Didy van der Lans, Begin bij je huis - interview Tidy Minds

Didy: “Mijn werk als opruimcoach gaat niet alleen om het selecteren van spullen en het mooi opvouwen van kleding.”

Wist je dat je jouw opruimplannen niet alleen hoeft uit te voeren? Een opruimcoach kan je de juiste vragen, methodes en helpende hand geven bij jouw project #ontspullen. Didy van der Lans is er daar een van! Ze ging in de leer bij de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo en startte in 2017 onder de naam Begin bij je huis als opruimcoach.

Hoe heb jij met de methode van Marie Kondo kennis gemaakt?

Ik was altijd een rommelkont, maar ik werd uiteindelijk gek van de chaos. Ik ruimde wel op, maar het werd nooit echt netjes. De rommel zat dan alleen achter de deurtjes van kasten. Ik was op zoek naar een manier om minder rommel in mijn huis te hebben. Ik wilde meer ruimte en rust in mijn huis. Dat was het moment dat ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo cadeau kreeg van een kennis. Ik ging er direct mee aan de slag. Ik vind het heerlijk dat de KonMarie-methode niet bestaat uit allerlei regeltjes, maar dat draait om wat voor jou werkt.

Waar wordt jij blij van? Koester die items en omring je daarmee!

De methode schrijft voor dat je met die gedachte je hele huis in één keer doorgaat, zodat je daarna voor altijd opgeruimd kan leven. Ik volgde deze instructie niet helemaal. De categorie met emotionele spullen deed ik bijvoorbeeld niet en ook mijn ‘komono’ (eigenlijk: diversen) had ik nog niet helemaal uitgezocht. Pas toen ik voor het volgen van mijn opleiding bij Marie Kondo eerst mijn huis volgens haar methode moest hebben opgeruimd, ging ik echt grondig aan de slag. Het moeilijkste vond ik het wegdoen van de tekeningen van mijn kinderen. Ik kon ze echt niet allemaal houden, daarvoor zijn het er te veel. Dat kostte wel wat tranen. Andere sentimentele items gingen me een stuk makkelijker af; ik was er kennelijk klaar voor om die los te laten.

Hoe ben je vervolgens een gecertificeerd KonMarie-consultant geworden?

Ik reisde af naar New York voor het opleidingsseminar van drie dagen. Na de opleiding moesten we oefenuren draaien en daarvan verslagen indienen. Pas als we voldoende uren hadden gedaan en de verslagen waren goedgekeurd, mochten we examen doen. Sindsdien mag ik mezelf een KonMarie-consultant noemen.

De opleiding gaf een extra verdieping in de methodiek van Marie Kondo, maar ging ook over het werken met je klant. Zelf de methode toepassen is anders dan een ander daarin te begeleiden. Er komen bij het opruimen bijvoorbeeld vaak emoties los. We leerden hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Ook werd de cursisten geleerd  om mensen te begeleiden bij het voelen van wat belangrijk is voor hen, dus welke spullen hen blijdschap geven en ze willen houden.

Ik kan aan de lichaamshouding van mensen zien of ze ergens blij van worden. Ook als ze het zelf nog niet doorhebben.

Als ik merk dat mensen vervolgens toch rationele argumenten zoeken om iets te houden (het is pas nieuw, ik heb het gekregen of het is een mooi werk), dan zal ik niet ingrijpen en zeggen dat ik iets anders heb gezien. Ik zal wél extra vragen stellen om hen zelf tot dat inzicht te laten komen. De beslissing om iets weg te doen of te houden, is altijd die van de klant. De klant beslist, ik begeleid alleen. Dus als ik zie dat een klant toch iets wil houden wat hij of zij eigenlijk niet nodig heeft, dan is dat goed. Iemand hoeft de methode en het voelen niet direct 100% onder de knie te hebben.

Wat is jouw toegevoegde waarde als opruimcoach? Kan iemand niet ook gewoon de boeken van Marie Kondo lezen?

Opruimen gaat sneller en dieper met begeleiden. Ons rationele stemmetje dat argumenten geeft om iets te houden en niet naar je gevoel te luisteren, krijgt meer ruimte als je het alleen aanpakt. Bovendien werkt het ook simpelweg zo dat als je iemand betaalt om 5 uur met je aan de slag te gaan, je dat ook daadwerkelijk gaat doen. In je eentje zal je halverwege veel makkelijker stoppen.

Maar niet iedereen kan een coach betalen en ook die mensen wil ik graag helpen. Eind deze maand gaat mijn gratis opruimchallenge van 7 dagen van start. Ik begeleid de deelnemers in die 7 dagen bij het opruimen van de eerste categorie, dus hun kleding. Ik ga ondertussen ook uitgebreid in op alle aspecten die daarbij horen. Op die manier krijgen de mensen gelijk de tools om zelf de andere categorieën aan te pakken.

Waarom ben je overtuigd van de methode van Marie Kondo?

Het gaat om zoveel meer dan alleen spullen. Je leert te kiezen voor wat goed is voor jou en om je daarmee te omringen in je leven.

Dat geldt voor spullen, maar ook voor mensen, je werk, etc. De methode leert je om je bewust te worden van wat nou eigenlijk goed is voor jou en waar je blij van wordt. Dat kunnen ook kleine dingen zijn. Juist het toekennen van waarde aan die kleine dingen, zal leiden tot een gelukkiger dagelijks leven. Mijn werk gaat dus echt niet alleen om het selecteren van spullen en het mooi opvouwen van kleding. Ik zie vaak gedurende het coachingstraject al dat mensen zich anders gaan voelen. Ze ervaren meer ruimte en rust. Ik help mensen niet alleen aan een opgeruimd leven, maar ik begeleid ze om hun eigen plek in te nemen en om op een andere manier in het leven te staan.

Wil je meer weten over het werk van Didy? Volg haar op instagram of bezoek haar website.

 

 

 

Op deze pagina staat affiliate link. Klik hier als je hierover meer wilt weten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven