Kleding minimalisme | tips voor ontspullen duurzaam en capsule wardrobe | Tidy Minds

Minimalisme en kleding: zo creëer je een minimalistische kledingkast

Kleding is misschien wel de moeilijkste hobbel bij het ontspullen. We hebben er meestal erg veel van, kleding shoppen wordt als hobby gezien en we identificeren ons sterk met wat we dragen. Minimalisme en kleding lijken misschien een onmogelijke combi. Al was het maar omdat je uiteindelijk wel kleding moet hebben en je niet simpelweg alles weg kunt doen.

Maar ken je ook dat verhaal van oud-president Obama en zijn uniform van een blauw pak? De president zou simpelweg een aantal exact dezelfde blauw pakken in zijn kast hebben en dat iedere dag dus weer hetzelfde aantrekken. Dat klinkt misschien saai, maar op die manier kon hij al zijn keuzes en beslissingen richten op wat er echt toe deed: een land besturen in plaats van kleding uitkiezen. Ik weet niet of het verhaal waar is, maar het is wel een goede inspiratie voor de rust van een minimalistische kledingkast.

Kledingkast minimaliseren | capsule wardrobe | kleding ontspullen | Tidy Minds

5 tips om jouw kleding te minimaliseren

1. Doe als Marie Kondo: haal alles uit je kast en kies

De methode van Marie Kondo is bij mij favoriet. Je slaapt alle tussenvormen en speelse methodes over, maar gaat drastisch aan de slag met ál jouw spullen. Zo ook met jouw kleding. De japanse opruimcoach adviseert om alles uit jouw kledingkasten te halen en dan ook echt alles. Van ondergoed tot skikleding en van favoriete items tot sokken. Laat vooral niet al dingen liggen die sowieso favoriet zijn. Haal alles uit de kast en laat het stuk voor stuk door je handen gaan. Je houdt alleen dat waar je blij van wordt – de bekende sparkjoy van Marie Kondo – en wat je daadwerkelijk graag draagt.

Een aantal belangrijke reminders:

  • Je klus en verft vast niet genoeg voor meer dan één setje klus- of verfkleding.
  • Kleding die je niet past, zal je ook niet dragen.
  • Vraag je af of iets echt bij je past. Of alleen bij de persoon die je vindt dat je zou moeten zijn?
  • Kies alleen waar je blij van wordt.
  • Kapot? Repareer het dan meteen of doe het weg.

2. Kies voor de ultieme minimalistische kledingkast: een capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is de perfecte vorm van een minimalistische kledingkast: je selecteert precies wat je nodig hebt en alleen dat ligt in je kast. Je kiest voor goed te combineren basics, wat eyecatchers en vooral niets te veel. Ieder seizoen stel je weer een nieuwe capsule wardrobe samen die past bij dat seizoen. De rest bewaar je ergens anders – in een koffier, andere kast, op zolder. Zo hoef je in de zomer niet door de wollen truien hoeft te worstelen om bij jouw favorieten te komen en weet je in de winter dat alle jurken in jouw kast ook echt geschikt zijn voor dat seizoen.

Er zijn geen regels voor wat er precies in je capsule wardrobe mag zitten. Ik draag bijvoorbeeld zelden broeken en juist rokken en jurken, dus dat soort aantallen zouden voor mij al weinig zinvol zijn. Laat je inspireren door anderen, maar maak vooral je eigen keuzes. Loop ook niet te hard van stapel en bereid je eerst lange tijd voor. Analyseer wat je zoal in een week draagt, schrijf op hoeveel items je nodig hebt en denk na waar jij je het lekkerst in voelt.

Meer lezen: ik interviewde groene blogger Sophie over haar capsule wardrobe en haar oude koopverslaving

Dat betekent overigens niet dat je radicaal hoeft te ontspullen. Je kan er simpelweg voor kiezen om de rest van jouw kleding in een koffer, andere kast of opslag te bewaren. Samen met de seizoenskleding. Je zou dan bijvoorbeeld ieder seizoen opnieuw kunnen ‘shoppen’ in je eigen voorraad, net zo lang tot je na een aantal jaren alles hebt opgedragen. En mocht je iets na twee jaar nog altijd niet hebben gekozen voor jouw capsule wardrobe van het seizoen, wellicht wil je dan alsnog overwegen het weg te doen. Kennelijk kies je er toch steeds weer voor om het niet te willen dragen.

3. Geef jouw oude kleding een nieuw leven

Nieuwe spullen kopen is niet duurzaam en goede spullen weggooien eigenlijk net zo goed niet. Kies er liever voor om de kleding die jouw selectie niet heeft gehaald, een tweede leven te geven! Geef het aan de kringloop, verkoop het op marktplaats, geef het online gratis weg of doneer het aan de kledingbakken in jouw wijk. En geloof me: dat maakt het ook veel makkelijker om goed spul weg te doen bij het minimaliseren.

Meer lezen: ik blogde eerder over over mijn liefde en haat voor marktplaats

4. Iets nieuws nodig? Ga voor duurzaam

Als jouw kleding vervangen moet worden of je zin hebt in wat nieuws, ga dan voor een duurzaam alternatief voor de vervanging. Laat de gebruikelijke fast fashion links kiezen en bespaar het milieu.

Duurzame opties voor nieuwe aanwinsten:

  • Koop vintage bij de kringloop, online of hippe vintage winkels
  • Ruil jouw kleding, met vriendinnen of bij en georganiseerde kledingruil
  • Ga niet mee in de trends, maar kies voor jouw eigen stijl en iets tijdloos
  • Kies voor duurzame kledingmerken als je echt iets nieuws wilt kiezen
  • Maak een boodschappenlijstje, zodat je niet met meer dan gepland thuiskomt

5. Een erin, een eruit

Een erin, een eruit is een effectieve methode om jouw kledingkast na het ontspullen niet weer opnieuw uit te laten dijen. Koop dus alleen iets als een oud item aan vervanging toe is, of koop alleen iets nieuws als je bereid bent daarvoor een vergelijkbaar kledingstuk. Je kan natuurlijk valsspelen en een nieuw jurkje vervangen voor oude sokken, maar wees vooral eerlijk tegenover jezelf. En wil je echt zo graag dat nieuwe kledingstuk hebben? Als je er ‘sparkjoy’ van krijgt, zal Marie Kondo jou absoluut niet tegenhouden. Vraag je alleen wel af of je dat gevoel een week later ook nog zult hebben, of gaat het om een tijdelijke koopblijheid?

Kledingkast minimaliseren | capsule wardrobe | kleding ontspullen | Tidy Minds

Minimalisme en kleding: hoe zit dat bij mij?

Ik zal meteen toegeven: ik heb geen capsule wardrobe en het kan een stuk minimalistischer en duurzamer. Toch ben ik tevreden met de balans voor minimalisme en kleding die ik heb weten te vinden in mijn kledingkast.

Ik heb een paar jaar terug bij het ontspullen ook mijn kledingkast aangepakt. En met succes: ik kon mijn dubbele PAX-kast wegdoen. Waar ik ooit dacht niet samen te kunnen wonen vanwege al mijn spullen, paste alles opeens prima in de inbouwkast en ladekast. Toch heb ik ook nog kleding voor speciale gelegenheden – twee mooie jurken voor een feest of huwelijk – en koop ik niet alleen maar van duurzame merken. Ik koop zelden nieuwe kleding en het liefst bij vintage winkels. Wat ik koop bij niet-duurzame winkels is meestal precies hetzelfde item ter vervanging van iets dat is versleten. Ik doe daar dus lang mee en dat vind ik duurzaam genoeg voor nu.

Een minimalistische kledingkast in de vorm van capsule wardrobe heb ik niet. Ik ben te lui om mijn winter-/zomeritems steeds om te wisselen, al probeer ik dat wel. Ik heb kleding die ik niet vaak draag en kleding die ik meteen aantrek als het uit de was komt. Dat kan beter, en minimalistischer. Alles bij elkaar is het maar weinig kleding, vergeleken bij wat ik ooit allemaal had. Ik vind dat voor nu minimalistisch genoeg en ervaar met mijn kast geen keuzestress of onrust van kleding.

Op dit moment heb ik daarbij nog een extra kledingprobleem: ik ben zwanger! Met vijftien weken begint mijn kleding net te strak te worden en met groeiende borsten zitten mijn bh’s en de meeste shirts niet meer goed. Mijn lichaam verandert nu met de maand en ik weet nog niet of ik mijn kledingkast daar ook continu op wil aanpassen. De eerste items verdwenen al wel in een doos, maar ik denk niet dat ik dat consequent wil bijven doen iedere maand.

Ik was helemaal tevreden met mijn keuze voor minimalisme en kleding, maar hoe ik dat moet combineren met mijn zwangerschap ga ik nog uitvinden. Wie weet genoeg stof voor een volgende blog over een jaar?

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven