Mijn money mindset is een van mijn favoriete onderwerpen voor zelfontwikkeling. Ik leerde de afgelopen jaren hoe positieve gedachten over geld jouw financiële situatie kunnen veranderen. Niet alleen door de law of attraction – wat je wenst, trek je aan – die je misschien te zweverig vindt, maar simpelweg omdat het jou over de streep helpt. Om eindelijk te sparen, om meer salaris te vragen, om jouw uurtarief te verhogen of om te starten met investeren en beleggen. In deze blog vertellen we jou alles over jouw money mindset: wat is het precies? Hoe kom je erachter wat jouw beperkende overtuigingen in geld zijn? En hoe buig je die om naar een positieve money mindset? Keep reading!
Wat is een money mindset?
Eigenlijk heel simpel: al jouw gedachten over geld. Denk jij altijd geld tekort te hebben? Dat alleen inhalige, evil corporate profiteurs veel geld verdienen? Dat je hard moet werken voor jouw geld? Of dat geld een onderwerp is waarover je niet moet praten? Grote kans dat jij dan best negatief nadenkt over geld én dat jouw geldzaken ook negatief beïnvloedt.
Als ondernemer durf je jouw uurtarief maar niet omhoog te gooien en je geeft jouw diensten te vaak gratis weg. Want jij hebt de overtuiging dat je anders te inhalig zou zijn en dat je harder moet werken voor je geld. Ikzelf merkte hoe mijn money mindset mijn beperkte, toen ik mijn baan in loondienst wilde opzeggen om als zzp’er te beginnen. Ik ben opgevoed met zekerheid, dus vrijwillig afscheid nemen van een vast contract, pensioenopbouw, advocatencarrière en goed salaris was een moeilijke stap voor mij.
Ik moest leren vertrouwen dat geld mij toe zal blijven komen. Ik moest leren denken in overvloed. Inmiddels zijn we zelfs zo ver dat we ernaar streven van passief inkomen te leven.
Jouw oordelen over anderen gaan over jou
Een makkelijke manier om achter jouw negatieve gedachten over geld te komen, is door eens na te denken over anderen. Vind jij het belachelijk als influencers alles maar gratis krijgen? Of jouw vriendin zo’n hoog salaris durfde te vragen in haar salarisonderhandelingen? En kijk je neer op jouw tante die zo’n nare pandjesbaas is, omdat ze in woningen investeert voor haar pensioenopbouw? Dat zegt eigenlijk wat over jou!
Jij vindt kennelijk dat je harder moet werken voor je geld en wat jou toekomt dan die influencers. Dat zij dingen gratis krijgen zonder er – in jouw ogen – wat voor te doen, druist volle bak tegen jouw overtuigingen in. Kennelijk vind jij dat jij al die dingen niet mag – om hoger salaris vragen, slim geld investeren, veel geld verdienen en misschien nog wel zonder er hard voor te werken – en precies dat is de reden waarom jij over anderen oordeelt.
Breng jouw oordelen over anderen en jouw emoties over hun én jouw financiële situatie in kaart. Een handige tool om jouw money mindset in kaart te brengen. En misschien ook wel om afstand te doen van jouw harde oordelen over anderen.
Money mindset tips: doorbreek jouw negatieve overtuigingen
#1 Ben je bewust van jouw overtuigingen
Een eerste stap om jouw negatieve gedachten over geld te doorbreken is door te weten welke gedachten jij hebt. Als je geen idee hebt, helpt het om meer over dit onderwerp te lezen. We gaven je ook al de handige tool door eens in te zoomen op jouw emoties over geld en hoe jij die projecteert op anderen in de vorm van oordelen over hun gedrag.
- Leestip: het heerlijk lezende boek You are a badass at making money van Jen Sincero
- Volgtip: @celinecharlotte deelt veel over haar ondernemerslessen én money mindset.
- Meer lezen: ik schrijf eerder een blog over drie belangrijke money mindset-lessen.
#2 Stel je ideale financiële situatie vast
Wat is jouw droomsituatie als het om geld gaat? Dan mag je natuurlijk meteen aan die loterij denken, maar maak het wat concreter. Zelfs als de loterij winnen het enige is wat in jou opkomt, stel dan eens vast wat dat jou zou brengen. Zou je dan dat vakantiehuis in Spanje kunnen kopen waarvan je droomt? Of kan je dan stoppen met die verschrikkelijke baan? Eindelijk sparen voor jouw kinderen? Niet meer de eindjes aan elkaar moeten knopen aan het eind van de maand? Mag je dan van jezelf vaker uit eten, een massage boeken of je nagels laten doen?
Houd het niet bij een bepaald bedrag op jouw rekening of een bepaald inkomen, maar sta vooral stil bij wat dat jou voor leven zou brengen. Visualiseer dat en probeer te doorvoelen hoe dat nou precies zou zijn. Precies dat fijne gevoel wordt jouw nieuwe money mindset.
#3 Loop niet weg voor geld: haal geld uit de taboezone
Geld lijkt een groot taboe te zijn. In het money mindset-boek van Jen Sincero stelt ze je ook de confronterende vraag of jij dit boek open en bloot in het openbaar zou durven lezen. Waarschijnlijk niet. Haal geld uit de taboezone en praat erover. Zeg hardop – tegen jezelf en anderen – wat jouw financiële doelen zijn. Schrijf een brief aan geld waarin je uitlegt welke oude overtuigingen niet passen bij jouw droomleven als hulpmiddel om die ook daadwerkelijk los te laten.
Ga ook jouw financiën niet uit de weg: check regelmatig jouw banksaldo en maak een overzicht van jouw financiele situatie en wat je uitgeeft. Inzicht in je huidige situatie is essentieel om te zien hoe ver jij van jouw droomsituatie verwijderd bent!
#4 Praat positief over geld
Of het nou in de vorm van dagelijkse affirmaties of in gesprekken met je omgeving is: praat altijd positief over geld. Zeg jij heel vaak dat je slecht bent met geld? Of dat je met jouw opleiding of achtergrond geen goed salaris kan verdienen? Dan zal precies dat zijn wat je ook gaat geloven, uitdragen én waar gaat maken. Zeg in plaats daarvan bemoedigende en positieve dingen over jouw relatie met geld. Vertel jezelf dat jij geen angst hebt over geld, dat je zo goed met geld kan omgaan en dat jij een geweldig salaris waard bent. Als jij jouw nieuwe overtuigingen gelooft en uitdraagt, zal je anderen het laten geloven en zul je die gedroomde financiële situatie kunnen verwezenlijken.