Almere. Dat is een soort experimenteel Tiny House-dorp met allerlei soorten huisjes. Waaronder dus een wikkelhuisje dat wordt bewoond door Hennie Tibben die met haar huisje al veel in de media is geweest.

Leestip: het wikkelhuisje in Almere staat ook met foto’s en interviews in het boek Tiny Houses van Monique van Oorden.

Ideale prefab optie

Een wikkelhuisje vinden wij een ideale optie voor wie tiny en duurzaam wil wonen zonder zelf om de tekentafel te gaan zitten. Het modulaire systeem biedt veel mogelijkheden om jouw eigen stempel op het prefab tiny house te drukken! In ons ideale huisje zouden we liever nóg meer inspraak hebben in het ontwerp, maar we begrijpen een keuze voor het gemak van een prefab huisje heel goed. Misschien zijn de vakantiehuisjes dan wel een goede manier om de ruimte en opties van een wikkelhouse eens in het echt te ervaren. In de tekst zitten er al wat linkjes naar, maar dit is de officiële website van Wikkelhouse voor veel meer informatie over dit bijzondere concept.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven