De bestseller Opgeruimd! van Marie Kondo was voor mij een eyeopener. Ik las het boek in twee dagen uit en zat de laatste pagina’s met tranen in mijn ogen te lezen. Dat klinkt misschien wat vreemd bij een boek dat gaat over opruimen, maar voor mij viel bij het lezen van dit boek pas op zijn plaats waarom ik aan het ‘ontspullen’ was geslagen.
Ik ben duidelijk niet de enige die door het boek is geraakt. De Japanse Marie Kondo is waarschijnlijk de bekendste – of simpelweg enige? – opruimgoeroe. Haar boeken worden wereldwijd verkocht en geprezen. Zelfs in de bekende revivalserie van Gilmore Girls wordt Kondo verwerkt. Ken je die scène waarin oma Emily door het KonMarie-virus is gegrepen? Na het overlijden van haar man ruimt ze haar volledige huis uit, roepend dat ze van Marie Kondo alleen de spullen mag houden die haar ‘joy’ geven en dat het haar allemaal geen blijdschap meer geeft. De scène uit Gilmore Girls vat de KonMarie-methode treffend samen:
Je pakt alles vast wat je hebt en bepaalt per stuk of je er wel of niet blij van wordt. Ja? Houden! Nee, of twijfel? Weg ermee.
Daarna ga je de de ja-spullen zo efficiënt mogelijk opruimen. De bedoeling van de schrijfster is daarmee dus niet dat je zo min mogelijk spullen hebt, maar dat je precies die spullen in je huis hebt die jou blij maken, inspireren en met vreugde vullen. Dat klinkt makkelijker dan gedaan. Persoonlijke bezittingen met emotionele waarde doen we niet zo snel weg, en wat als we ooit onze spullen nog nodig hebben? In het boek beschrijft Marie Kondo daarom stapsgewijs hoe je jouw opruimproject moet aanpakken – kleding, boeken, komono en spullen met emotionele waarde – en tackelt ze een voor een de vragen en problemen die zich voordoen.
Hoewel de tools van Marie Kondo enthousiast maken om zelf je spullencollectie te reduceren tot de happy stuff, leest het boek niet altijd even lekker weg. Het boek bestaat uit grofweg drie delen. De schrijfster begint met een inleiding en haar eigen opruimgeschiedenis, waarna ze haar methode uitlegt en tot slot vertelt ze hoe dit je leven zal veranderen. Het eerste deel wringt. Het is wat overdreven geschreven en geeft een treurig beeld van de schrijfster.
Marie Kondo benadrukt, zeker in de eerste hoofdstukken, aan de hand van eindeloze voorbeelden steeds maar weer hoe haar opruimmethode levens verandert. Jammer en onnodig, het boek en haar methode zouden prima voor zichzelf kunnen spreken. Het maakt mij als lezer juist erg sceptisch en kritisch dat de schrijfster kennelijk op voorhand mijn twijfels al weg meent te moeten nemen.
Dat wordt versterkt door het levensverhaal dat de Japanse schrijfster in de eerste hoofdstukken deelt. Als klein meisje was ze al geobsedeerd door spullen en opruimen. Met het ordenen, schoonmaken en reorganiseren van haar kamertje en het liefst het volledige familiehuis bracht ze hele middagen na school door. Het was haar grote en enige passie. Het komt wat treurig over en de schrijfster geeft eerlijk toe dat ze erg eenzaam was. Het achtergrondverhaal moet onderschrijven dat Marie Kondo alle mogelijke opruimmethodes heeft uitgeprobeerd en daarom heel goed weet wat wel en niet werkt. Maar het kan er ook toe leiden dat een lezer het boek neerlegt voor te horen waar deze droevige worsteling uiteindelijk toe heeft geleid.
Het vraagt dus misschien wat doorzettingsvermogen, maar na het eerste deel met de geschiedenis van Kondo volgt de kern van het boek. De uitleg over de opruimmethode en de praktijkvoorbeelden maken dat je direct aan de slag wil gaan met je eigen huis. Ik schreef eerder al in deze blog welke tien mooie lessen over spullen ik uit deze delen heb gehaald.
In het laatste deel Marie Kondo vertelt hoe haar cliënten door het opruimen worden getraind in het feilloos aanvoelen wat hun wel of geen ‘joy’ biedt en het kiezen voor precies die dingen. Ze vertelt hoe ze leren wat ze nodig hebben en wanneer ze genoeg hebben. Het zijn prachtige levenslessen die haar cliënten vervolgens kunnen toepassen in hun hele leven. Ze vallen kilo’s af nu ze weten wat ze precies nodig hebben, zeggen hun baan op die geen ‘joy’ brengt en pakken een oude passie met nieuw enthousiasme op.
Dat was het moment dat het boek bij mij insloeg. Ik las Opgeruimd om mij handvaten te bieden bij de opruimslag die ik al een tijd geleden had ingezet, maar het bood mij het inzicht waarom ik daar eigenlijk mee was begonnen.
Marie Kondo laat haar cliënten hun spullen analyseren en opruimen, waardoor zij de rust en ruimte hebben om tot hun emoties en diepere gedachte kunnen doordringen. Dit proces was bij mij juist andersom verlopen. Met het loslaten van mijn spullen paste ik eigenlijk mijn leefomgeving aan op de persoon die ik nu ben. Schuldgevoel, angst, oordelen? Ze waren de reden dat ik veel van mijn spullen had. Maar met het loslaten van die gevoelens werd het ook tijd om die spullen los te laten. Het boek van Marie Kondo deed mij dit pas inzien. Én zette mij aan om echt de laatste opruimslagen te gaan maken.
Opgeruimd! – Marie Kondo – € 18,99 (paperback) of € 13,99 (e-book) – 224 pagina’s