Tidy Minds | Ontspullen | Minimalisme

Sophie: “Van koopverslaving naar capsule wardrobe.”

Sophie schrijft op haar blog naoki.nl over hoe ze haar kledingcollectie drastisch minimaliseerde om haar creditcardschulden af te kunnen lossen. Ze kocht een jaar geen kleding en legde een ‘capsule wardrobe’ aan. Deze struggles hebben haar op het pad van minimalisme en duurzaamheid gebracht. Haar focus ligt nu op een bewust, eerlijk en duurzaam leven. Ik interviewde Sophie over haar zoektocht en het concept van de capsule wardrobe.

Ik lees op je blog dat je jouw project om een jaar geen kleding te kopen, ben gestart om je creditcardschulden af te lossen. Ook zie ik veel terug over duurzame kleding op jouw blog. Waren de financiële voordelen en duurzaamheid voor jou de belangrijkste redenen om jouw garderobe te minimaliseren? 

Het begon inderdaad om geld te besparen, maar ook om mijn koopverslaving onder controle te krijgen. Ik kocht voorheen echt veel te veel kleding (en overige spullen, zoals make-up) en vond het lastig om enkel “minder” te kopen. Ik dacht als ik een jaar niets koop, dan kan ik ook geen uitzonderingen maken en kom ik de winkels ook niet meer in. Wat ik nu 2-3 jaar later merk is dat ik deze koopdrang nog steeds onder controle heb en sinds mijn keuze om een jaar geen kleding te kopen, ik nog steeds niet veel koop.

Daarnaast heb ik dus sinds een paar jaar een capsule wardrobe en dat geeft veel rust en overzicht. Dat wil ik graag aanhouden en minder shoppen helpt daar bij om dit overzichtelijk te houden en om hier en daar bewust nieuwe items toe te voegen. Ik geef minder geld uit, koop minder en ben bewuster bezig met mijn kleding.

Wat is jouw definitie van een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een garderobe die perfect voor jou werkt, met enkel kledingstukken die je graag draagt. Het aantal kledingstukken maakt niet zoveel uit, online zijn er voorbeelden te vinden van bijvoorbeeld 33 items per seizoen, maar ik doe het nu al een paar jaar met zo’n 40-45 items in totaal en dat is goed te doen. Wanneer ik iets nieuws koop, gaat er meestal iets anders uit mijn collectie dat ik verkoop of weggeef.

Hoe zou je jouw capsule wardrobe omschrijven? 

Mijn capsule wardrobe bestaat voornamelijk uit kleuren die ik graag draag en goed bij mij passen: zwart, grijs, blauw, donkergroen, streepjes en beige. Het zijn allemaal items die comfortabel zitten en die met elkaar te combineren zijn. Aan trends doe ik niet, evenals items die ik zogenaamd zou “moeten” bezitten, ik kies enkel voor kleding die ik echt graag draag.

Op welke vlakken heb je het minimaliseren nog meer doorgevoerd?

Eigenlijk in alles – make-up en verzorging, boeken, computerbestanden, foto’s, mijn interieur… Alles wordt regelmatig doorgenomen of ik het nog wel mooi vind of gebruik. Zo niet, dan gaat het de deur uit. Dit geeft veel rust, bespaart geld en ik ben er bewuster door gaan leven.

Wat vind je de grootste uitdagingen van minimalisme en heb je tips om hiermee om te gaan?

In het begin is het soms wat lastig om te bepalen wat je precies wilt bereiken en welke spullen hierbij horen en welke niet. Hierdoor hield ik toch nog vast aan items die ik niet meer gebruikte. Zo vond ik het lastig om spullen weg te doen die ik cadeau had gekregen, maar op een gegeven moment voelden die spullen niet meer goed en heb ik ze toch weggedaan. Mijn tip is om gewoon je tijd te nemen, wees niet te streng en weet dat dit een proces is waar je je hele leven mee bezig zult zijn.

Welke boeken, blogs, personen of instagramaccounts zijn jouw inspiratiebronnen?

Marie Kondo’s The life changing magic of tidying up is geweldig en zal veel vrouwen aanspreken. Ook de Nederlandse Jelle Derckx heeft een boek geschreven over o.a. minimalisme: Verlangen naar minder. Fijn om te lezen en zal ook mannen aanspreken om bewuster te gaan leven, met hun spullen maar ook hun leven in orde krijgen. Op instagram volg ik volgens mij geen minimalisten, dus geen aanraders helaas.

Wil je meer weten over Sophie? Volg haar op instagram of lees haar blog.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven