Mindfulness Tips

Mindfulness tips: vijf stappen om mindfulness te integreren in je leven

Op zoek naar mindfulness tips om deze manier van bewustwording echt in je dagelijks leven te integreren? Misschien ben je bekend met meditatie en mindfulness. Veel mensen lukt het wel om af en toe op het kussentje te zitten mediteren of naar mindfulness trainingen te gaan, maar hoe integreer je het nou werkelijk in het dagelijks leven?

Leestip: bekijk ook deze blog met vijf simpele tips voor mindful eten.

5 mindfulness tips

1. Mediteer iedere dag op een vast moment

Begin met een dagelijkse beoefening van meditatie. Routine is belangrijk. Net zoals je er niet echt discipline moet hebben om iedere dag je tanden te poetsen, kan meditatie ook vanzelfsprekend onderdeel worden van je routine. Dat hoeft echt niet lang. Natuurlijk, als je een uur mediteert heeft dat meer effect dan 5 minuten. Maar begin echt met maar een paar minuten zodat je het eerst routine maakt.

#2 Kies een handeling uit die je vanaf nu altijd mindful probeert te doen

Wat doe je iedere dag regelmatig, maar ook weer niet te vaak? Kies iets uit waarvan je probeert het iedere dag met aandacht en enige vertraging te doen. Denk bijvoorbeeld aan het openen van deuren. Wees helemaal aanwezig bij het aanraken van de deurklink. Voel de deurklink; voel de temperatuur, de structuur,… voel het contact met je hand. Doe de deurklink met aandacht naar beneden (of welke richting dan ook nodig is) en wees helemaal aanwezig bij het openen van de deur. Wees ook weer helemaal aanwezig bij het sluiten van de deur.

#3 Kies nog een handeling uit

Als je dit een tijdje hebt gedaan, kun je je voornemen om nog een andere handeling met volledige aandacht te doen. Denk aan mindful traplopen, tandenpoetsen, schoenen aantrekken, jas aan doen, plassen, etc. Kies ook weer niet direct te veel handelingen uit, maar bouw het langzaam op.

#4 Breid de formele beoefening uit

Met formele beoefening wordt bedoeld het doen van een oefening op een vooraf bedachte manier en meestal ook binnen een vooraf bepaalde tijd. Zo kun je een formele meditatie doen als je een uur mediteert op het meditatiekussentje, maar daarna beoefen je nog steeds meditatie in het dagelijks leven. Je probeert de meditatie en mindfulness als het ware niet te laten eindigen als de timer afgaat. Het gaat er juist om het helemaal te integreren in het dagelijks leven. Naarmate je de formele beoefening vaker en langer doet, zal je zien dat je het ook steeds beter in het dagelijks leven lukt om het vast te houden. Naast zitmeditatie kun je ook loopmeditatie beoefenen, dit staat nog wat dichter bij het dagelijks leven.

#5 Volledige integratie

Op een gegeven moment kun je de intentie zetten om de hele dag mindful te zijn. Gaat dat lukken? No way. Maar je kunt telkens weer de intentie zetten. Juiste mindfulness is ook vrij van (zelf)oordeel. Geef je zelf dus niet op de kop als het niet lukt. Het is een practise en niet iets wat vanzelfsprekend gaat. Ook voor ervaren yogi’s geldt dat ze toegewijd moeten blijven zijn en telkens ook weer de motivatie moeten herpakken.

Deze tips worden gedeeld door Gerjan Schoemaker. Gerjan is eigenaar van Meditatie Instituut Nederland, begeleider van Vipassana retraites en hoofddocent van een opleiding tot Meditatieleraar.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven