Wil je beter ontspullen? Schakel de hulp in van handige apps! Steeds meer mensen zijn in de ban van Marie Kondo, consuminderen, duurzaam aankopen, minimaliseren en opruimen. Bewust met spullen gaan is sinds onze sessies drastisch ontspullen een tweede natuur geworden. Maar om tot dat punt te komen, is wat hulp heel erg welkom. Gebruik deze apps bij het ontspullen en maak het jezelf net wat makkelijker!
Wat is ontspullen?
Ontspullen is eigenlijk heel simpel: het komt erop neer dat je alles wat je niet meer nodig hebt of wat geen waarde voor je heeft, wegdoet. Dat klinkt drastisch en dat kan het ook zeker zijn. Maar het is ook een manier om ruimte te maken in je leven en helderheid te krijgen over wat je wel of niet wilt.
De definitie van ontspullen verschilt per persoon, maar er zijn wel een aantal gemeenschappelijke punten: iedereen wil graag meer orde en overzicht creëren, duidelijkheid scheppen over wat belangrijk voor ze is en minder stress ervaren. Vaak ligt de focus op spullen die we bewaren uit gewoonte of omdat we bang zijn ze in de toekomst misschien nodig hebben. Maar wat als die spullen niet meer nodig zijn? Als je bepaalde kledingstukken of boeken niet meer draagt of leest, dan hebben ze geen waarde voor je. Ze vervullen geen functie en dat maakt ze rommel.
Rommel kan een bron van stress zijn omdat het onze ruimte beheerst. Ken je dat constante schuldgevoel van al die rommel die in die kasten ligt? Of die nog opgeruimd moet worden? Door de confrontatie aan te gaan en consequent te selecteren wat je wel of niet wilt bewaren, creëer je rust voor jezelf.
Je zet met echt goed ontspullen een nieuwe toon voor jouw relatie met spullen. Het zal je uiteindelijk geld besparen. Als je bepaalde spullen niet meer gebruikt of nodig hebt, waarom zou je ze dan blijven kopen? Door minder rommel te hebben in huis, hoef je ook minder op te ruimen en schoon te maken.
5 apps om je te helpen met ontspullen
Dat klinkt alsof ontspullen de perfecte oplossing is voor een opgeruimd huis. Dat is het ook voor een groot deel, maar je zal dan wel eerst dat hele proces van ontspullen aan moeten gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei apps die je helpen met ontspullen.
#1 Get Rid Of It
Deze app is van The Minimalists, dé bekende minimalisten met eigen Netflix-docu’s Minimalism (2016) en Less Is Now (2021). Get Rid Of It is een opruimspel van 30 dagen waarin je met vrienden kunt spelen. Het is gebaseerd op Het Minimalisme Spel dat deze minimalisten hebben bedacht. Hoe het werkt, is simpel: op dag 1 selecteer je een item om weg te doen. Op dag 2 zoek je twee dingen uit die je niet meer nodig hebt, op dag 3 ga je voor drie items en op dag 4 voor vier. Zo ga je net zo lang door tot je op de laatste dag maar liefst dertig dingen selecteert om weg te doen.
Om je daarbij te helpen, hebben The Minimalists ook een app geïntroduceerd. Get Rid Of It moedigt je iedere dag aan om een foto te maken van wat je weggooit en er een korte notitie over te schrijven, bijna als een soort dagboek. Als je vastzit en je afvraagt wat je kunt weggooien, geeft de app ook tips.
Leestip: in deze blog vertellen we je alles over het Minimalisme Spel.
#2 Marktplaats
Onze belangrijkste hulpmiddel bij het ontspullen? De app van Marktplaats.nl. We kennen natuurlijk allemaal het bekende Marktplaats wel, maar onderschat niet hoe dit platform je een steuntje in je rug kan geven bij het minimaliseren.
Gebruik het platform om alle spullen die je niet meer nodig hebt, aan een ander door te geven. Zo krijgen jouw oude spullen een tweede leven en maak je er iemand anders weer blij mee. Dat is een leuke motivatie om door te gaan met ontspullen én het helpt ook om spullen die nog goed zijn, toch uit je huis te krijgen. Zo is het niet langer meer zonde om die goede kleren weg te doen of om die ongebruikte keukentools uit je keukenkastjes te halen.
Als je spullen nog echt goed zijn en je er de moeite voor wilt doen, kan dit je ook nog eens een aardig zakcentje opleveren. Een betere stimulans voor je ontspullen-proces kan je niet bedenken, toch? Je kan er ook voor kiezen om je spullen gratis weg te geven via Marktplaats. Dit deden wij zelf ook toen we net begonnen met onze reis naar een minimalistischer levensstijl.
#3 Berichtenbox
Een heel handige manier om verder te ontspullen, is door simpelweg geen nieuwe spullen je huis meer in te krijgen. Voor belangrijke post van de overheid is dat tegenwoordig heel makkelijk met de Berichtenbox-app.
De Berichtenbox is je persoonlijke brievenbus waarin je digitale post van de overheid ontvangt. Dat is vaak de belangrijke post die je zou willen bewaren en je netjes in mappen ergens in een kast zou hebben staan. Dat kan allemaal online. Je bepaalt zelf van welke organisaties u digitale post via de Berichtenbox ontvangt. Niet iedere gemeente en iedere instantie is aangesloten. Dus geen gedoe meer met deze belangrijke belastingpapieren en gemeenteheffingen, maar een stapje dichterbij een minimalistischer levensstijl!
En als je dan toch bezig bent: pak gelijk goed door en bekijk welke instanties jouw post nog meer digitaal willen versturen. De meeste banken versturen hun bankafschriften al lang niet meer maandelijks per post. Onze hypotheekbank verstuurt ook de maandelijkse nota’s niet meer op, maar zet deze klaar in ons account. Dat geldt ook voor berichten van onze zorgverzekeraar en energieleverancier VanDeBron. Dat scheelt behoorlijk veel papier – fijn voor het milieu! – en mappen met belangrijke papieren in huis.
#4 Online opslag met scanoptie
Het kostte me een heel weekend, maar het resultaat was een lege plank. Hier stonden tot die tijd mappen vol met belangrijke papieren om te bewaren. Het was niet nodig om het origineel te bewaren, dus door het allemaal in te scannen en online op te slaan, kon ik hele bergen papier de container ingooien. Een online opslag met scanoptie is echt een must, wanneer je gaat ontspullen. Voorbeelden zijn Dropbox en Microsoft Lens in combinatie met OneDrive.
En dat geldt niet alleen voor belangrijke papieren. Wij hoorden van ouders die de tekeningen van hun kinderen op de foto zetten en die foto in de online opslag bewaren, maar niet het knutselwerkje zelf. Ik gebruikte online opslag ook om stapels met recepten en andere inspiratieartikelen te digitaliseren.
Een groot voordeel hiervan: als je ieder bestand een goede naam geeft, kan je alles nog makkelijker terugvinden ook!
#5 Foodplanner
Ben jij ook zo iemand die in de supermarkt opeens niet meer weet of er nog rijst in huis is? Of die pot met pasta nou al leeg is, of juist net gevuld? En of je nog kaneel had? Voor de zekerheid koop je het dan toch maar opnieuw, want het is bijzonder vervelend om hier thuis pas achter te komen en nog een keer naar de supermarkt te moeten.
Als jij ook zo iemand bent, dan heb je vast net als wij altijd veel halve pakken pasta. Twee extra flessen olijfolie, een voorraadje risottorijst en een complete voorraadkast aan te veel gekocht eten in huis. Zonde van de ruimte en van dat kastje. En gelukkig is er ook een app die je hierbij kan helpen. In de gratis app Foodplanner zit je niet alleen goed voor recepten en weekplanningen. In de app kan je ook jouw voorraad handig bijhouden.
Let op: voorkom dat je telefoon overloopt van de apps
Al die apps om te helpen met ontspullen zijn hartstikke handig, maar waak ervoor dat jouw digitale ruimte ook vol komt met digitale rommel. Minimalisme is niet iets wat alleen maar gaat over de fysieke spullen in je huis. Het gaat ook over je digitale ruimte en je telefoon.
Apps zijn tegenwoordig onmisbaar, maar let erop dat je niet tientallen apps hebt waarvan je een groot deel nooit gebruikt. Je telefoon is een handig hulpmiddel, maar als je er tientallen apps op hebt staan die je nooit gebruikt, dan is dat net zo goed rommel als die troep op zolder. Op je telefoon kan je vaak zien welke apps je niet of nauwelijks gebruikt. Voer het minimalisme door tot in je digitale ruimte en doe die apps dan gelijk weg. Of misschien juist vooral de apps die je het meest gebruikt? Nieuwsapps en social media-apps kunnen je eindeloos bezig houden, terwijl je die tijd ook met een goed boek, je vrienden of een leuke hobby door kan brengen.