Sinds het boek van Marie Kondo ons leven veranderde en wij ons huis drastisch hebben opgeruimd volgens haar methode, heeft de Japanse opruimgoeroe zelfs de inhoud van onze kledingkast overgenomen. Onze kleding wordt zelfs opgevouwen a la Marie Kondo! Onze t-shirts liggen niet langer in stapels en onze sokken worden zelfs opgevouwen. Door onze kleding op deze manier op te vouwen, krijgen we meer inzicht in onze kledingkast én kunnen we nu af met maar een paar lades. In deze blog leren we je alles over de opvouwtechniek van Marie Kondo!
Leestip: hier vind je al onze Marie Kondo-tips.
Hoe moet je kasten inruimen volgens Marie Kondo?
De KonMarie Methode gaat uit van een kast waarin je jouw spullen verticaal opruimt in lades of mandjes, zodat je van bovenaf kunt zien wat je hebt. Je kunt kleding, boeken, schoenen en andere spullen in je kast op deze manier netjes ordenen. Hiervoor kun je gebruik maken van kleine dozen of mandjes om kleine spullen in op te bergen. En ja, dit geldt dus ook voor je kleding.
Normaal gesproken stapel je jouw truien en shirts misschien horizontaal in de kledingkast. Het probleem hiermee is dat alles door elkaar heen valt als je er één pakt. Bovendien kun je de kleding die aan de onderkant ligt niet goed zien. Door kleding op te vouwen volgens de KonMarie Methode heb je dit probleem niet meer. Je pakt je kleding namelijk van bovenaf, waardoor je kleding inzichtelijk is ingedeeld en je alles kunt pakken zonder kledingstapels overhoop te gooien. Maar daar is wel een eigen manier van kleding vouwen voor nodig. Natuurlijk heeft de Japanse opruimkoningin ook daarvoor een methode ontwikkelt en in haar tweede boek gaat ze hier uitgebreid op in.
Hoe werkt Marie Kondo Folding?
Opvouwen volgens de Marie Kondo gaat uit van een aantal basisprincipes. Het eerste is dus dat je jouw kleding niet bovenop elkaar stapelt, maar naast elkaar ordent. Om dat overzichtelijk te doen, moet ieder kledingstuk dezelfde vorm en vooral hoogte hebben. Je kleding ‘staat’ eigenlijk in de lade of in het mandje.
Je vouwt je kleding daarom als volgt. Je kiest een kledingstuk dat je wilt opvouwen en legt daar voor je neer. Strijk het glad met je handen. Je vouwt het vervolgens in de lengte, waarbij je beide zijkanten naar binnen vouwt. Welke vorm jouw kledingstuk ook heeft, je vouwt het in de lengte steeds weer tot een langwerpige vorm van dezelfde breedte.
Vervolgens vouw je het in de breedte. Eerst in tweeën en dan nogmaals. Maar dat doe je niet dubbel of in tweeën zoals je gebruikelijk zou doen. Marie Kondo vouwt kledingstukken aan het einde namelijk in drieën, zodat je een klein en stevig pakketje overhoudt. Zo stevig dat het zelfs uit zichzelf rechtop kan staan en je het verticaal in je kast kan bewaren.
En sokken en ondergoed dan? Wij zijn niet zo goed in de opvouwtechniek dat die uit zichzelf blijven staan, dus die kun je volgens ons beter – na het opvouwen – in een kleine doos of mand bewaren. Wij gebruiken deze lade-organizers van Ikea om de kleinere kledingstukken ook staand op te bergen zonder dat ze omvallen.
Opvouwen volgens Marie Kondo in een filmpje:
Hoe ziet onze kledingkast eruit met de KonMarie Methode?
Een kledingkast na de KonMarie Methode is er een waarin alles netjes op zijn plek ligt en ook blijft liggen. Wij zweren inmiddels bij lades, waar je ook van bovenaf in kan kijken zodat het verticaal opbergen nog meer nut heeft. Er is meer ruimte en overzicht, omdat kledingstukken niet meer door elkaar liggen. In een lade past dan opeens ook verbazingwekkend veel kleding!
Kleding neemt namelijk in deze kleine pakketjes ook veel minder ruimte in. Wij kunnen inmiddels af met een paar kledinglades. Deze winter overwinteren wij in onze zelfgebouwde camperbusje in het zuiden van Europa. Hoeveel kastruimte wij hebben? Ieder een lade van 80 cm breed. En daarin past dus een volledige, geminimaliseerde garderobe. Alles is netjes opgevouwen volgens de Marie Kondo-methode en als je de lade opentrekt, zien we in een oogopslag wat we precies hebben.