7 alternatieven voor spaargeld

7 alternatieven voor sparen: zo levert ons geld wel wat op

Wat zijn goede alternatieven voor sparen? Omdat wij nou eenmaal geen big spenders zijn en wel een net inkomen hadden, groeide ons spaarsaldo maar door. Op het moment dat de spaarrentes kelderden en ons spaarsaldo bleef groeien, gingen wij op zoek naar de beste manieren om ons geld voor ons te laten werken. Wij probeerden meerdere manieren uit om ons spaargeld wel wat op te laten leveren en kwamen tot deze 7 alternatieven voor sparen.

Waarom je spaargeld jaarlijks minder waard wordt

De spaarrente is op dit moment zo laag dat er zelfs over negatieve rentes wordt gesproken. Dat zou betekenen dat jij dus geld aan jouw bank moet betalen om het voor jou op een rekening te bewaren. Als jij net als wij nog terug kan denken aan de spaarrentes van ‘vroegah’, toen je nog wel een mooi rentepercentage kreeg voor jouw spaargeld, is dat even slikken. Sparen leek altijd een goed idee en jouw saldo groeide dan steeds een klein beetje door, maar dat is al lang niet meer zo. Op het moment van schrijven rekenen banken al negatieve rente voor heel hoge spaarsaldo’s, waarvan de ING en Volksbank dat al doen vanaf € 100.000 spaargeld (hier vind je een overzicht van welke banken wanneer negatieve rente rekenen). Auch, dat doet je spaargeld pijn.

Sterker nog: jouw spaargeld wordt ieder jaar minder waard. Minder waard zelfs? Jazeker! Als je geen rente meer krijgt over jouw geld, wordt jouw geld minder waard door de inflatie, ofwel: geldontwaarding. Ieder jaar kan jij voor jouw euro minder kopen, omdat de prijzen stijgen. In 2020 was dat volgens het CBS 1,3% en in 2019 zelfs 2,6%. Als jij dus niet zorgt dat jouw spaargeld minstens dat percentage kan verdienen, zal jouw vermogen minder waard zijn. Van de spaarrentes moet je het dan niet hebben. Maar wat kan je dan met je spaargeld doen, waarbij het je wel wat oplevert. Dit zijn 7 alternatieven voor sparen die wij allemaal hebben uitgeprobeerd.

Leestip: met deze investering scoor je vrijwel risicovrij en makkelijk een rendement van 6%!

7 alternatieven voor sparen

#1 Extra aflossen op hypotheek

Als jij een eigen huis met hypotheek hebt, ontvang je misschien wel geen spaarrente meer, maar betaal jij iedere maand nog wel rente aan jouw hypotheekbank. Geld lenen kost nou eenmaal geld, dus extra aflossen kan een goede manier zijn om jouw spaargeld in te zetten. Aflossen doe je waarschijnlijk al maandelijks, maar je kan vaak jaarlijks tot 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij extra aflossen. Als je dus een starthypotheek had van € 200.000, kan je kosteloos € 20.000 extra aflossen. Dat is € 20.000 waarover jij geen hypotheekrente meer hoeft te betalen.

Leestip: lees je hoe ik mijn hypotheek zo ver afloste dat ik bijna hypotheekvrij werd.

#2 Actief beleggen

Beleggen vonden wij jarenlang te spannend, maar op het moment dat sparen steeds minder aantrekkelijk werd, maakten wij de sprong. Wij zijn via de beleggingsapp Bux Zero gestart met actief beleggen, ofwel: wij gingen actief met onze beleggingen aan de slag en waren daar veel mee bezig. We verdiepten ons in de markt en specifieke aandelen, maakten keuzes welke aandelen te kopen en verkochten die weer als ze waren gestegen en we onze winst wilden pakken. Om vervolgens die winst ook weer te beleggen in weer andere aandelen. We namen daarmee een groot risico dat zich snel terugbetaalde in veel winst. Hadden we geluk, of waren we slim? Of was het simpelweg een goed moment? We realiseren ons in ieder geval maar al te goed dat beleggen, en zeker actief beleggen, erg risicovol is. Zelf kiezen wij er daarom voor om zeker niet al ons spaargeld hierop in te zetten en durfden wij dit alleen aan met relatief kleine bedragen.

#3 Passief beleggen

Als je geen zin hebt om veel tijd met je beleggingen bezig te zijn, dan is passief beleggen een betere keuze. Je probeert je aan- en verkoop dan niet te timen en bent niet uitgebreid bezig met wat er speelt in ‘de markt’. Wij hebben inmiddels een groot deel van onze beleggingen passief gemaakt. Passief beleggen vinden wij een goede strategie voor langere termijn. Ook al zien we even een dip in onze aandelen, het verleden leert dat de waarde uiteindelijk wel zal stijgen op de lange termijn. We kiezen ervoor om onze aandelen en dus het risico goed te spreiden en dus niet op bijvoorbeeld één sector in te zetten. Bijna al onze aandelen in eigen beheer hebben we nu passief gemaakt. Toch vinden we beleggen spannend en durven we dat niet aan met echt serieuze bedragen. Daarom hebben we ook gekozen voor een nog passievere vorm van beleggen: een deel van ons spaargeld laten we door een vermogensbeheerder van een bank beleggen, waardoor er een nog grotere risicospreiding is en we niet eens zelf meer de aandelen hoeven te kiezen.

