Review: Verlangen naar minder – Jelle Derckx

De blog Growthinkers over minimalisme en duurzaamheid vind ik echt een aanrader. Jelle geeft praktische tips en vertelt zijn – vaak herkenbare – ervaringen en verhaal. Toen van zijn hand het boek Verlangen naar minder verscheen, stond dat dan ook direct hoog op mijn wish list.

Het boek van Jelle bestaat uit twee delen. In het eerste deel vertelt hij zijn persoonlijke verhaal; dan volgen zijn tips. Jelle vertelt over zijn moeilijke jeugd met een manische vader en zijn ongelukkige jaren als tiener en student. Als twintiger besluit hij spontaan om een studievriend in Brazilië op te zoeken. Tijdens die reis leest hij een zelfhulpboek dat zijn leven verandert. Het boek opent zijn ogen en inspireert hem om actief aan de slag te gaan met zijn persoonlijke ontwikkeling. Dat zet hem op het pad van minimalisme. Zijn ervaring met het ontspullen en minimalisme deelt Jelle in vijf hoofdstukken met de lezer: bewustwording, jouw pad en passies, stenen en diamanten, minder en duurzaam gelijk.

Het ‘levensverhaal’ van Jelle is alles behalve luchtig. Waar ik het boek las om geïnspireerd te raken en nieuwsgierig was naar de tips and tricks van de auteur, was het eerste deel voor mij wat zwaar en somber. Andere lezers – met een andere verwachting – zal het ongetwijfeld meer raken. Het geeft dan ook een mooie opbouw naar het lichte, positieve en passievolle deel waarin Jelle schrijft over zijn persoonlijke ontwikkeling sinds de reis naar Brazilië en met de lezer deelt wat hij heeft geleerd.

De lessen van Jelle hebben hem geleid naar een meer bewust en duurzaam leven. Ik vind het mooi hoe hij uitlegt dat minimalisme niet draait om het hebben van zo min mogelijk spullen. Ja, hij vertelt over het ontspullen en hoe hij een challenge deed om zijn bezittingen naar 100 spullen terug te brengen. Maar hij benadrukt ook dat hij hiermee streeft naar bewustwording en niet het hebben van zo min mogelijk bezittingen. Minimalisme is een middel, geen doel.

Het draait om het terugbrengen van alles naar de essentie, dus naar dat wat voor jou belangrijk is. Dat gaat om tijd (waarom ga je naar voetbaltrainingen waar je eigenlijk niks mee hebt?), spullen (wat heb je nou echt nodig?), mensen (met wie wil je nou echt tijd doorbrengen?) en zo veel meer. Jelle weet deze boodschap goed over te brengen en geeft de lezer aan de hand van zijn eigen ervaringen allerlei praktische tips.

In Verlangen naar minder weet Jelle Derckx aan de hand van zijn ervaringen en adviezen de kern van het minimalisme te beschrijven. Een absolute aanrader voor de beginnende minimalist, maar ook inspirerend en herkenbaar voor als je wat verder op het minimalistische pad bent. Geen wonder dat het boek in no time zoveel lezers inspireerde dat al een derde druk is aangekondigd!

Verlangen naar minder – Jelle Derckx – € 15,- (paperback) of € 9,99 (e-book) – 224 pagina’s

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven