Tidy Minds | Ontspullen | Minimalisme

De 5 meest gemaakte fouten bij het ontspullen

Ontspullen is niet makkelijk. Het vraagt een behoorlijke confrontatie met jezelf, de hoeveelheid spullen kan overweldigend zijn en het vraagt tijd en geduld. Het is makkelijk om hierbij te verzanden in het doorbladeren van je oude fotoboeken, het verzinnen van de handigste opbergsystemen of redenen om je spullen toch maar gewoon te houden. Waarom lukt het je toch maar niet om al je spullen door te nemen en ben jij al blij als je na een hele dag een kast onder handen hebt genomen? Hoe komt het dat je een week na het ontspullen toch weer een huis vol met spullen heb liggen? Wat gaat er toch steeds fout? Dit zijn meest gemaakte fouten bij ontspullen door beginners.

Lees meer over ontspullen:

Ontspullen voor beginners: 5 fouten om niet te maken

1. Je bent aan het opruimen

Ontspullen houdt niet in dat je een efficiënte en geordende manier bedenkt om je spullen op te ruimen. Het houdt in dat je eerst bedenkt welke spullen je eigenlijk wil houden. Wat voegt nou echt iets toe aan je leven? Waar wordt je blij van? Wat gebruik je daadwerkelijk? Dus vooral: wat heb jij nodig? Ga dus niet opruimen voor of tijdens het ontspullen. Haal eerst alles – ja, echt alles, vergeet niks – uit je kasten en ga er grondig doorheen. Daarna bedenk je pas hoe en waar je alles wat je wilt houden, een plekje kan geven.

2. Je bent aan het ‘plukken’

Ik schreef al dat je alles uit je kasten moet halen. En dat meen ik. Trek niet je kast open en pluk er de spullen uit die weg kunnen. Je vergeet zo ongetwijfeld wat er op de bodem van die lade of achterin die kast ligt. Het is ook goed om alles op een hoop te zien en je gevoel daarbij te bepalen. Schrik je van de hoeveelheid kleding die uit je kasten komt? Of merk je dat je alleen maar blij wordt van die enorme hoeveelheid bakspullen en krijg je meteen zin een taart te bakken? Stop dus met het ‘plukken’ in je kast en het lukraak weggooien, maar haal alles uit de kast en beoordeel alles stuk voor stuk.

3. Je zadelt iemand anders op met je spullen

Het huis van je ouders is geen plek om al jouw oude herinneringen op te slaan. Je oude schoolboeken, kinderfoto’s en plakboeken kan je houden óf wegdoen. Het is niet oké om er iemand anders mee op te zadelen, tenzij je moeder die items graag wil hebben. Het is ook niet de bedoeling dat je alles wat je niet nodig hebt, bij vrienden in hun garage opslaat. Het is vrij simpel: je houdt het, of je houdt het niet.

4. Je hanteert geen goede volgorde

Sommige spullen zijn moeilijk om weg te doen dan anderen. Er zijn zat items die je zonder moeite direct weg kan doen (zoals deze 10), maar het is niet zo makkelijk om een beslissing te nemen over je kinderfoto’s en souvenirs. Begin daarom altijd met de makkelijkste items. Voor de meeste mensen is dat de kleding. Marie Kondo adviseert in haar boek Opgeruimd! met klem deze volgorde: kleding, boeken, papier, komono (allerhande) en items met emotionele waarde. De moeilijkste items bewaar je dus voor het laatst. Op dat moment ben je al zo geoefend in het bepalen wat jou blij maakt, wat je nodig hebt en wat je wilt houden, dat het veel makkelijker zal zijn om ook je spullen met emotionele waarde te tackelen.

5. Je wilt alle ruimte vullen

Weet je nog hoe klein je eerste huis was en dat alles paste? En hoe snel je grotere huis ook weer gevuld was met spullen? We hebben de neiging om alles te willen vullen. Kasten, kamers, lege muren. Voor je het weet, heb je meer nieuwe items gekocht dan je eerder aan spullen had weggedaan. Ik wil je daarom adviseren om na het ontspullen alles wat leeg is gebleven, eerst even leeg te houden. Wen er eens aan. Geniet eens van de rust en ruimte. De lege muur en ruimte die overbleef na het wegdoen van mijn boekenkast, is vrij leeg gebleven. Ik heb de kale muur kaal gelaten. Een nieuwe kleur op de muur bleek al voldoende om mijn huis weer ‘in balans’ te krijgen.

Waar liep jij tegenaan bij het ontspullen? Welke fout zou jij nooit meer maken?

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven