Tidy Minds | Ontspullen | Minimalisme

Isabel: “Mijn huis is een plek om tot rust te komen.”

Opruimen zit bij opruimcoach Isabel Lee Andersen in het bloed. Het gaat haast vanzelf om haar leefomgeving geordend en in harmonie te houden. Pas na het lezen van boeken over opruimen en ontspullen kwam ze tot de conclusie dat haar talent niet vanzelfsprekend is en besloot ze mensen hiermee te helpen. Ik sprak haar over haar werk en haar opruimtalent.

Je bent pas sinds kort aan het werk als opruimcoach. Hoe is dat zo gekomen?

Ik las een paar maanden geleden de boeken van opruimgoeroe Marie Kondo. Ik ben altijd erg goed geweest in opruimen, maar ik zat met mijn papieren en administratie. Daar had ik wat hulp bij nodig. Ik had eerder wel van Marie Kondo gehoord, maar omdat ik zelf zo goed ben in ordenen en opruimen, had ik haar boeken nooit gedacht nodig te hebben. Het lezen van haar boeken was een en al herkenning. Alsof het over mij ging! Ik deed alles altijd op gevoel, maar mijn methode bleek perfect aan te sluiten bij die van Marie Kondo. Toen begreep ik pas dat mijn talent niet vanzelfsprekend is.

Naast Marie Kondo is feng shui voor jou ook een grote inspiratiebron.

Dat klopt, ik heb me daar veel in verdiept. Ik speel ook met de gedachte om een opleiding op dat gebied te doen. Feng shui gaat erg sterk over hoe je je verhoudt tot je omgeving en hoe je daar harmonie in brengt. In de leer van de feng shui wordt de tv in de slaapkamer bijvoorbeeld gezien als een derde persoon en die wil je daar natuurlijk niet hebben. Het gaat om de functie van een ruimte. Een slaapkamer wordt tegenwoordig gezellig gemaakt met spiegeltjes en een tv, maar die elementen verstoren de rust die je eigenlijk in de slaapkamer moet hebben. Ook mobiele telefoon en stapels boeken naast bed verstoren ook rust. Het is allemaal informatie en ruis. Dat kan je nachtrust te verstoren.

Het minimaliseren van prikkels in huis is erg belangrijk. Thuis is een plek om tot rust te komen.

Hoe ziet jouw huis eruit?

Ik woon erg klein. Op maar 36 m2. Dat is een bewuste keuze, omdat ik wilde gaan ondernemen en daarvoor niet te veel tijd in mijn huis wilde hoeven steken. Nu heb ik overzicht en hoef ik maar weinig schoon te maken. Maar het voelt niet klein, omdat ik het praktisch heb ingericht. Zelfs de spullen van mijn webshop staan ook in mijn huis. Mijn huis is dus zeker niet leeg. De kunst is om bewust om te gaan met de spullen die je hebt en je spullen te waarderen voor de functie die ze hebben. Dat kan door al je spullen overbodig te vinden en weg te doen, maar ik vind gezelligheid, comfort en warmte in een huis ook belangrijk. Ik heb in mijn huis alleen spullen waarmee ik binding heb. Soms zoek ik daarom ook lang naar een ideaal item voor in mijn huis, waarna ik het erg waardeer. Als ik om me heen kijk, zie ik alleen maar dingen waar ik blij van word.

Hoe komt het dat het opruimen en ordenen bij jou van nature gaat?

Ik ben in mijn leven al 21 keer verhuisd en ben daarom vaak door mijn spullen gegaan voor een selectieproces.

In 1999 had ik al mijn eerste ontspullenproject. Ik had modevormgeving gestudeerd en moest daarvoor veel experimenteren met stoffen. Toen ik was afgestudeerd, lag mijn huis vol stoffen. Dat gaf me erg veel onrust en ik ben daardoor grondig gaan opruimen. Ook elke keer daarna dat ik me bezig hield met opruimen en ordenen, merkte ik dat het rust gaf. Er komt een prettige energie vrij. Ik kom nu ook bij veel mensen thuis en zie dat ook bij hen gebeuren.

Hoe werk je als opruimcoach?

Ik leg mijn klanten niet mijn manier op, maar probeer met hen hun eigen manier te ontdekken. Mijn eerste testklanten zocht ik via social media. Door met hen te werken, kwam ik erachter dat het in de eerste plaats gaat om het veranderen van je mindset. Ik begin daarom altijd met een aantal mindsetvragen en –opdrachten die ik via Skype met mijn klanten doorspreek. Waarom wil de klant eigenlijk opruimen? Vaak is de reden dat het overzicht kwijt is en dat niet past in een druk leven. Rommel geeft stress en ruzie. Pas na het blootleggen van de motivatie volgt de sessie. Meestal pakken we een specifieke categorie aan, zoals kleding of speelgoed. Ik ruim op via de Marie Kondomethode, dus per categorie.

Als je opruimt per kamer, verplaats je meestal alleen je spullen.

Als alles van een categorie op een hoop wordt gegooid, zie je pas wat een chaos aan spullen je eigenlijk hebt. Met het sorteren en selecteren van de joy pieces, komt er langzaam orde. Die gaan we vervolgens een vaste plek geven. Ik geloof er ook in dat rommel weer rommel aantrekt. Een rommellade, -zolder of -kamer zal daarom altijd in no time weer volstaan met rommel. Dat is bij mij dus echt taboe.

Hoe bepaal je met een klant wat een joy piece is?

Dat is een kwestie van gevoel. Als je alles een voor een in je handen houdt, voel je pas of je er blij van wordt. Het lastige is dat mensen vaak smoesjes verzinnen. Bijvoorbeeld dat ze het cadeau hebben gekregen en diegene niet willen kwetsen. Ik train mijn klanten erin om op die momenten vanuit gevoel en intuïtie te handelen. Dat gevoel komt vrij snel, pas daarna komen de smoesjes en argumenten. Ga op dat eerste gevoel af! Hierin kan je jezelf trainen en het gaat steeds sneller. Ik neem er dus de eerste keer veel tijd voor om mijn klanten hierin te trainen. Het beste is daarom om in een keer het volledige huis aan te pakken voor een blijvend opgeruimd leven.

Wat vind je het mooiste aan je werk als opruimcoach?

Ik vind het bijzonder dat ik zo dichtbij mensen mag komen.

Er is veel vertrouwen. Mensen hebben er soms veel moeite mee om iets weg te doen. Ik kan ze dan helpen door er een goede bestemming voor te vinden, zoals de kringloop, een goed doel of iemand anders die het kan gebruiken. Ik leer mijn klanten te bedenken hoeveel plezier zij ervan hebben gehad en hoeveel plezier ze dus kunnen doorgeven. Ik ruim nooit het huis op van mijn klanten. Ik leer ze hoe ze dat zelf moeten doen. Ik leer ze bewust omgaan met hun spullen, ondersteun ze waar nodig en moedig ze aan. Ik kan de garantie geven dat het opruimproces iets positiefs zal opleveren.

Wil je meer weten over het werk van Isabel? Volg haar op instagram of bekijk haar website.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven