Shampoo bar: duurzame haarzeep zonder plastic

Shampoobar review: mijn ervaringen met haarzeep

Een shampoobar – of in ons eigen Hollands: haarzeep – is een van de nieuwere ontwikkelingen op het gebied van de duurzame badkamer. Bij ons thuis is de plastic tandenborstel vervangen voor een van bamboe en gebruiken we al jaren houten wattenstaafjes in plaats van plastic. Ook wassen we ons met een heerlijk ouderwets blok zeep in plaats van de vertrouwde chemische douchegel in een plastic wegwerpverpakking. En sinds kort ligt er ook een blok haarzeep bij mij onder de douche. Want toen ik de kans kreeg om met het duurzame merk Shampoo Bars samen te werken, wilde ik natuurlijk maar wat graag hun product reviewen. Lees snel verder voor mijn eerlijke mening!

Shampoobar voor plasticvrije badkamer

Zero waste in de badkamer: liever geen plastic

In de badkamer is misschien wel de meeste duurzaamheidswinst in onze huizen te halen. We gebruiken er dagelijks liters water, warmen ons heerlijke douchewater doorgaans op met fossiele brandstoffen en hebben badkamerkastjes vol met niet-duurzame producten. Korter douchen en minder vaak je haren wassen zijn makkelijke manieren om duurzaamheidswinst te behalen. Een warmtepomp laten installeren en een regenwaterinstallatie om je wc mee door te spoelen zijn een heel stuk moeilijker. Ook niet makkelijk, maar zeker niet lastig is het vervangen van de niet-duurzame producten in je badkamerkastje.

Onze planeet wordt er blij van als we kiezen voor natuurlijke badkamerproducten zonder schadelijke ingrediënten en zonder plastic wegwerpverpakking. We noemden al dat wij tegenwoordig geen plastic, maar bamboe tandenborstel hebben. Een makkelijke en weinig kostbare vervanging en het staat ook nog eens leuk in de badkamer! Nog meer moeite hebben we met al die plastic potjes, tubes en flessen. Waar een plastic tandenborstel zelf nog een functie heeft, zijn die verpakkingen niet meer dan omhulsels van het daadwerkelijke product en komen ze na gebruik van dat product op die grote plasticstapel.

Gelukkig is dat steeds minder nodig en zijn er veel plasticvrije alternatieven. Van een klassiek blok zeep tot tandpastatabletten tot producten in glazen of metalen potjes. Onze badkamer is zeker nog niet zero waste, maar we proberen stapje voor stapje steeds meer voor plasticvrij te kiezen. Een fles shampoo of conditioner voor mijn haren is dus sinds kort ook niet meer in onze badkamer te vinden sinds ik de shampoobars en conditioner bars van Shampoo Bars ontdekte.

Shampoobar voor plasticvrije badkamer

Over Shampoo Bars

Hoewel we dus al wel een zeepblok gebruiken om ons lichaam mee te wassen, durfde ik mijn haar lange tijd niet aan. Ik had al wel eerder gehoord van een haarzeepblok, maar kon mij niet voorstellen dat zo’n blok prettig in gebruik is en mijn lange haren even prettig aan zou voelen na het wassen. Toen ik de kans kreeg om een product van Shampoo Bars te reviewen, was ik alsnog snel om. Dat leek me de perfecte gelegenheid om me over de streep te krijgen!

In de webshop van Shampoo Bars vind je per haartype – van droog tot krullend – allerlei bars om uit te kiezen. Mijn keuze viel op de Shampoo Bar Blossom 2in1, omdat ik daarmee shampoo én conditioner te pakken had zoals ik ook altijd een 2in1-shampoo in een plastic fles gebruikte. Op de website lees ik gelijk wat meer over het merk. Ik merk op dat de haarzeep in ons eigen Nederland – Deventer om precies te zijn – worden gemaakt en dat het merk niet alleen plasticvrij is, maar ook gebruik maakt van natuurlijke ingrediënten.

Hoewel de prijs van een shampoobar misschien wat hoger ligt dan een gemiddelde plastic fles shampoo, wordt op de site één blok vergeleken met wel drie plastic flessen. Ze zouden daarmee langer meegaan en dus omgerekend goedkoper zijn dan normale shampoo. Dat maakt enthousiast!

Shampoo bar: duurzame haarzeep zonder plastic

Shampoobar review: ben ik fan?

Niet veel later ontvang ik mijn Blossom-zeep en ik sta te popelen om ermee te gaan douchen. Dat moet ‘helaas’ nog even wachten, want ik was mijn haren tegenwoordig nog maar één keer per week of per twee weken. Maar het wachten stelt niet teleur! Het gebruik van de shampoobar is niet heel anders dan het gebruik van een blok zeep of normale shampoo. Ik laat het blok met water schuimen, verdeel de shampoo over mijn haar en spoel het weer uit. Easy peasy dus. Kortom: erg makkelijk in gebruik dus!

Extra fijn vind ik het schuimen van het shampooblok. Ons blok normale zeep doet dat niet, dus dat had ik ook niet verwacht van de shampoobar. Ik was dan ook blij verrast toen de bar bleek te schuimen, want op die manier voelt het wassen van je haar niet anders dan je gewend bent met vloeibare shampoo uit het een plastic fles. Ook fijn – of eigenlijk gewoon essentieel natuurlijk – is dat mijn haar na het wassen net zo schoon voelt als ik gewend ben! Ik kan er makkelijk weer een tijd mee vooruit

Zijn er ook nadelen? De shampoobar moet je na gebruik laten drogen aan de lucht. Dat vind ik geen probleem, want ik leg het net als mijn normale zeepblok gewoon op een zeephoudertje te drogen. Op reis lijkt dit me wat lastiger. Er zijn weliswaar leuke reisverpakkingen – ook in de webshop te vinden trouwens – maar de shampoobar moet dan wel eerst nog drogen. Een klein nadeel dus, zeker vergeleken bij het duurzaamheidsvoordeel van een shampoobar.

Conclusie: de shampoobar is absoluut een aanrader en eigenlijk zelfs een must in de duurzame badkamer!

Deze blog is geschreven in samenwerking met shampoobars.nl.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven