Minimalisme is een middel en geen doel | De spullen en het huis van een minimalist | Tidy Minds

Waarom mijn huis geen lege, witte ruimte is

Ik heb niet zo min mogelijk spullen in huis. Mijn huis is geen lege, witte ruimte. Er liggen kussentjes op mijn bank. Ik heb kaarsjes en schilderijen in huis. Ik heb ook boeken, veel kook- en bakspullen en vooral erg veel planten. Hoe kan ik al die spullen hebben en me toch een minimalist noemen? Hoort een minimalist niet zo min mogelijk spullen in huis te hebben?

Het doel van minimalisme is niet om een wit en strak huis met zo min mogelijk spullen te hebben. Je hoeft geen leeg huis of zo min mogelijk spullen te hebben, wanneer je je bezig houdt met minimalisme. Een zo ongezellig en kaal mogelijk huis is geen vereiste. Je mag spullen hebben! Minimalisme is ook geen doel, maar een middel. Als iemand meedoet aan een “100 things challenge”, lijkt het misschien alsof het streven is om zo min mogelijk spullen over te houden – of 100 om precies te zijn. Het werkelijke doel is bewustwording.

Minimalisme draait om het hebben van precies die spullen die jou blij maken en die ook echt wat aan jou leven toevoegen. Het is waardevol om al jouw spullen eens vast te houden en je af te vragen: gebruik ik het? Voegt het wat toe? Waarom heb ik het? Misschien kom je spullen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had of die je dubbel hebt, ontdek je dat je dikke non-fictieboeken in je kast hebt staan omdat je vond dat je jezelf in dat onderwerp moest verdiepen of bewaar je oude hockeyspullen omdat je jouw zelfbeeld van hockeymeisje maar niet kan loslaten.

Ontspullen kan confronterend en verhelderend zijn. Het zal ertoe leiden dat je je ervan bewust wordt dat je veel van je spullen niet nodig hebt.

Veel minimalisten zullen daarom maar weinig spullen hebben. Ze vinden het prettig als hun huis op een hotelkamer lijkt, hebben niet meer dan 100 spullen, leven uit een backpack of wonen met zes kinderen in een trailer. Maar dat past niet van mij. Ik heb veel hobby’s en daarvoor heb ik spullen nodig. Ik lees vrijwel iedere week wel een boek en sta dagelijks in de keuken. Ik draag voor mijn werk zakelijke kleding en heb daarom waarschijnlijk meer kleren dan anderen. Mijn planten en stekjes zijn voor mij een gelukspuntje. Ik vind het heerlijk om ze te stekken, verpotten en vertroetelen. Door de kussens op mijn bank zit ik comfortabel. Door het branden van kaarsen en wieroken creëer ik een ontspannen sfeer. Kan ik ook zonder? Vast wel, maar liever niet.

Terwijl ik vol enthousiasme tijdens mijn project #ontspullen meer en meer ongebruikte spullen en onnodige items het huis uit deed, concludeerde mijn vriend dan ook verbaasd dat ik eigenlijk meer met mijn spullen bezig was dan daarvoor. Gaat dat niet juist tegen het doel van minimalisme in? In ieder geval vraagt de startfase wat meer aandacht voor je spullen, omdat je voor je selectieproces ruim de tijd moet nemen en je waarschijnlijk behoorlijk wat kamers, kasten en spullen door zal moeten ploegen.

Maar ook ná het ontspullen vervullen jouw spullen een belangrijke rol in je leven. Misschien wel meer dan daarvoor! In jouw huis staat dan alleen nog maar waar je van houdt en wat je nodig hebt. Het zien van die gekoesterde spullen maakt je blij. Het vasthouden van de boeken die je leven hebben veranderd, inspireert je weer tot nieuwe daden. Jouw planten maken je huis tot een thuis. Weer andere spullen gebruik je voor al jouw toffe hobby’s.

Mijn spullen maken mij blij. Ze voegen wat toe aan mijn leven. Ik heb dan ook bewust voor ze gekozen en minimalisme was daarvoor het middel. Het stimuleerde mij om de juiste vragen aan mezelf te stellen en deed me inzien dat ik meer spullen had dan de persoon die ik nu ben, nodig heeft. Ik heb dus spullen en misschien wel meer dan de gemiddelde minimalist. En dat is helemaal oké.

Minimalisme is niet het doel, maar het middel.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven