Op reis zonder spaargeld | Tidy Minds

6x op wereldreis zonder spaargeld

Financieel onafhankelijk betekent voor ons dat je je niet laat tegenhouden door (een gebrek aan) geld om jouw dromen te verwezenlijken. Als jij een jaar lang de wereld rond wil reizen, is de kans groot dat je daar eerst wat jaren voor moet sparen. Maar wat als je niet zo lang wil wachten? Of met jouw gat in je hand zo’n bedrag niet bij elkaar gespaard krijgt? Dan zijn dit vijf manieren om jouw droomreis te realiseren zonder spaargeld.

#1 Thuiswerken op reis

Dit werkt misschien niet als je een fysieke winkel runt of tandartsassistente bent. Maar bij de meeste werkgevers kan je prima thuiswerken. Wat als jij nou voor elkaar weet te krijgen dat je volledig thuis kunt werken? En je dat thuis vervolgens al reizend de hele wereld over verplaatst? Dat klinkt misschien als een naïeve droom, maar er zijn genoeg mensen die dit doen. Wij nemen zelf vaak genoeg onze baan mee. Geen collega die doorheeft dat we die call doen vanaf een prachtig huisje op een Frans strand. En nu we toch verplicht thuiswerken door Corona, hebben we dit ook gedaan vanaf geweldige vakantiehuisjes door het hele land.

Tip: in het boek Een werkweek van 4 uur vertelt schrijver Timothy Ferris gedetailleerd en stap voor stap hoe je als werknemer in loondienst jouw baan omvormt tot een op afstand. En hoe je vervolgens meer voor jouw baas gedaan krijgt in minder tijd, zodat je de rest van de dag leuke dingen kan ondernemen.

#2 Bijbaantjes in de tropen

Dit is een van de populairste manieren onder jongeren met een ‘gap year’ tussen de middelbare school en hun vervolgopleiding om hun reis te bekostigen. Ze werken een paar weken of maanden op een indrukwekkende farm in Australië, doen seizoenswerk op prachtige oorden of geven tijdelijk yogales op een bountystrand. Je verdient een aardig potje geld om weer een tijd mee vooruit te kunnen zonder dat je daarvoor terug moet naar het grauwe Nederland. Zodra het geld op is, zoek je weer een baantje. En zo kan je weer even vooruit.

In Namibië spraken we anderhalf jaar geleden een Nederlandse geneeskundestudente die een paar maanden op een grote ranch woonde. In ruil voor kost en inwoning kon ze daar het wild verzorgen, excursies begeleiden of in het restaurant werken. En dat middenin de Kalahari-woestijn! Er zijn zelfs specifieke websites die voor dit soort werkplekken bemiddelen.

#3 Een bestaan als digital nomad

Veel banen in londienst zijn prima om te vormen tot een online baan als zzp’er en digital nomad. En anders heb je vast wel een talent dat je daarvoor kan inzetten. Een digital nomad woont en werkt tijdelijk op een prachtige locatie in het buitenland, terwijl hij online zijn geld verdient. Als tekstschrijver of fotograaf voor Nederlandse kranten of sites. Of als websitebouwer, grafisch ontwerper of appontwikkelaar voor internationale klachten. Consultant op het gebied van SEO of social media. Of wat dacht je ervan om als virtual assistant of VA op afstand voor klanten te werken? Als wij onze pensioendroom hebben verwezenlijkt, willen wij het werk dat we nog wel doen ook overal ter wereld uit kunnen voeren. Voor het werk voor onze reisblog is dat nog logisch ook!

#4 Housesitting

Of misschien zoek jij de financiering voor jouw wereldreis liever niet in extra inkomsten, maar in besparingen? Dan is housesitting misschien wel wat voor jou! Je verblijft dan als huisoppas op een toffe bestemming. Zonder betaling en overal ter wereld. Vaak moet je dan regelmatig een hond uitlaten, poezen kroelen of planten water geven. Maar dat is nou niet heel veel werk in ruil voor een gratis vakantiehuis. Een extra voordeel is dat je je dan echt thuis kan voelen op jouw reisbestemming. Hoe leuk!

#5 Word reisblogger of -influencer en regel jouw reizen gratis

Over het algemeen vraagt deze optie wel wat meer voorbereiding en kan je misschien net zo goed gaan sparen. Toch zijn er veel grote reisinfluencers die zeggen binnen een jaar al zo groot te zijn geworden. Om vervolgens de rest van hun leven te reizen. Wijzelf runnen ook een grote reisblog en wisten in 7 maanden tijd al zo groot te worden dat we ongeveer de helft van onze reis van twee maanden gesponsord kregen. Dat scheelde behoorlijk wat geld en bracht ons naar de meest bijzondere slaapplekken.

#6 Regel gratis overnachtingen

Een van de grootste kostenposten van reizen is misschien wel je hotel. Housesitting houdt je aan een plek gebonden, maar er zijn meer manieren om gratis te overnachten. Couchsurfing houdt in dat je bij iemand thuis op de bank komt logeren. Gratis en voor niets, terwijl je gelijk het lokale leven in je kan opnemen. In sommige landen is wildkamperen een optie, zoals in het prachtige Zweden. Tentje mee en op de mooiste plekken slapen!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven