Beleggen tijdens corona | Geldzaken | Financiele onafhankelijkheid

Beleggen in tijden van Corona: kans of slecht plan?

Net op het moment dat wij ons willen verdiepen in beleggen, breekt corona uit. En met die gezondheidscrisis gaat het ook financieel niet goed. Aandelen dalen, sommige stijgen. De aandelenmarkt is nog meer onzeker dan normaal. Moeten we juist nu instappen of toch even afwachten tot ‘de beurs’ zich heeft gestabiliseerd? Wij besloten de gok te wagen en voorzichtig te starten met aandelen. Want een crisis kan ook juist kansen bieden. Of niet?

Waarom beleggen in crisistijden?

Covid 19 of Corona zorgt niet alleen voor een wereldwijde gezondheidscrisis, ook financieel leven we in zware tijden. De pandemie zorgt voor grote onzekerheden, landen sloten hun grenzen en ondernemingen moesten tijdelijk dicht. De beurzen storten dus in en dat brengt ook een interessante vraag met zich: is dit niet juist het ideale moment om in te stappen?

Als de beurzen instorten en de economie het zwaar heeft, maar jij nog bakken met geld achter de hand hebt om aandelen in te kopen, zit jij goed. Aandelen zijn in crisistijd veel goedkoper. Dat is doorgaans het perfecte moment om jouw geld te verdubbelen. Investeer in goedkope beleggingen en wacht tot de economie weer opkrabbelt. Want uiteindelijk is dat toch wat de economie altijd doet.

Althans, dat is de theorie. En een veel te simpele benadering natuurlijk. Uiteindelijk zullen de beurzen weer opkrabbelen en aandelen meer waard worden. Maar geldt dat wel voor alle aandelen? En wat is dan precies het juiste moment? Nu de paniek het grootst is, of heeft Corona haar piek nog niet bereikt?

Heeft de beurs al een dieptepunt bereikt?

Het is eigenlijk niet te zeggen op welk punt in een financiële crisis we nu staan. Het is koffiedik kijken, waarzeggen en gokken. Het juiste moment is natuurlijk wanneer de crisis een dieptepunt bereikt om daarna weer op te krabbelen, maar het is onduidelijk wanneer dat zal zijn. Wij hebben ons behoorlijk ingelezen over dit onderwerp: volgens de experts is dat perfecte moment meestal pas lange tijd ná de oorzaak van de crisis.

Het duurt een tijd voor de paniek daalt, een vaccin wordt geïntroduceerd, bedrijven weer volop draaien én de economie dus weer aantrekt. De piek van de Corona-crisis zal dus niet gelijk lopen met de piek van het aantal doden of besmettingen. Een goede tip lazen wij in een interview op RTL Z.nl: ga niet voor het dieptepunt, maar iets daarna. Je mist dan misschien de eerste 5 of 10% dat de koersen weer stijgen, maar je weet dan wel zeker dat je in die stijgende lijn zit.

Wij hebben zelf gekozen voor een combinatie hiervan. Bij het dalen van de koersen hebben wij al wat aandelen gekocht en ja, die zijn daarna nog verder gedaald. Een deel van ons geld is dus al verdwenen. Maar wij gaan er wel vanuit dat dit uiteindelijk weer zal opkrabbelen en inderdaad, een aantal heeft dat al gedaan. Beleggen is wat ons betreft ook iets voor de lange termijn, dus wij vinden het prima om rustig af te wachten.

In welke aandelen moet je investeren?

Ook de keuze voor aandelen is weer koffiedik kijken. Ja, uiteindelijk zullen de beurzen weer opkrabbelen. Bedrijven zullen weer winsten maken. De economie zal weer floreren. Maar dan hebben we het over de economie als geheel.

Er zullen ook ondernemingen zijn die de Corona-crisis niet overleven. Dus als jij nou juist aandelen voor dat bedrijf hebt, ben jij de sjaak. Als je kiest voor de sectoren die het hardst worden geraakt door de Corona-crisis, kies je ook juist voor veel risico. Vallen die bedrijven niet juist om?

Bedrijven die in olie zitten, zijn ook een onzekere keuze. Die aandelen zitten namelijk niet alleen in een dieptepunt door de Corona-crisis, maar ook door een olieconflict tussen Rusland en Saudi-Arabië. Wij nemen aan dat ook die aandelen uiteindelijk weer zullen stijgen, maar dat kan dus van meer factoren dan Corona afhankelijk zijn.

En hoe zit het met duurzaamheid? Als wij ons groene hart laten spreken, dan moeten we investeren in duurzame bedrijven. Maar laat dat nou iets zijn waarvan we eigenlijk al helemaal geen verstand hebben. Welke bedrijven kan je groen noemen? Zitten die op de beurs en zijn hun aandelen aantrekkelijk?

Zekerheden zijn er natuurlijk ook niet als je gaat beleggen. Ervaring helpt veel en die hebben wij zelf nog onvoldoende. Voor ons is beleggen in tijden van Corona dus een grote sprong in het diepe. Onze voorlopige tactiek: wij kiezen voor sterke merken. Wij gokken dat grote bedrijven met sterke merken de crisis zullen overleven én er uiteindelijk weer helemaal bovenop zullen komen. We hebben daarom gekozen voor een aantal wereldwijde ketens en voor ons bekende bedrijven en merken.

Wanneer levert het geld op?

Beleggen is in crisistijden is net zo goed als anders een kwestie van de lange adem. Je zult hiermee niet snel gratis geld verdienen. De beurzen zullen niet over twee weken opeens weer op hun oude punt zijn. Dat kan een kwestie van maanden of zelfs jaren zijn. Wij hebben aandelen gekocht die nog steeds diep in de min staan, maar opvallend genoeg zijn een aantal aandelen nu alweer opgekrabbeld. Die hebben we dus snel met winst kunnen verkopen.

Maar laten we vooral een grote disclaimer maken: bedenk echt goed of je het risico van beleggen wel aan wil gaan én of jij al die tijd jouw geld wel kan missen. Misschien zit jouw vermogen de komende drie jaar wel vast in aandelen, voordat jij een schamele winst van 10% kan maken. Vind je dat sowieso wel genoeg rendement voor al die moeite en onzekerheid?

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven