Huurinkomsten belasting: hoe werkt het? | Tidy minds over passief inkomen en financiele vrijheid

Huurinkomsten en belasting: hoe werkt het?

Hoe jouw huurinkomsten in de belasting worden meegenomen, is van veel factoren afhankelijk en daarom best een complexe vraag. Wij vertelden eerder hoe wij ons passief inkomen voor onze jonge pensioenplannen deels uit de huurinkomsten van ons verhuurpand halen. Daarom nu deze vervolgblog: hoe werkt het met die huurinkomsten en de belasting? Hoeveel houd je hier zelf aan over?

Lees ook:

Box 1 of box 3: hoog of laag belastingtarief

Jouw huurinkomsten zullen net als jouw andere inkomsten worden meegenomen bij de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting heeft meerdere belastingtarieven, afhankelijk van de box waarin jouw inkomsten vallen. Zo vallen jouw inkomsten uit loondienst in box 1 met een behoorlijk hoog belastingtarief. Jouw spaargeld en ander vermogen – boven het belastingvrije bedrag – vallen in box 3 en daarvoor veel gunstiger tarief. Kortom: het is het meest gunstig als jouw huurinkomsten in box 3 vallen.

Maar dat is niet altijd zo eenvoudig. Box 1 geldt voor inkomsten uit werk, dus als jouw verhuurpand jouw dagelijks werk is, zullen de inkomsten in box 1 vallen. Let er daarom goed op hoe passief jouw inkomsten zijn. Passief vastgoedbeheer valt namelijk wél onder box 3. Wat er nog wel of niet als passief vastgoedbeheer wordt gezien? Daarover is veel rechtspraak te vinden, dus vraag fiscaal advies om erachter te komen waar in jouw geval de grens zal liggen.

Valt de verhuur van je eigen woning in box 3?

En dan is er nog een belangrijke uitzondering: jouw eigen woning valt altijd in box 1. Die box heet namelijk niet voor niets ‘werk en woning’. Als je jouw eigen woning verhuurt, vallen de huurinkomsten wel in box 1. Dat is bijvoorbeeld de verhuur van jouw woning tijdens jouw vakanties, als je een half jaar in het buitenland gaat wonen of gaat proefsamenwonen. Reken daarom vooraf goed uit of de inkomsten wel de moeite van het verhuren van jouw thuis waard zijn.

Let op 1: er zijn meer belangrijke zaken en regelgeving waar je aan moet denken als een verhuurpand of zeker jouw eigen huis verhuurt. Laat je daarover goed adviseren of lees je goed in.

Let op 2: er zijn mogelijk ook lokale belastingen. Huurinkomsten zullen vaak alleen in de inkomstenbelasting worden belast. Maar verhuur jij jouw pand aan toeristen? Dan zul je waarschijnlijk ook toeristenbetaling moeten afdragen. Check dus ook goed de lokale regels en belastingen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven