Duurzaamheid is al lang niet meer een onderwerp dat alleen geitenwollensokken en hippies bezig houdt. Het is een hot topic! Ook ik ben sinds een tijdje meer en meer bewust geworden van de impact die mijn dagelijks leven heeft op deze wereld. Die impact wil ik graag verminderen, but where to start? Ik heb geen tijd om mijn eigen groente te verbouwen, mijn eigen duurzame schoonmaakmiddelen te maken en niet de mogelijkheid om zonnecollectoren of een regenwaterton op mijn dak te plaatsen (want: geen dak, maar bovenburen). Maar er zijn gelukkig ook allerlei easy peasy eerste stappen die je wel kan nemen!
1. Gebruik je eigen waterfles
Tijdens mijn vakantie in Cambodja maakte ik een geweldige boottocht in het noorden van het land. De natuur en uitzichten waren prachtig! Behalve als we langs stadjes en dorpjes kwamen. Bergen plastic afval lagen op de oevers. Zo troosteloos en zo slecht voor onze wereld! Er vanuit gaande dat jij ook in Nederland leeft, heb je het geluk dat je voor drinkwater geen plastic flesjes hoeft te kopen zoals de mensen in Cambodja. Maak daar vooral gebruik van! Koop geen onnodige plastic flesjes met water, maar neem je eigen Dopper mee. Of nog beter: ga voor een LARQ-fles als je op reis bent. Deze fles zuivert zelfs water tot drinkwater!
2. Plak een nee-/nee-sticker op je brievenbus
Gooi jij ook wekelijks een hele stapel ongelezen folders weg? Zonde, tijd voor een nee-/nee-sticker op je brievenbus! De sticker kan je via allerlei kanalen gratis bestellen, dus voor het geld hoef je het zeker niet te laten. En ben jij iemand die sommige folders wel doorneemt? Doe dat dan online en/of abonneer je op de nieuwsbrief van de winkel. Dat scheelt weer heel wat afval!
3. Draag altijd een linnen tas bij je
De verleiding is groot om uit gemak bij je boodschappen gelijk een plastic tas af te rekenen. Met een beetje geluk herbruik je die thuis nog, maar waarschijnlijk wordt de plastic tas thuis direct weer weggegooid of belandt de tas in een ’tasjestas’ met een eindeloze voorraad boodschappentassen. Ik heb in mijn handtas altijd een linnen tas zitten. De tas neemt opgevouwen weinig ruimte in en zo zal ik ‘m niet snel vergeten. Nu ook Sebastiaan nog zover krijgen dat hij ermee stopt om die bekende blauwe plastic boodschappentassen steeds mee naar huis te nemen. Tips, anyone?
4. Koop geen nieuwe spullen
Sta je wel eens stil bij de impact van jouw spullen op het milieu? In het boek Verborgen impact schrijft Babette Porcelijn over haar onderzoek naar de (verborgen) impact van ons leven op de wereld. Ze onderzocht niet alleen het energieverbruik van onze apparaten thuis, maar vooral wat de impact is van de productie daarvan. Haar conclusie? Hoewel de focus op het gebied van duurzaamheid ligt bij eten, vervoer en energieverbruik thuis, blijkt uit haar onderzoek dat (de productie van) spullen een veel grotere impact heeft. Nu ga ik de wereld niet helpen door in het kader van #ontspullen mijn huisraad bij het vuil te zetten, want die spullen zijn al geproduceerd. Maar ik kan wel een steentje bijdragen door bewuster na te denken bij nieuwe aankopen (heb ik het echt nodig, kan ik het niet lenen?) én door me tijdens het ontspullen af te vragen of ik mijn oude (en soms ongebruikte) spullen niet een tweede leven kan geven. Oftewel: (her)gebruik, leen, ruil, koop tweedehands, maak het zelf én ga dan pas (bewust!) over tot een aankoop!
Welke easy stappen heb jij genomen naar een duurzamer leven?