Tip: passief beleggen doen wij via het beleggingsplatform De Giro. Je ontvangt een fijne welkomstbonus, hebt keuze uit een groot aanbod van aandelen en indexfondsen, de beleggingsrekening is gratis en de transactiekosten zijn relatief laag.

#4 Crowdfunding

Één van de eerste opties die wij verkenden, was crowdfunding. We vonden dit een ideale manier om een hoog rendement te behalen op jouw spaargeld én nog iets goeds te doen voor de wereld. Wat crowdfunding precies is? Met een groot publiek (crowd) financier je een project (funding). Als startende ondernemer ga je vaak naar een bank voor een startkapitaal om jouw droombedrijf te starten. Maar voor wie niet in aanmerking komt voor een lening of een meer originele manier zoekt voor financiering, is crowdfunding een uitkomst. Dat betekent meer risico en dus ook meer rente. Wij scoorden met onze investeringen rendementen tot wel 8%. Probeer dat tegenwoordig maar eens bij jouw bank te halen. Toch moet je bedenken dat die risico’s zich ook kunnen verwezenlijken en dat hebben wij geweten ook. De regelmaat waarmee projecten kopje onder gaan, is hoog. Zelf hebben wij crowdfunding dus al snel geschrapt uit ons investeringsplan.

Leestip: hoe crowdfunding onze slechtste investering en grootste verlies was.

#5 Investeren in vastgoed

Vastgoed staat bij ons met stip op nummer 1 als slimme keuze. Vastgoed betaalt zich namelijk driedubbel terug: de huurinkomsten zorgen voor een leuke inkomstenbron iedere maand, terwijl de hypotheek ook langzaam wordt afbetaald én de woning hopelijk ook in waarde zal stijgen. De rendementen die je kan halen, als je al die voordelen meetelt, zijn veel en veel hoger dan andere vormen van investeren. Maar het risico is natuurlijk ook groot. Wat als er plotseling groot onderhoud nodig blijkt te zijn? Of je last hebt van leegstand? Ook is dit niet iets wat je zomaar met een klein spaarsaldo kan overwegen, want een huis is prijzig en een hypotheek voor een verhuurpand is wel ietsje ingewikkeld. Het was voor ons dan ook een grote stap om te nemen, maar wel een waar we geen dag spijt van hebben gehad. Wij kochten vorig jaar zelf een eerste pand voor de verhuur. Daarmee wil ik als zzp’er zonder normale pensioenvoorziening ook iets opbouwen voor mijn pensioen én kunnen we nu al genieten van extra inkomsten.

Leestip: wij kochten zelf een verhuurpand als investering en zo financierden wij die.

#6 Cryptovaluta aankopen

Cryptovaluta is een wereld op zich. Er zijn investeerders die zweren bij bitcoin en andere crypto’s, terwijl anderen daar juist weer verre van blijven. De risico’s zijn dan ook heel hoog. Maar dat zijn de mogelijke winsten dan natuurlijk ook, waardoor crypto voor veel mensen met een grote som spaargeld lonkt. Investeren in crypto komt eigenlijk neer op speculeren op de koers. Je koopt crypto aan, omdat je gokt dat de koers zal stijgen en jouw munt meer waard zal worden. Wij hebben wel voorzichtig wat geprobeerd met cryptovaluta, maar durven het eigenlijk niet aan om hier goed op in te zetten. Daarvoor weten we simpelweg te weinig af van investeren in crypto en zouden we er meer voor moeten weten. Wil jij je in crypto verdiepen? Dit zijn bijvoorbeeld handige bronnen over de crypto-handelsbeursen Binance en Bitvavo.

Leestip: het boek Cryptocurrency Investing for Dummies hebben we al vaak langs zien komen als hét boek om meer te leren over dit onderwerp.

#7 Verduurzamen van je woning

Als je geen interesse hebt om je te verdiepen in allerlei spannende investeringsprojecten, kan je het ook wat dichterbij huis aanpakken: verduurzaam je woning! Kies voor isolatie, duurzamer glas, zonnepanelen Verduurzamingsinvesteringen verdienen zich altijd goed terug en kunnen je misschien wel meer opleveren dan beleggingen en crypto. Wij staken een deel van ons spaargeld in isolatie van de kruipruimte en het vervangen van enkelglas voor HR++-glas. Helaas is onze leefsituatie daarna ook wat gewijzigd – hello, thuiswerken en baby – en kunnen we dus niet onze energierekening van voor en na de investering vergelijken. Maar online kunnen we teruglezen dat de vloerisolatie een rendement van 7% zou opleveren (bron) en HR++-glas een rendement van 6% (bron). Oh, en als je het echt slim aan wil pakken, zoek je even goed uit welke subsidieregeling jij kan meepakken om jouw investering nog sneller terug te verdienen. Wij krijgen zelf maar liefst 75% van onze kosten voor het HR++-glas terug uit een subsidiepotje van de provincie Zuid-Holland.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven