Tidy Minds | Opruimen | Ontspullen

Ons tuiny house

Een klein huisje met alleen het hoognodige. Een groene omgeving waar je wakker wordt met vogelgeluiden. Een knus thuis met voldoende comfort, maar zonder zorgen. Een plek om vooral buiten te zijn en tot rust te komen. Kortom: ik wilde graag een tiny house in het groen. Of zou een tuiny house ook voldoen?

Wie zich verdiept in minimalisme en de slag te pakken krijgt, zal ongetwijfeld ook vragen stellen bij zijn of haar woonruimte. Heb ik wel zoveel ruimte nodig? Ik heb die spullen niet nodig, dus zeker ook geen groot huis om alles op te slaan. Hoe minder spullen, hoe minder zorgen om die spullen. Hoe minder huis, hoe minder zorgen om dat huis. Zo verliepen ook mijn gedachten vorig jaar en doorzocht ik het internet op tiny houses in Nederland.

Ik vroeg me af of ik het wel zou kunnen. In een tiny house passen wel echt weinig spullen. Waar laat ik mijn backpack? En mijn winterjas met muts en handschoenen? Mijn warme winterlaarzen? En hoe zit dat met een thuiswerkplek? En kan ik in een tiny house nog wel fijn bakken en koken, wat ik zo graag doe? Maar het bleef me trekken.

Met een beetje online onderzoek naar een tiny house blijkt dat dit niet iets is wat je makkelijk in Nederland realiseert. Het bouwen van een huisje – vaak zelfvoorzienend, want duurzaam en minimalistisch – vraagt nogal wat expertise en een behoorlijk budget. Als je het zelf wil doen, zul je ook nog eens veel tijd moeten vrijmaken. En dan is het nog een lastige vraag waar je dat huisje gaat neerzetten.

Ik wilde graag een groene omgeving, maar toch de gemakken van de stad en zeker ook openbaar vervoer in de buurt hebben. Maar als je een stukje grond voor een tiny house wil bemachtigen, is dat al moeilijk zat zonder eisenpakket.

En toen vond ik de perfecte (tussen)oplossing: een volkstuinhuisje! Toen ik hoorde dat vrienden een volkstuinhuisje hadden gekocht, was ik direct enthousiast. We gingen op bezoek en ook mijn vriend zag zich wel zitten in zo’n groene tuin met een soort vakantiehuisje. In onze hometown Rotterdam bleken er tientallen volkstuincomplexen te zijn, waarvan er een handvol zelfs op fietsafstand van ons huis. Na een speurtocht op internet had ik de volgende dag al een overzicht waar er op dat moment huisjes te koop stonden. Een week later kochten wij een huisje en weer een maand later kregen we de sleutel. Ja, ik wilde dit kennelijk zo graag dat ik dit in no time had geregeld.

Inmiddels zijn we twee maanden verder en hebben wij al veel nachten doorgebracht in ons tuinhuisje. Is het af? Nee. Is de tuin een chaos? Jazeker. Is het een echt tiny house als vervanging voor een ‘normaal’ huis? Nope, helaas niet. Maar het is wel de perfecte tussenoplossing voor de vele stappen die nodig zijn om tot een tiny house te komen. Wij zijn dolgelukkig met onze tuiny house! We zijn veel buiten, hebben een superknus thuis én ik heb een werkplek om vanuit huis te werken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven