Vakantiegevoel voor thuis | Schaarste | Denken in overvloed | Omdenken

Vakantiegevoel voor thuis: denken in overvloed

Tijdens lange hikes de natuur volledig in je opnemen, iedere avond weer een magische zonsondergang bewonderen en eindeloos quality time met je lief. Klinkt dat voor jou als het typische vakantiegevoel? Ook voor ons. En hoe zonde is het om dat fantastische gevoel te beperken tot je vakantie. Neem het mee naar huis en laat jouw hele leven aanvoelen als vakantie!

Stop met denken in schaarste

Het moment dat je waardevolle vakantiemomenten beleeft, geef je jezelf vast wel eens een reminder om daar volop van te genieten. Deze momenten zijn uniek. Je moet ze volledig in je opnemen, voordat thuis het normale leven alles weer zal overnemen.

Dus geniet je van iedere zonsopkomst. Probeer je onbekende, lokale gerechten uit. Slenter je zonder doel door de straatjes van koloniale dorpjes. Lummel je aan een tropisch strand. Wandel je door de mooiste bossen. Je geniet van iedere seconde van de vakantiedagen die jou gegeven zijn.

Dat klinkt prachtig, maar het is eigenlijk typerend voor denken in schaarste. Je ziet die momenten op reis als uniek. Als iets wat zich zelden voordoet. Als iets wat jij een of misschien twee keer per jaar kan beleven. Je ziet deze vakantiemomenten als schaars.

Leef in overvloed

Maar vakantiegevoel is niet schaars, wanneer je het gaat omdenken. Geniet je van een zonsondergang? Wandel je graag op vakantie? Neem je eindelijk de tijd om samen uit eten te gaan? Stuur jezelf dan geen wanhopige reminder om daar volop van te genieten zolang het kan. Sla dit moment juist op als iets wat jou dat fijne vakantiegevoel geeft.

Gebruik jouw vakantie juist om bij jezelf in te checken. Je bent dan eindelijk even los van je dagelijkse beslommeringen en komt dichterbij die ontspannen en meer gelukkige versie van jezelf. Vakantie is voor ons daarom het ideale moment om stil te staan bij wat ons op reis plezier en ontspanning geeft. We bedenken dan vervolgens niet hoe schaars deze momenten zijn, maar vragen ons af hoe wij ze mee naar huis kunnen nemen. Hoe kunnen wij precies die ervaring ook thuis opzoeken?

Tijdens onze reis door Namibië ontdekten wij bijvoorbeeld hoe fijn wij het vonden om te kamperen en met weinig spullen te leven. Dat hebben we vertaald naar thuis en inmiddels wonen we een deel van het jaar klein en minimalistisch in ons tuiny house. We ontdekten in Colombia hoe graag wij buiten zijn. Dus maak ik met vriendinnen wandeldates en wonen we nu in het groen. Ook genieten wij op reis van de mogelijkheid om iedere dag maar te doen wat in je opkomst en waar je zin hebt. De vertaling naar thuis? Ook daar toegeven aan dat soort impulsen! Zo reden we afgelopen zomer een paar keer spontaan naar het strand en spraken we ’s middags impulsief af om vroeger met werk te stoppen voor een boswandeling. We besluiten spontaan om te lunchen in een toeristische stad in de buurt of om een kasteel te bezoeken. Kortom: we gedragen ons precies zoals we zouden doen op reis.

Vakantiegevoel is niet schaars. Als je het leert te vertalen naar jouw leven thuis, kan je precies dat gelukkige gevoel mee naar huis nemen. Hoewel wij veel, vaak en graag reizen, zijn wij juist daarom ook met alle liefde thuis. Want wij wonen thuis op vakantie.

5 praktische tips

  • Bedenk op reis al wat je zo fijn vindt aan die vakantie en maak meteen een vertaalslag naar je dagelijks leven.
  • Maak een lijst met toffe sights die je graag in Nederland zou willen bezoeken. Of activiteiten die je nog eens wil doen. En zet ze vervolgens in je agenda.
  • De associatie van muziek is supersterk. Speel die playlist van jouw laatste vakantie vaker thuis af en je komt zo weer in de mood.
  • Niks is uitsluitend voor op vakantie. Dus die strohoed en zomerjurkjes? Go for it!
  • Beperk vakantie niet tot een of twee keer per jaar, maar maak ook dag- en weekendtripjes in eigen land. Gebruik dat natuurlijk vervolgens ook weer als incheckmoment.
Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven