Minimalistische kerst met Tidy Minds

Een minimalistische kerst: geen kerstboom en kerstversiering?

In mijn jeugd vierden we niet bepaald een minimalistische kerst. Iedere ruimte in ons huis had wel een eigen kerstboom en het huis vulde zich met kerstversiering. Ik vond het geweldig en kon niet wachten tot ik later zelf de kerstsfeer in mijn eigen huis te brengen. Inmiddels heeft het virus van ontspullen en minimalisme mij te pakken. Ga ik nu ook voor een minimalistische kerst?

Mijn droom van een eigen kerstdorp

De lichtjes en versiering van kerst laten mijn hart ieder jaar weer sneller kloppen. De gezelligheid en knusheid van de kerstdagen vind ik heerlijk. Mijn moeder haalde in mijn jeugd ook echt alles uit de kast. Of eigenlijk: van zolder. Meteen na Sinterklaas moest mijn vader de dozen met kerstdecoratie weer van zolder halen en begon mijn moeder met versieren. Van het kerstboompje op de wc tot de kerstdecoratie op de ramen. Van de kerstlichtjes in de tuin tot de kerstkussens op de bank. Ik vond het allemaal even prachtig.

Je kon mij als kind en tiener niet blijer maken in de decembermaand dan met een uitje naar het tuincentrum. Naar de kerstafdeling dan natuurlijk! Ik genoot van alle kerstbomen, nieuwe trends, inspiratie en vooral van de kerstdorpjes. Ken je die snoepige dorpjes met sneeuw en lichtjes op de kerstshows? Alle onderdelen daarvan zijn te kopen, zodat je ook thuis zo’n idyllisch dorpje kan bouwen. Ieder jaar werd de collectie huisjes weer groter en leuker. Mijn droom was om ooit mijn huis te vullen met die huisjes en mijn eigen kerstdorp te maken.

Is de kerstboom nu geschrapt?

En toen kwam het ontspullen en minimalisme. De eerste jaren daarna was ik tijdens de feestdagen op reis en had ik dus geen kerstspullen meer nodig. Ik deed alles weg wat ik sowieso niet meer nodig zou hebben en gaf het gratis cadeau via marktplaats. Maar 2020 is een jaar van thuisblijven, dus zal ik waarschijnlijk voor het eerst met kerst weer thuis zijn. Ga ik dan voor een minimalistische kerst zonder kerstboom? En is dat kerstdorp helemaal van de baan?

Hoe geweldig ik zo’n kerstdorp nog steeds vind, ik schrik vooral van de prijzen. Wat je met dat budget allemaal wel niet kan doen! En waar zou je al die huisjes de rest van het jaar opslaan? En wat een gefrutsel moet het zijn om die miniatuurhuisjes en poppetjes allemaal schoon te houden. Dat zijn eigenlijk precies de redenen dat ik geen onnodige spullen in huis wil hebben. Dus dat kerstdorp? Ik moet er niet meer aan denken. Nee, in plaats daarvan ga ik de komende weken liever langs bij het tuincentrum voor hun kerstshows. Ik geniet met alle liefde van hun prachtige creaties met skibanen, food trucks, schaatsbanen en meer kneuterige gezelligheid. Maar toch liever niet thuis.

Een kerstboom zal ik dit jaar waarschijnlijk niet opzetten. Niet uit principe, maar meer uit ruimtegebrek. Ik heb ook geen zin in uitbundige kerstversieringen in alle ruimtes, hoeken en gaten van ons huisje. In plaats daarvan zal ik kijken naar de lichtjes en versiering die ik nog wel heb bewaard, omdat ik die écht leuk vond. Precies daarvoor ga ik een leuke plek in huis zoeken. Misschien aan een mooie tak uit de tuin, want dat soort inspiratie haal ik nog wel graag bij de tuincentra.

Ik ga dus voor een combinatie tussen kerst en minimalisme, zoals ik dat met al mijn spullen doe: ik kies voor wat mij blij maakt.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven