Of je nu aan het ontspullen bent of niet, er zijn veel spullen die je eigenlijk sowieso weg kan doen. Dus weet je niet waar je moet beginnen met ontspullen? Heb je niks met het minimaliseren van spullen, maar wil je wel eens goed opruimen? Doe eerst deze 10 items de deur uit en ervaar het verschil.
10 ontspullen tips
1. Dubbele items
Ik bleek het boek De vliegeraar van Khaled Hosseini twee keer te hebben. Had ik het twee keer cadeau gekregen, of zonder nadenken nog een keer gekocht? Ik weet het niet eens meer. Ook een jurkje bleek ik twee keer te hebben. Het is een lang verhaal hoe dat zo kwam, maar veel korter wat de oplossing was: alle dubbele items gingen weg.
2. Vijf setjes kluskleding
Ben jij ook zo iemand die zijn oude kleren bewaart om in te klussen? En inmiddels meerder setjes heeft? Misschien heb je net een klushuis gekocht en ben jij iedere dag in andere kleren je nieuwe paleisje aan het verven, schuren en beitsen. Maar waarschijnlijker is dat die kledingsetjes daar liggen te verstoffen, omdat je vrijwel nooit klust.
3. Spullen die kapot zijn
Waarom bewaarde ik spullen die kapot zijn? Als iets stuk is en je hebt het nodig, laat je het repareren. Als je het niet laat repareren, heb je het kennelijk ook niet nodig. Ik ben ook zeker niet zo’n handig iemand die van de onderdelen van kapotte apparaten weer wat nieuws kan (en wil) bouwen. Dus why?
4. Kleding die te klein of te groot is
Kleding die je niet past, draag je niet. Er is dan ook geen reden om die te bewaren, hoe mooi dat jasje of hoe duur die jurk ook was. Maak er iemand anders blij mee of verkoop het!
5. Spullen waarvan je niet wist dat je ze had
Een vriendin vroeg me vorige week of ze mijn handmixer mocht lenen. Ik kon haar helaas niet helpen, want die heb ik niet. Dacht ik. Tussen mijn bakspullen bleek toch stiekem een handmixer te staan. Ik wist niet eens meer dat ik die had. Als je niet eens meer weet dat je iets hebt, heb je het ook niet nodig en staat het onnodig stof te vangen in je huis.
6. Opladers van elektronica die je niet meer hebt
Bewaar jij ook zo handig al je opladers op één plek? Bekijk dit laatje, bakje of mandje eens wat beter. Meestal heb je zoveel opladers – telefoon van hem, telefoon van haar, tablet, e-reader, boxje, koptelefoon, etc. – waardoor je waarschijnlijk niet eens doorhebt dat daar ook nog de oplader ligt van die telefoon die je al twee jaar niet meer hebt. En die oude e-reader. En die oplader voor de oplaadbare batterijen die je gebruikte voor die oude camera, waarvan je ook het kabeltje nog blijkt te hebben om de foto’s mee op je computer te zetten. Zonde, dit zorgt voor onnodig veel zoekwerk als je een oplader zoekt die je wel nodig hebt.
7. Oude elektronica
Wil je altijd één oude telefoon achter de hand houden, omdat je weet dat je die vanwege jouw klungeligheid nog wel eens nodig gaat hebben? Prima natuurlijk. Maar niet per se nodig: toen mijn vriend zijn telefoon laatst liet vallen, bleken meerdere vrienden een leenexemplaar voor hem te hebben voor tijdens de reparatieperiode. Ook als je niet graag afhankelijk wilt zijn van anderen (of je telefoon zo vaak laat vallen dat je je oude telefoon wel erg vaak nodig hebt als tijdelijk exemplaar), is het in ieder geval niet nodig om al je oude telefoons te bewaren. Of die laptop die je niet gebruikt, omdat ‘ie het eigenlijk niet meer doet. Verkoop de apparaten die het nog doen en lever de andere elektronica in.
8. Verpakkingen van elektronica
Het is handig om de verpakkingen van spullen te bewaren, omdat je ze dan weer gemakkelijk kunt verhuizen of ze dan meer opleveren bij verkoop. Maar is het niet nog handiger om die onnodig grote verpakkingen geen kostbare kastruimte in te laten nemen? Je huis is een plek om te ontspannen en thuis te zijn, geen storage box voor ‘just in case’-spullen. Als je gaat verhuizen, vind je bij de supermarkt vast wel een andere doos. En ben je nu net na de aankoop al bezig met de verkoop van je nieuwe items? Dan kan je je misschien afvragen of je die spullen wel echt zo hard nodig had of zo graag wilde.. Het is hoe dan ook duurder (en zeker het geld niet waard) om je huis als opslagruimte te gebruiken dan om tegen die tijd genoegen te nemen met een iets lagere verkoopprijs.
9. Oude papieren en documenten
Het is niet nodig om de salarisstroken van je eerste bijbaantje te bewaren (true story, deze kwam ik tegen achterin de multomap ‘Werk’ in mijn administratie). Je hebt ook geen bonnetjes en garanties nodig van elektronica die je al lang niet meer hebt (daar ging weer een stapel papier mijn papierbak in). Wat ik wel nodig kan hebben, heb ik inmiddels gedigitaliseerd. Er konden vervolgens maar liefst 7 multomappen papier mijn huis uit.
10. Eten/medicijnen die over de datum zijn
Je hebt er waarschijnlijk niet eens een idee van hoeveel eten of medicijnen je hebt die eigenlijk al lang over de datum zijn. Ga eens grondig door je voorraden heen en je blijkt in je kastjes ongetwijfeld veel hebben staan dat eigenlijk al lang weg had gemoeten. Natuurlijk is niet al het eten dat over de datum is, niet meer eetbaar. Maar vraag je dan wel af waarom je die conservenblikjes kennelijk al zo lang (maanden of zelfs jaren?) in je kast hebt staan. Ga je dit nog echt eten?
Je zult met het wegdoen van items in deze 10 categorieën direct merken hoe goed het voelt om onnodige spullen de deur uit te doen. Wil je dat gevoel vasthouden? Dan kan je ongetwijfeld wel raden wat mijn advies is. Ik zeg het toch: minimaliseer, ga aan het ontspullen en ontdoe jezelf van de onnodige ballast aan spullen!