Passief inkomen vastgoed | Belasting huurinkomsten tweede woning | Tidy Minds

Passief inkomen uit vastgoed: ons eerste verhuurpand

Tijd voor een feestje: ons eerste verhuurpand is gevonden! De koopovereenkomst moet nog worden getekend, maar het akkoord is bereikt. Wij zullen het nieuwe jaar ingaan met een woning voor de verhuur en zijn op die manier weer een stap dichterbij onze pensioenplannen met passief inkomen. Hoe passief inkomen uit vastgoed precies werkt? Wij vertellen je graag meer!

Lees ook deze blog: wij willen met pensioen!

Passief inkomen en vastgoed: hoe werkt het?

Passief inkomen is een van de sleutels naar financiele onafhankelijkheid. Bij actief inkomen verruil je jouw tijd voor geld, zoals wanneer je als zzp’er tegen uurtarief werkt (ik) of een vast aantal uren in loondienst werkt voor een vast salaris (Sebastiaan). Bij passief inkomen ontkoppel je geld en tijd. Hoef je dan niet meer te werken voor jouw geld? Nee, dat passief inkomen moet je namelijk wel opzetten. De inkomsten zijn alleen niet meer afhankelijk van jouw tijdsinput.

Lees ook deze blog: Waarom ik toch geen opruimcoach wil worden.

Zo kan je bijvoorbeeld een succesvolle blog opzetten voor passief inkomen. Ook als je op vakantie bent en een tijdje niet schrijft of aan jouw blog werkt, lopen de bloginkomsten door. Wij hebben een reisblog waarmee we inmiddels best wat passief inkomen verdienen, ook als we er even niet mee bezig zijn. Daarvoor hebben we alleen wel eerst 1,5 jaar aan de blog gewerkt zónder enige inkomsten.

Ook vastgoed kan een mooie bron van passief inkomen zijn. Je koopt vastgoed aan en verhuurt het. De huurinkomsten zijn dan jouw passief inkomen. Hoef je daar dan helemaal niks voor te doen? Natuurlijk niet. Je moet eerst wel verhuurbaar vastgoed vinden – of dat nou een winkelpand, garagebox of woning is – en daar de financiering voor regelen of het geld voor sparen. Misschien moet het pand nog worden gerenoveerd of in ieder geval verhuurklaar moeten worden gemaakt. Er moeten huurders worden gevonden en gescreend, of een beheerder die je dat voor jou wil doen. Dus je moet hier ook wel werk voor verrichten, maar de koppeling tussen tijd en geld is er niet meer.

Let op: hoe passief is jouw passief inkomen uit vastgoed? Hoe actief of passief jij met jouw vastgoed bezig bent, is van groot belang voor de belasting van jouw huurinkomsten. Passief vastgoed valt namelijk onder box 3 en is daarom weinig belast. Maar als jij actief met jouw vastgoed bezit bent, wordt dat door de belastingdienst gezien als inkomen uit werk in box 1. Je betaalt hier dan net zo goed belasting over als werk uit loondienst of jouw bedrijf bijvoorbeeld. Let dus goed op of jouw input kan worden gezien als passieve box 3-werkzaamheden.

Wij vonden ons eerste verhuurpand

Na lang oriënteren, mijn financiën op een rijtje zetten, een financieel plan maken, de risico’s afwegen en potentiele panden bezichtigen, vonden wij ons eerste verhuurpand. Wij kozen ervoor een woning te zoeken in de buurt van ons eigen huis voor de verhuur. In onze eigen wijk in Rotterdam vonden we het makkelijker de risico’s en toekomstige huurinkomsten in te schatten. We speelden zo dus meer op safe.

Tip: huurinkomsten kan je makkelijk inschatten door te kijken naar vergelijkbare huurwoningen op Pararius en Funda. Let er wel op dat de woning niet in de sociale sector, maar in de vrije sector valt. Alleen in de vrije sector kan je zelf de huurprijs bepalen. Belangrijke factoren daarvoor zijn het aantal vierkante meters, de woz-waarde en het energielabel. Op de website van de huurcommissie vind je meer informatie en kan je berekenen of een woning in de vrije sector valt.

We zien de woning als passief inkomen én investering voor de toekomst. De huurinkomsten zorgen voor een leuke inkomstenbron iedere maand, terwijl de hypotheek ook langzaam wordt afbetaald en de woning naar verwachting ook in waarde zal stijgen. Op die manier wil ik als zzp’er zonder normale pensioenvoorziening ook iets opbouwen voor mijn pensioen én kunnen we nu al genieten van extra inkomsten.

Zo financieer ik mijn woning voor de verhuur

Zo’n extra huis moet ook betaald worden. Dat kan je bijvoorbeeld doen uit eigen middelen of met een speciale hypotheek voor verhuurpanden. Ook voor dat soort verhuurhypotheken moet je trouwens nog behoorlijk wat eigen spaargeld hebben, want zo’n hypotheek financiert nooit het hele pand maar maximaal 70-80%.

Lees ook deze blog: Op weg naar hypotheekvrij? Ik loste € 50.000 af in vijf jaar tijd.

Ik kies ervoor om mijn eigen middelen aan te wenden: mijn spaargeld en mijn eigen woning. Ik schreef eerder al over de hypotheek en overwaarde op mijn eigen woning. Ik loste mijn hypotheek van € 173.250 af tot een bedrag onder de ton door jaarlijkse extra aflossingen. Ondertussen steeg mijn huis in waarde en zie ik buurhuizen te koop staan voor meer dan € 300.000. Een gat van € 200.000 dus! Een behoorlijke prestatie waar ik ook trots op ben, maar mijn ambitie is het niet om hypotheekvrij door het leven te gaan. Die overwaarde op mijn eigen woning wil ik – samen met wat spaargeld – gebruiken voor de aankoop van mijn eerste verhuurpand.

Ik noem dit mijn eerste verhuurpand, want ja, ik heb grote plannen! Met een verhuurhypotheek én mijn spaargeld is er in mijn financieel plan ook nog ruimte voor een tweede en misschien wel derde verhuurpand. Darmee streef ik naar een nog zekerder pensioen én een flink passief inkomen uit vastgoed.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven