Tidy Minds bewust leven minimalisme duurzaamheid financieel onafhankelijk passief inkomen ontspullen

Lidewij woont gratis: “Mijn huurders betalen mijn woonlasten.”

Lidewij droomde van een mooi huis op een toplocatie in Amsterdam. Duur was dat wel en ze streefde eigenlijk naar zo min mogelijk woonlasten. Lidewij vond haar escape naar financiële vrijheid én haar droomhuis in een extra slaapkamer: “De inkomsten van de verhuur van die kamer betalen al mijn woonlasten en zo woon ik eigenlijk gratis.”

Wat een creatieve oplossing. Hoe heb je dit aangepakt?

Onze woning heeft een tweede slaapkamer die we zelf zelden zouden gebruiken. We bedachten dat we deze via Airbnb kunnen verhuren en berekenden hoeveel we daarmee kunnen verdienen. Dat bleek genoeg om alle kosten van ons huis te voldoen. Daarmee werd dat dure huis opeens gratis.

Daar zullen wel meer mensen oren naar hebben. Hoe zit dat met regelgeving voor verhuren in Amsterdam via Airbnb? Dat mag toch niet zomaar?

Dat is anders voor het verhuren van een kamer in je huis en niet de hele woning. Als het gaat om minder dan 40% van het oppervlak en het maximaal 4 gasten zijn, wordt het niet gezien als vakantieverhuur maar bed & breakfast. Kort geleden zijn de regels wel gewijzigd en nu heb ik een vergunning voor een ‘bed & breakfast’ moeten aanvragen.

En hoe is dat om al jaren vreemde mensen in je huis te hebben?

Dat is wel flink aanpassen en offers brengen. Ze gebruiken dezelfde badkamer als wij en dat levert nog wel eens logistieke problemen op. Het is wel eens voorgekomen dat ik ’s ochtends zonder douchen op pad moest, omdat ze de badkamer maar bezet hielden. Ik wil ze er dan ook niet uitschoppen natuurlijk, want ze zijn gewoon op vakantie. Ook moet je dag en nacht beschikbaar staan, bijvoorbeeld als ze weer eens hun sleutels verliezen en je ze binnen moet laten.

Maar in ruil daarvoor woon je dus gratis. Hoe zet jij die financiële vrijheid in?

Het veranderde ons leven. Hierdoor konden wij allebei stoppen met de kantoorbanen waar we ongelukkig van werden. We durfden de sprong te maken en voor onszelf beginnen. Ook sparen we nu volop om vroeg met pensioen te gaan. We hebben de droom om na ons pensioen in Portugal te gaan wonen. En niet pas als we bijna zeventig zijn, maar rond ons vijftigste!

Heb je nog tips voor anderen?

Zoek naar een mogelijkheid om je woonlasten zo laag mogelijk te krijgen, zodat jij jouw geld ergens anders voor kan gebruiken! Er zijn veel huizen met mogelijkheden om deels te verhuren, zelfs zonder dat je echt ‘last’ hebt van je huurders. Heb je een garage? Bouw het om tot gastenverblijf met eigen ingang. Of die boerenschuur op je grond? Maak er een vakantiehuisje van. Die extra inkomsten uit jouw huis zullen een wereld van verschil kunnen maken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven