Money mindset bij Tussen Kunst & Kitch

Over Money Mindset en Tussen Kunst & Kitch

Wat hebben een money mindset en het programma Tussen Kunst & Kitch met elkaar te maken? Veel! Ieder kunstobject dat de bezoekers mee naar een aflevering nemen, krijgt niet alleen een leuk achtergrondverhaal, maar ook een schatting van de waarde mee. Hoe de eigenaren daarop reageren, is vrijwel altijd hetzelfde en het zegt alles over de gemiddelde money mindset.

Kneuterige kunsttelevisie

Ik heb geen idee wat het exacte kijkpubliek is van Tussen Kunst & Kitch, maar gezien het publiek op hun opnamedagen vermoed ik dat wij daar niet onder vallen. Toch is deze kneuterige televisie precies wat ik nodig heb nu tijdens mijn zwangerschap. Mijn hormonen verdragen geen nieuws, dramatische televisie en actieseries, maar dit kunstprogramma is een perfecte match.

Voor wie het programma niet kent: op opnamedagen mag publiek langskomen met allerhande snuisterijen en kunst van hun zolder. De experts van Tussen Kunst & Kitch vertellen de eigenaren dan een leuk achtergrondverhaal over het voorwerp – herkomst, wat het is, leeftijd en meer – en vertelt de eigenaar wat het waard moet zijn. Dat kan tegenvallen, maar loopt soms ook aardig in de papieren.

“Morgen zeg ik mijn baan op”

Onderdeel van het programma zijn – tussen de besprekingen van de voorwerpen door – korte vraagjes aan het publiek wat ze hebben meegenomen en van de dag verwachten. Of als ze al een taxatie hebben gehad, of ze nu als rijk man naar huis gaan? De grapjes over ‘mijn baan morgen kunnen opzeggen’ en ‘miljonair worden’ zijn daarbij vaste prik. Het publiek hoopt dus vaak op mooie geldbedragen voor hun kunstprullaria.

Toch is dat zelden hoe wordt gereageerd, als de expert daadwerkelijk enorme bedragen noemt. De eigenaar haast zich vaak te zeggen dat het geld niet uitmaakt. Het gaat toch om de emotionele waarde. De financiële waarde is hoogstens handig voor de verzekering. Het kunstwerk wordt echt niet verkocht, hoor. Het schilderij blijft gewoon aan de muur hangen. Een familiestuk moet een familiestuk blijven. Dat is vrijwel altijd de bescheiden reactie. Geen enthousiastelingen die hun baan willen opzeggen; zelden een eigenaar die zegt het kunstwerk het voor zo’n hoog bedrag zeker te willen verkopen.

Geld is niet vies

Als ik mijn schilderij van de kringloop wordt getaxeerd op € 50.000, zou ik dolblij zijn. Van mij krijgt een expert een enthousiaste reactie, als mijn ogenschijnlijk waardeloze vaasje een museum waardig stuk van € 10.000 blijkt te zijn. Geld is niet vies. Geld maakt mij blij.

Waarom springt vrijwel niemand een gat in de lucht? Waarom moeten we snel benadrukken dat het ons niet om het geld gaat? Dat we het geldbedrag echt niet gaan innen? Het is niet inhalig of gierig om geld te willen hebben. Met geld kan je leuke dingen doen. Zoals die baan opzeggen, als je zou willen. Een droomreis te maken. Je kinderen te laten studeren. Geld is niet vies, maar zo praten we er wel vaak over. Rijke mensen worden vervelende karaktereigenschappen toegedicht. Over ons inkomen of baksaldo praten we niet graag. Het wordt als een goede eigenschap gezien om bescheiden te zijn, zeker als het om geld gaat.

Streef naar een positieve money mindset

Een money mindset is simpelweg hoe jij denkt over geld. Ik moest zelf hard aan de slag met mijn money mindset, toen ik mijn baan opzegde om als zzp’er te beginnen. Ik ben opgevoed met zekerheid, dus vrijwillig afscheid nemen van een vast contract, pensioenopbouw, advocatencarrière en goed salaris was een moeilijke stap voor mij. Ik moest leren vertrouwen dat geld mij toe zal blijven komen. Ik moest leren denken in overvloed. Inmiddels zijn we zelfs zo ver dat we ernaar streven van passief inkomen te leven.

De reacties op de taxaties in Tussen Kunst & Kitsch duiden niet bepaald op een money mindset van overvloed en rijkdom. Het mag iemand kennelijk niet om het geld gaan. En dat is zo zonde. Als bescheiden en gematigdheid over geldzaken in jouw hoofd de boventoon voert, zal dat ook zijn hoe jouw financiële situatie er waarschijnlijk uitziet. Ik gun de kunsteigenaren een andere money mindset. Ik gun het ze om door het dolle heen te zijn met een hoge taxatie. En om dat familiestuk op zolder toch te verkopen, als zij daarmee hun dromen kunnen verwezenlijken. Koester vooral de pronkstukken met emotionele waarde, maar ik zou anders zonder twijfel kiezen voor geld.

Lees meer:

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven