Microwonen Drenthe

Wij gaan microwonen!

Groot nieuws: wij gaan microwonen! Na een spannende inschrijving en loting zijn wij een van de gelukkige acht bewoners van een tiny houseproject, wat ‘microwonen’ wordt genoemd. We mogen een stuk grond kopen, waar we ons eigen tiny house gaan realiseren. Al jaren dromen we van ons eigen vaste plekje, waar we een klein huisje kunnen bouwen voor ons gezin. De komende maanden zullen voor ons in het teken staan van dit droomproject en hier delen we natuurlijk graag met jou hoe dat eruit komt te zien.

Wat is microwonen?

De term microwonen wordt door de gemeente gedefinieerd als een vast tiny house. In Nederland zijn er maar weinig plekken waar je permanent in een tiny house mag wonen. Doorgaans gaat het om een tijdelijke plek voor een aantal jaar, waarna de bewoners weer een nieuw plekje voor hun verplaatsbare tiny house moeten zoeken. Ons woonproject biedt wel een vaste plek en dat was precies wat we zochten. We kopen ons eigen kavel en bouwen daar een vast huisje.

Of ons huisje een tiny house mag worden genoemd, is afhankelijk van wat je ziet als een tiny house. Het vloeroppervlak van de buitenmuren mag maximaal 30 m² zijn, wat neerkomt op een netto binnenruimte van misschien maximaal 25 m² vanwege dikke muren om aan de bouwnormen te voldoen. Maar we mogen volgens de gemeentevereisten wel de hoogte in. Tot wel 9 meter, wat zou neerkomen op drie verdiepingen. Als je bedenkt dat een tiny house meestal maximaal 50 m² ‘mag’ zijn, is een microwoning van drie verdiepingen van ieder 25 m² binnenruimte, geen tiny house meer.

Waar bouwen we ons tiny house?

Ons tiny house komt te staan aan het rand van het dorpje Diever in Drenthe. Dat is heel ver weg van ons leven in Rotterdam en onze vrienden in die regio. Maar helaas komen dit soort projecten niet vaak voorbij en al helemaal niet in de Randstad. Sebastiaan heeft gelukkig familie in Drenthe – allebei zijn ouders wonen daar – waarmee we niet naar een volslagen onbekende omgeving verhuizen. De locatie voelt voor ons niet ideaal, maar het woonproject wel en daarvoor zijn we bereid helemaal in Drenthe te wonen.

Drenthe is niet alleen een prachtig deel van Nederland met veel natuur en nationaal parken, maar ook het microwonenproject heeft een mooie ligging. Het ligt aan de rand van de ecowijk Kalterbroeken direct naast de natuur. Het project is ruim opgezet met helaas wel wat kleine kavels, maar ook veel gemeenschappelijk groen en ruimte groenstroken rondom ons project. Onze nieuwe woonplaats Diever is een knus brinkdorp dat wordt omringd door eslanden en direct naast het Nationaal Park Het Drents-Friese Wold ligt. Wij hebben ons laten vertellen dat dit na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied in Nederland is en we verheugen ons op fietstochten en wandelingen door dit prachtige natuurgebied.

Volg hier ons tiny houseproject

Hoe ons tiny house er precies uit gaat zien, hoe het is om een vast huisje te bouwen, hoe lang dit allemaal gaat duren, hoe we Drenthe gaan ervaren? We houden je heel graag op de hoogte van alle plannen en ontwikkelingen hier op de blog!

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven