Interview Tidy Minds | Sanne van Het Grote Groene Geluk

Sanne: “Ik wil geen spullen houden, puur omdat iemand anders het me heeft gegeven.”

Dagelijks gaf Sanne van Het Grote Groene Geluk een update van de spullen die ze die dag wegdeed. Om te ontspullen volgde ze de ‘minimalism game’, waarbij je op dag 1 een voorwerp wegdoet, op dag 2 twee voorwerpen, etc. Ik sprak Sanne over haar relatie met spullen en haar ervaringen met de minimalism game.

Zie je jezelf als minimalist?

Nee, al zet ik wel grote stappen op het gebied van minimalisme. Ik word steeds minder blij van nieuwe spullen. De behoefte om spullen te kopen heb ik helemaal niet meer. Minimalisme is voor mij onderdeel van een duurzamer leven. De productie van spullen kost veel energie en veroorzaakt veel afval. Dus hoe minder we nodig hebben, hoe minder we de wereld belasten. Duurzaamheid is een rode draad in mijn leven. Ik zie mezelf toch niet echt als een supergroen persoon. Ik ben zeker groener dan de gemiddelde persoon in mijn omgeving, maar andere mensen, zoals bijvoorbeeld een aantal andere bloggers, zijn nog veel duurzamer bezig.

Vind je het moeilijk dat er altijd een manier is om nog groener te leven?

In het begin vond ik dat wel lastig. Mijn perfectionisme speelde daarbij op. Inmiddels heb ik ontdekt dat het een proces is en geen doel. Ik verduurzaam langzamerhand steeds meer. Stap voor stap. Wat eerder een enorme stap leek, is inmiddels heel normaal voor me. Dat geldt bijvoorbeeld voor vliegen. Dat wilde ik eerst echt niet opgeven, maar toen ik het opdeelde in kleine stappen, bleek het wel haalbaar te zijn. Ik heb voor mezelf tot regel gesteld dat ik binnen Europa niet vlieg en niet het vliegtuig pak om even voor de leuk twee weekjes zon te kunnen pakken. Ik vlieg alleen nog maar met een goede reden.

Laatst reisde ik daarom met de trein naar Athene. Ik was drie dagen onderweg, maar dat vond ik geen probleem. Het was juist onderdeel van mijn reis. Heel bijzonder, het zal me heel lang bijblijven!

Afgelopen november deed je de minimalism game. Hoe heb je dat ervaren?

Het begin was lastig, maar uiteindelijk zag ik zoveel spullen die ik weg kon doen. Ik had de game al eerder gedaan. Ook toen leek het in het begin moeilijk om spullen weg te doen. Ik heb de minimalism game toen als aanleiding gebruikt om veel spullen uit te zoeken. Dubbel gereedschap? Die lade vol kabeltjes? Weg ermee! Het aantal was daarom makkelijk te halen. Ik dacht daarom: waarom niet nog een tweede ronde? Het begin was lastig, juist omdat vorig jaar al veel was uitgezocht. Aan de oppervlakte was alles opgeruimd en uitgezocht. Alle echt overbodige spullen waren al weg. Ik moest daarom een stuk dieper en kritischer naar mijn spullen kijken. De eerste ronde had ik mijn cd’s gehouden, maar ik heb er nu toch afstand van gedaan. Ik had al lang geen cd-speler meer, dus ik kon ze toch niet afspelen.

Welke inzichten heeft de minimalism game je gebracht?

Ik neem nu veel makkelijker afstand van spullen. Ik hecht minder waarde aan spullen. Het voelde erg fijn om spullen uit te zoeken en vervolgens de overbodige spullen los te laten. Weer een plank leeg, weer meer ruimte! De spullen die overblijven, zijn de dingen die mij blij maken en die ik gebruik. Ik vind het leuk dat ik door het delen van mijn ervaringen op instagram en mijn blog ook andere mensen weer heb geïnspireerd om de minimalism game te doen. Een goede vriendin begon ook met de game, maar zij ging uiteindelijk veel harder dan de game. Ze vloog door haar spullen heen.

Heb je het gevoel van de minimalism game ook tussen de twee rondes vastgehouden?

Ja, ik kijk kritischer naar wat er het huis binnenkomt. Als er iets nieuws inkomt, moet er ook wat weg. Bij voorkeur zelfs twee dingen. Ik koop ook nauwelijks nieuwe dingen. Als ik wat koop, is het tweedehands. De meeste dingen die het huis inkomen, zijn dingen die ik krijg. Gelukkig weten veel mensen in mijn omgeving zo langzamerhand dat ik niet graag spullen krijg. Toch krijg ik nog wel eens spullen cadeau.

Ik ben er inmiddels makkelijker in om dat soort cadeaus niet te houden en weer weg te geven. Ik wil niet iets houden, puur omdat iemand anders het me heeft gegeven.

Wat is jouw ideale cadeau?

Ik geef zelf graag iets lekkers, zoals iets te eten of een goede fles wijn. Of ik neem iemand mee uit lunch of geef een ‘beleving’. Ik geef zelden spullen, alleen als iemand iets graag wil hebben.

Ook erg duurzame cadeaus dus! Hoe belangrijk is de impact van spullen voor jou?

Ik ben erg geschrokken van de verborgen impact van spullen. Daardoor ben ik heel anders naar spullen gaan kijken. Ik word nu niet meer blij van shoppen in een goedkope winkel. Ik koop kleding alleen nog maar tweedehands of fair fashion. Ook op andere vlakken ben ik duurzamer gaan leven. Ik at al vegetarisch, maar nu vegan.

Hoe is duurzaamheid op jouw pad gekomen?

Het had altijd al mijn interesse. Als kind schreef ik al een werkstuk over Greenpeace en ik werd op mijn dertiende al vegetariër vanwege het dierenleed. Ongeveer 3,5 jaar geleden ben ik mijn blog begonnen. Ik wilde me meer verdiepen in duurzaamheid, dus waarom zou ik alles niet gelijk opschrijven? Als ik nu terugkijk op waar ik toen stond, heb ik grote stappen gemaakt.

Dingen die toen vanzelfsprekend waren, zou ik nu nooit meer doen. Nu ik weet over de impact van spullen en kleding, zal ik waarschijnlijk nooit meer bij een Primark shoppen.

Andere bloggers zijn daarin een grote inspiratiebron en bron van informatie. Zaailingen is bijvoorbeeld echt een aanrader als naslagwerk. Heb ik zonnebrandcrème nodig? Dan check ik daar eerst welke wel of niet goed zijn.

Je bent laatst ook geïnterviewd door Saskia, The Social Reporter, over jouw verborgen impact. Hoe confronterend was dat?

Ik wist van tevoren dat mijn voetafdruk ‘slecht’ zou zijn. Ik had het jaar daarvoor drie keer buiten Europa gevlogen. Met die drie vluchten kwam ik op ruim 3 planeten aan verbruik uit, maar zonder vliegen maar op een. Ik vond het confronterend dat vliegen zo’n grote impact heeft. Aan de andere kant bevestigde het dat je met veganistisch eten, niet te groot wonen en niet te veel kopen prima binnen de mogelijkheden van een planeet kan blijven. Ik dacht eerder dat dat niet kon met een normaal Westers leven. Een duurzaam leven is dus voor iedereen haalbaar.

Wil je meer weten over Sanne? Volg haar op instagram of lees haar blog.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven