Tidy Minds | Ontspullen | Minimalisme

Mijn extra kamer

Ons huis heeft een extra kamer. Omdat de deur naar de badkamer in die kamer zit, is het voor ons net geen volwaardige extra slaapkamer. Maar wat doe je dan met die ruimte?

De slaapkamer is wat onhandig ingedeeld met een inbouwkast, radiator en deuropening, waardoor er geen grote kledingkast in de kamer kan staan. Die kledingkast heb ik daarom vijf jaar geleden in de extra kamer gezet. Omdat ik mijn was nergens goed kwijt kan, zet ik mijn wasrek met te drogen wasgoed in die kamer. Maar heb je daar nou een extra kamer voor?

Sinds mijn vriend bij mij is ingetrokken, hebben we de kamer geprobeerd anders in te richten. Eerst stond er een bureau, maar dat werd eigenlijk alleen maar gebruikt om de was op te vouwen. De luie stoel met leeslamp in de plaats van het bureau gebruikte mijn vriend nog wel eens om zich even terug te kunnen trekken of rustig een boek te kunnen lezen. Maar heb je daar nou een extra kamer voor?

We hebben overwogen om de extra kamer tot onze slaapkamer te maken. Het zou een knus slaapkamertje worden. Een bed zou er precies in moeten kunnen passen, bijna als een bedstee. Een kledingkast zou er ook precies bij. We hebben gebrainstormd wat we dan met de grote slaapkamer zouden doen. Een tweede kleinere woonkamer, zodat we ons los van elkaar kunnen terugtrekken bijvoorbeeld als we bezoek hebben? Een prettige studeerkamer waar mijn vriend kan klussen en knutselen, of waar ik thuis kan werken? Een logeerkamer?

We konden maar niet bedenken wat de meest nuttige invulling van de kamer zou worden. We kwamen er niet uit. Het werd tijdens dit wegingsproces wel meer dan helder welke vraag we onszelf eigenlijk moesten stellen. Als wij werkelijk zoveel moeite moeten doen om een goede functie te vinden voor die extra kamer. Waar hebben we die dan eigenlijk voor?

Ja, de slaapkamer is dusdanig onpraktisch dat er we er geen fatsoenlijke kledingkast in kwijt kunnen. Ja, het is handig dat je ergens de was te drogen kan hangen. Maar wegen deze voordelen nou op tegen de kosten van een groter huis? Wat mij betreft niet. Een wasrekje kan best eens in de woon- of slaapkamer staan. Met wat creativiteit of een zelfgemaakte kast kunnen we ook prima onze kleding kwijt in de slaapkamer. Wij kunnen prima zonder die extra kamer.

Nu hebben we geen plannen om het huis te verkopen waar we verder gek op zijn. Maar het zet me wel aan tot denken. Wij wonen met 65 m2 niet groot, maar hebben toch meer ruimte dan we eigenlijk nodig hebben. Mijn minimalistische mindset vindt dat lastig. Ik heb liever alleen precies dat wat ik daadwerkelijk nodig heb, zodat ik geen kosten en gedoe heb van al het overbodige. Dat principe heb ik tot nu toe toegepast op bijvoorbeeld spullen (dag, boekenkast), op social media (dag, facebook) en op eten (dag, suikers, pakjes en zakjes).

Maar minimalisme kan je toepassen op alles in het leven. Ook voor mijn huis kan ik me afvragen wat ik nodig heb en waar ik blij van word, waarna ik al het overbodige kan weglaten.

Dus hebben wij die extra kamer wel nodig? Zouden wij niet ook genoeg hebben aan een kleiner huis? En hoe klein dan? Zouden wij misschien zelfs een zogenaamd tiny house kunnen wonen?

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven