Ongeveer twee jaar geleden kreeg het minimalisme ons in zijn greep. We ontspulden ons volledige appartement. Er bleef zo weinig over dat we daarna zonder moeite maandenlang uit een backpack leefden op reis en in de zomermaanden zonder moeite vertoeven in ons tiny tuinhuis. We vonden het tijd voor een terugblik op het ontspullen voor en na: hoe heeft het ons leven veranderd?
Voor het ontspullen: shoppen was een hobby en volle kasten een reden voor trots
Voordat wij kennismaakten met ontspullen en minimalisme, waren we waarschijnlijk zoals ieder ander: shoppen was een hobby, nieuwe kleding was het hoogtepunt van de dag en de leukste gadgets hielden ons bezig.
Die gadgets waren vooral voor Sebastiaan weggelegd. Met zijn technische designachtergrond en werk op dat gebied hield hij zich dagelijks bezig met de nieuwste technologie. Ons huis zat vol met spraakherkenning en slimme apparatuur die op elkaar was aangesloten. Dat kostte flink wat geld en mij ook flink wat frustratie, want ik kon er niet mee overweg.
Zijn kast hing vol mooie overhemden die hij nooit droeg. Want Sebastiaan heeft ook een hekel aan strijken. Mooie horloges vond hij ook prachtig, waarbij kwantiteit boven kwaliteit ging. Uiteindelijk draag je er natuurlijk maar een per dag, maar dat was geen reden om niet toch weer een nieuw horloge te kopen.
Toch was zijn kledingkast niets vergeleken bij die van mij. Ik had een complete Ikea PAX-kast vol, naast een ladeblok én een inbouwkast. Vol trots kon ik zeggen dat ik iets van zeventig jurken had en ik deed niets liever dan nieuwe jurken shoppen. Ook voor mij ging kwantiteit daarbij boven kwaliteit, want er was niets leukers dan me in een nieuwe jurk opdoffen. Als advocaat had ik ook iedere dag reden om een mooie jurk aan te trekken. Ik vond het fantastisch als een verkoopster vroeg of ik een feestje had en ik die jurk de maandag erop naar mijn werk aan kon doen.
Mijn andere grote ‘zonde’ waren boeken. En ik gebruik bewust aanhalingstekens, want er is maar weinig meer waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling, ontspanning, taalbesef en fantasie dan goede boeken. Het probleem was het aantal boeken.
Toen Sebastiaan en ik elkaar ontmoetten, woonde ik al jaren alleen. Ik kon me niet voorstellen met iemand samen te wonen. Mijn spullen pasten al amper in mijn huis. Hoe zou daar een tweede persoon met zijn spullen bij moeten?
Na het ontspullen: minimalisten in een tiny house
Ons leven is op dat gebied compleet veranderd. Ooit had ik zeventig jurken, maar nu krijg ik vaak te horen dat ik mijn Maartje-rok weer aanheb. Als je niet zo veel kleding hebt, draag je vaak hetzelfde. Dat vind ik niet alleen prima, maar zelfs heerlijk. Bye bye, keuzestress bij het aankleden!
Shoppen doen we allebei niet graag meer. Sebastiaan koopt iets nieuws vooral heel efficiënt en alleen als iets kapot of versleten is. Liefst koopt hij gewoon datzelfde kledingstuk opnieuw en voor de variatie dan misschien in een andere kleur. Ik koop het liefst geen nieuwe kleding of spullen meer, maar als ik dat doe kies ik voor tweedehands bij vintagewinkels – want: duurzamer.
Gadgets in huis zijn er niet meer. Zelfs geen tv of televisieabonnement. Er is een minimale kledingkast en verder bezitten we vooral kookspullen, spelletjes, boeken en klusmateriaal. Bij het in kaart brengen van onze financiën, werd ons ook weer bevestigd dat we eigenlijk nauwelijks nog geld uitgeven aan spullen. De materiele zaken die we kopen, zijn vooral nog klusspullen om zelf te klussen aan ons tuinhuis.
Voor het ontspullen hadden we appartement met een extra kamer voor onze spullen. Nu wonen we een groot deel van het jaar in ons tiny house op de volkstuin. Heerlijk in het groen en met maar weinig spullen in ons kleine huisje. We reizen veel – onze grootste zonde op het gebied van duurzaamheid – en leven dan zonder moeite maandenlang uit een backpack. Hotelkamers en ‘echte’ huizen helemaal voelen voor ons gigantisch in vergelijking met ons tiny house.
Waar ik ooit nog dacht niet samen te kunnen wonen vanwege al mijn spullen, kan ik me nu niet meer voorstellen waar ik al die kasten ooit mee vulde.