Klein wonen met baby en gezin vanlife

Klein wonen met een gezin: vanlife op 7 m²

Klein wonen met een gezin in een tiny house? Wij maakten het nog uitdagender en gingen voor een camperbusje van 7 m²! Waar we in de zomer vooral vertoeven in ons kleine volkstuinhuisje – in formaat vergelijkbaar met een tiny house – bleken we eigenlijk met zelfs nog minder ruimte te kunnen. Het is alweer de tweede winter dat we op met ons gezin klein wonen op een oppervlak van 6 tot 7 m². Met ons camperbusje vertoeven we de wintermaanden op warme bestemmingen in het zuiden van Europa en genieten we volop van het buitenleven. Lees over onze ervaring van ‘vanlife’ met een gezin.

Klein wonen met baby en gezin vanlife

Vanlife met baby: waarom?

Reizen is een grote passie en droom van ons, ook nu we een dochter hebben. Na de komst van Linde in april 2021 vertrokken we al vrij snel op onze eerste grote vakantie met z’n drietjes. Met onze kleine Peugeot 206 toerden we anderhalve maand door Tsjechië en Polen.

Waar we met z’n tweeën nog wel voor hotels kiezen, wilden we met een baby graag het comfort van een eigen huisje. Zelf kunnen koken en niet steeds uit eten hoeven, leek ons essentieel voor het reizen met een kleintje. We trokken daarom van Airbnb naar Airbnb en hoewel de reis prachtig was, brak de manier van reizen ons wel op. Iedere paar dagen je boeltje weer in- en uitpakken, een nieuw babyproof appartement met parkeerplek vinden en ons weer settelen vonden we best intensief. We fantaseerden over een oplossing en kwamen al snel uit op een camperbusje. Een eigen huisje op wielen met alles bij de hand gaf ons een idee van eindeloze flexibiliteit – geen Airbnbs meer boeken ruim te voren! – en een comfortabel thuisgevoel op reis.

Klein wonen met baby en gezin vanlife

Ons eerste huisje op wielen

Terug in Nederland kochten we een Fiat Ducato-bus. Het werd een klein H1L1-type, waarvan de laadruimte 2,67 meter lang en 1,87 meter hoog is. Staruimte is er in dit bustype met 1,62 meter hoogte niet – zeker niet met Sebastiaans lengte van 2 meter – dus daarvoor werd een hefdak geplaatst. Dagenlang brainstormden we over onze gewenste indeling, bouwmaterialen, techniek, etc. Ons ambitieuze plan om in 1,5 maand de bus om te bouwen tot klein huisje op wielen, kostte ons behoorlijk wat inspanning en tijd. Maar we slaagden! Er werd een groot zonnepaneel op het dak geïnstalleerd, we bouwden een keuken, ontwikkelden zelf een uitschuifbed, creëerden slimme opbergplekken en werden de trotse eigenaren van een zelfgebouwde camperbus.

Op dat kleine oppervlak realiseerden we haast alles wat je in een huis kan verwachten. Maar dan wel vrijwel allemaal op kleine schaal: een kleine keuken, een klein toiletje in de bank, een klein zitje, etc. Alleen op het bed wilden we met Sebastiaans lengte en ons samen slapen met de baby niet inleveren. Dus er werd een kingsize bed van 2,00 bij 1,80 gecreëerd met een slim uitschuifsysteem waarmee we ’s avonds bijna het hele busoppervlak een groot bed werd.

We trokken vijf maanden lang met onze baby van – aan het begin van de reis – 7 maanden door Spanje en Portugal. De temperaturen waren heerlijk, we brachten veel tijd buiten door en bleken op dat kleine oppervlak alle spullen mee te kunnen nemen die we nodig hadden.

Klein wonen met baby en gezin vanlife

Ons tweede camperbusje: van 6 naar 7 m²

Natuurlijk begon het al direct te kriebelen. Wat zouden we een volgende keer anders doen? Wat zou een nog slimmere indeling zijn? En die kriebels werden na de reis omgezet in actie: we verkochten onze bus, kochten een paar maanden later een nieuwe klusbus en bouwden ook die weer om tot camper. Deze keer werd het een Renault Master-camper type H2L2. Dat is een iets groter type met een laadruimte van 3,83 meter lang en een breedte van 1,76 meter. Ook in deze laadruimte van 1,89 meter kan Sebastiaan net niet staan, maar ik wel en voor de Nederlandse regelgeving is dat hoog genoeg voor een camper. Geen hefdak nodig dus deze keer.

Wat we vooral wilden aanpassen, was de omvang van alle meubels. Geen klein zitje, kleine keuken, alles klein. Dat is natuurlijk vrij ambitieus op een klein oppervlak, maar we wisten een slimme busindeling te maken. Door geen vast bed met uitschuifdeel te realiseren, werd de volledige ruimte gebruikt als leefruimte. Ook met een uitschuifbed moesten we ’s avonds het bed steeds weer opbouwen door het uitschuifdeel uit te bouwen en op te maken. We kozen er nu voor om helemaal geen vast beddeel meer te hebben en iedere avond een grote zithoek om te bouwen tot kingsize bed. Dat leverde ons een enorme U-vormige bank op waar iedereen languit op kan liggen, terwijl de dreumes speelt en rondloopt. Omdat dit bustype net wat groter is, konden we ook van een minikeukenblokje overstappen naar een vrij groot keukenblok met grote koelkast, grote spoelbak en veel opbergruimte.

Klein wonen met baby en gezin vanlife

Tips voor klein wonen

Van heel klein wonen gingen we naar iets minder klein wonen, maar nog meer dan het oppervlak bracht de andere indeling ons veel ruimte. Het bracht ons ongelooflijk veel inzichten over hoe klein wonen met een gezin comfortabel en haalbaar is. Deze inzichten kunnen we ook toepassen in ons kleine huisje en in het tiny house dat we binnenkort gaan bouwen.

#1 Kies voor rust en licht

Allebei onze buscampers werden ingericht met lichte kleuren, veel hout voor een warme sfeer en grote ramen voor lichtinval. Met witte muren en rustige kleuren voelt een plek ruimtelijk en is het prettiger in een kleine ruimte te zijn. Onze muren hangen niet voor met lijsten, spiegeltjes en tierelantijntjes. Er staan niet overal accessoires voor decoraties. Eigenlijk is de stijl vrij strak, maar door het gebruik van hout, oogt het niet kil maar juist heel warm en huiselijk. Kies dus voor een rustige, lichte en cleane stijl als je klein wilt wonen.

#2 Berg alles op

Klein wonen is erg onprettig, als het rommelig is. Je bent dan meer bezig met je rommel steeds verplaatsen als je het aanrecht, de bank, de tafel, etc. wilt gebruiken in plaats van comfortabel wonen. Wij vinden het daarom essentieel dat in een klein huisje alles altijd makkelijk kan worden opgeborgen. Alles moet een eigen plek hebben en het moet ook eenvoudig zijn om het daar daadwerkelijk op te bergen. De opbergplek moet logisch zijn voor de plek waar je die spullen gebruikt en het moet ook makkelijk toegankelijk zijn. Zorg voor zo min mogelijk obstakels om iets op te bergen en maak het je zo makkelijk mogen.

#3 Ga voor grote meubels

Groot in een klein huis? Ja! Hoe groter de meubels, hoe meer rust en clean de ruimte is. Onze tweede camperbus bestaat op het oog uit een hoekkeuken en een grote U-vormige zithoek met tafel. Onder die bank zitten allerlei verschillende soorten opbergplekken, maar wat je ziet is een grote, ruime bank. Dit geeft de ruimte ontzettend veel rust én we hebben het leefcomfort van grote meubels.

#4 Ontspul

Klein wonen wordt al snel oncomfortabel en rommelig, als je meer spullen hebt dan er daadwerkelijk in je ruimte passen. Als je constant al je spullen moet inproppen in de kastruimte die je hebt, levert dat frustratie op in plaats van een ontspannen manier van leven. Ontspullen en minimaliseren is daarom essentieel voor klein wonen. In de praktijk bleken wij ook helemaal niet veel nodig te hebben. Waar we thuis al in een klein huisje weinig spullen hebben, is dat op reis zelfs nog minder. In de beperkte opbergruimte van de camperbus weten we alles in te pakken wat we daadwerkelijk nodig hebben. Inclusief speelgoed voor ons kleintje en allerlei kampeerspullen. In de eerste bus hadden we ieder een lade voor onze kleding en toiletspullen en deze tweede bus heeft ongeveer evenveel ruimte. Dat klinkt voor velen weinig, maar wij hebben hier totaal geen moeite mee en nooit iets gemist.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven