Vorige week las ik het boek Een werkweek van 4 uur van Tim Ferris. Het opende mijn ogen. Niet om mijn nieuwe werk als zelfstandige nu direct te minimaliseren tot vier uur per week, zoals de titel suggereert, maar anders te denken over wat hij noemt ‘lifestyle design’.
Het boek prikkelt en provoceert, geeft veel voorbeelden en vooral concrete tips. Tim Ferris promoot – kort gezegd – om passief inkomen te generen uit een bedrijf dat producten verkoopt. Het sluit daarmee aan bij het bekende ondernemersboek The E-Myth Revisited. Daarin wordt ook uitgelegd dat jouw bedrijf niet moet draaien om de verkoop van jouw uren, maar om het creëren van een perfect systeem waarin je alle rollen uiteindelijk door anderen kan laten vervullen. Ook Tim Ferris vertelt je tot in detail hoe je een product kan vinden om te verkopen, waarvoor je het daadwerkelijke werk voor de productie, verkoop, marketing, boekhouding en helpdesk uiteindelijk kan uitbesteden. Hierdoor houd je zelf nog maar een werkweek van 4 uur over.
Maar dat is zeker niet waar het boek om draait. Het is niet (alleen) een boek om jou te helpen een bedrijf op te richten. Het vertelt vooral waarom je dat zou doen. Tim Ferris legt uit dat je met een werkweek van vier uur de tijd en ruimte hebt om actief jouw eigen leven kan ontwerpen: lifestyle design.
Wil jij in het buitenland wonen? De wereld rondreizen? Een vreemde taal leren, een goed doel oprichten of simpelweg meer tijd met je gezin en naasten doorbrengen? Als jij jouw werk niet de hoofdrol in jouw leven geeft, kan dat allemaal. Vooral de eerste hoofdstukken over dit ‘lifestyle design’ spraken mij daarom aan.
Dit waren de drie belangrijkste lessen die het mij leerde.
1. Wacht niet op je pensioen
In het eerste hoofdstuk hekelt Tim Ferris hoe veel werknemers zich kapot werken voor later. Voor hun pensioen. Daarna mogen ze genieten en de vruchten plukken van al dat harde werk. Fout, zegt Tim Ferris. En nu dan? Waarom mag je niet nu genieten? Tim Ferris promoot het opnemen van wat hij een ‘minipensioen’ noemt en wij misschien als een sabbatical zouden aanduiden. Ga nu die grote reis maken en werk daarna weer verder! Of ga nu minder werken om meer tijd met je gezin door te brengen of die opleiding te kunnen doen. Wacht niet tot later. Niet alleen omdat later voor sommigen onder ons helaas niet eens komt, maar ook omdat je wilt leven in het nu en niet voor later.
2. Maak je dromen concreet
Ferris hamert er vaak op dat je je dromen concreet moet maken. Iedereen wil wel miljonair zijn, maar niet omdat we nou zo graag naar onze bankrekening met die cijfers kijken. Dat willen we om wat we met al dat geld zouden kunnen doen. Wat zou je dan doen? Zou je dan stoppen met werken en je inzetten voor goede doelen? Zou je inspirerende opleidingen doen om jezelf verder te ontwikkelen? Als je niet weet waarom je het doet, zal je ook niet de juiste keuzes kunnen maken op het pad daarheen. Als jij jouw ‘lifestyle design’ wilt uitstippelen, moet je weten wat jouw doel is.
3. Besteed werk uit
We vinden het vrij normaal om specialistisch werk uit te besteden aan een specialist. Het is niet gek om de boekhouding van een bedrijf door een accountant te laten doen. Die heeft er meer verstand van en kan het werk daarom sneller en beter doen. Maar als het gaat om werk dat we ook zelf kunnen doen, wordt uitbesteden al snel decadent gevonden. Een schoonmaakster om wekelijks of tweewekelijks jouw huis schoon te laten maken, vinden sommigen not done. Anderen – zoals ikzelf – ervaren dit als het kopen van vrije tijd. En hoe zit dat met andere taken waar je een hekel aan hebt? Tim Ferris promoot het uitbesteden van zo veel mogelijk werk. Heb je een hekel aan koken of de was doen? Laat een ander het voor jou doen. De boekhouding? De marketing van je nieuwe bedrijfje? Zoek een ‘virtuele assistent’ en laat iemand anders het opknappen. Bij voorkeur in India voor een lage prijs. Ferris geeft veel concrete tips over wat je in jouw privéleven, maar ook in jouw bedrijfje kan uitbesteden. Maar ook aan welke bedrijven je dat kan overlaten, wat een redelijke uurprijs is, etc.
Las jij het boek? Wat waren jouw belangrijkste lessen?
Een werkweek van 4 uur of The 4-Hour Work Week – Tim Ferris – 424 pagina’s