Crowdfunding: geld verloren en slechte resultaten

Crowdfunding: onze slechtste investering en grootste verlies

Crowdfunding lijkt een ideale manier om een hoog rendement te behalen op jouw spaargeld én nog iets goeds te doen voor de wereld. Precies om die twee redenen hebben wij allebei een groot deel van ons vermogen op crowdfunding ingezet. Om daar vervolgens in een klap ook veel door te verliezen.

Wat is crowdfunding?

De Engelse term zegt het eigenlijk al: met een groot publiek (crowd) financier je een project (funding). Als startende ondernemer ga je vaak naar een bank voor een startkapitaal om jouw droombedrijf te starten. Maar voor wie niet in aanmerking komt voor een lening of een meer originele manier zoekt voor financiering, is crowdfunding een uitkomst.

Wij investeerden in crowdfunding voor duurzame en sociale projecten in Afrika of voor startende horeca-ondernemers. Dat soort projecten in Afrika krijgen niet snel financiering van regulieren banken. Startende horeca-ondernemers ook niet altijd, maar voor hen is crowdfunding ook een ludieke manier voor publiciteit. Door hun bedrijfsplan online te zetten en een crowdfundingscampagne te starten, raakt hun nieuw horecazaak gelijk bekend bij een grote groep potentiële klanten. Én ontdek je snel genoeg wat die groep van jouw nieuwe concept vindt.

Meer weten? Wij zijn geen experts in crowdfunding en kunnen alleen uit onze eigen (slechte) ervaringen vertellen. Op de website van de KvK vind je meer informatie én praktische tips voor startende ondernemers.

Grote risico’s, dus hoge rente

Investeren via crowdfunding is dus meer risicovol dan simpelweg sparen op de bank. Beginnende ondernemers kunnen failliet gaan, hoe tof hun plan ook klinkt. Dan kun jij als investeerder vaak fluiten naar je centen. Maar hoe hoger de risico’s, hoe hoger de rente. Wij scoorden met onze investeringen rendementen tot wel 8%. Probeer dat tegenwoordig maar eens bij jouw bank te halen.

Leestip: met deze investering scoor je vrijwel risicovrij en makkelijk een rendement van 6%!

Wij investeerden dus in sociale projecten en veelbelovende horecaplannen. Dat deden we via crowdfundingswebsites als CrowdAboutNow, Lendahend en Horeca Crowdfunding. We kozen voor horeca die ons persoonlijk aanspraken – zoals een lokale bierbrouwer en nieuwe koffiebar voor Sebastiaan en duurzame healthy restaurants voor mij – en zorgen dat onze risico’s gespreid bleven. Zo worden op Lendahend regelmatig projecten aangeboden waar dezelfde partij achter zit. We zorgden dat we niet meer dan een van die projecten financierden. Op Lendahend kan je ook zien wat het vermogen of de inkomsten van de leningnemer zijn. Wij kozen alleen voor projecten waarbij de crowdfunding hierbij nagenoeg in het niet viel.

Zo hielpen we toffe restaurants opzetten waar we zelf ook met plezier langs gingen. We investeerden in biogas-vergisters, zonnepanelen en CO2-reductie in Afrika. Mijn profiel op Lendahend liet mij zien dat ik inmiddels 338195 mensen had bereikt wat mijn investeringen.

En toen gingen de projecten failliet

Maar de hoge rendementen en onze persoonlijke voorkeuren vielen toch wat schamel weg bij onze verliezen. We verloren allebei behoorlijk wat geld. Ik zette eenmalig een hoger bedrag van € 500 in voor een vegan restaurant in Rotterdam waar ik helemaal enthousiast over was. Sebastiaan besloot een keer wat meer te investeren in een sociaal project in Afrika dat veelbelovend klonk.

Bij Sebastiaan begon het met eerste berichten over een vertraagde betaling. Bij mij wijzigde het vegan restaurant achtereenvolgens van bedrijfsvorm, naam en concept, omdat het toch niet zo goed liep. We voelden de bui al hangen en inderdaad, beide projecten gingen failliet. We verloren € 1.000 in totaal, allebei € 500 voor ons project. Dat weegt totaal niet op tegen het behaalde rendement.

We schrijven het verlies weg op de gedachte dat we met ons geld veel goeds hebben gedaan. Financieel slim waren onze investeringen helaas absoluut niet. Nu we zelf zien hoe groot de klap kan zijn bij faillissement, zijn we gestopt met crowdfunding. Voor dat soort verliezen zijn de rendementen absoluut niet hoog genoeg.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven