Ik houd van van een opgeruimd huis. Ik vind het prettig om mijn spulletjes op de juiste plek te leggen en daarmee een heerlijk rustig huis te creëren. Mijn vrienden vinden mijn huis daarom altijd verbazingwekkend opgeruimd. Een vriendin vroeg mij ook wel eens of dit wel gezond is. Is dit niet een uit de hand gelopen controledrang?
Ik heb daar lang over nagedacht en vervolgens het goede gevoel dat opruimen mij geeft, de doorslag laten geven. Ik kon er toen niet de vinger opleggen waarom ik zo graag opruimde, maar ik besloot te accepteren dat dit bij mij hoort en dat dit is hoe ik met mijn huis wil omgaan. Door het ontspullen en minimaliseren heb ik inmiddels veel geleerd over mijn relatie met mijn spullen en mijn huis. Nu zie ik wel waarom ik altijd zo graag opruimde.
Ik herken nu in mijn opruimgedrag mijn wens om rust en orde in mijn woonomgeving te hebben, zodat ik minder prikkels van spullen heb en me kan focussen op wat ik wil doen.
Ook merk ik dat ik het gewoon fijn vind om met mijn spullen bezig te zijn. Niet met de spullen die er niet toe deden, die ik niet gebruikte of uit schuldgevoel had. Die spullen hebben inmiddels al lang het huis verlaten. Nee, met de spullen die me dierbaar zijn, ben ik graag bezig. Ik vind het prettig om ze anders neer te zetten, schoon te maken of even vast te houden. Ik waardeer die spullen. Ik merk dat ik mijn huis vul met liefde en een fijne, positieve energie door met mijn spulletjes ‘aan te rommelen’. Als ik na een vakantie thuiskom, merk ik ook direct dat mijn huis wat kaal en koud aanvoelt. Maar zodra ik een avondje heb aangerommeld, mijn thuis heb uitgepakt en alles weer op zijn plek staat, is het alweer mijn vertrouwde thuis. Heerlijk!
Uiteindelijk hoef ik dus nooit op te ruimen. Ik heb een opruimroutine gevonden die maakt dat ik op een fijne manier met mijn spullen bezig kan zijn, wanneer ik daar zin in heb en mijn huis met een fijne energie wil vullen. Maar opruimen is niet nodig, omdat mijn huis simpelweg altijd opgeruimd is.
Dit zijn daarvoor de drie belangrijkste routines.
1. Alles heeft een vaste plek
Ik geef graag alles, maar dan ook alles een vaste plek in je huis. Vuile vaat hoort in de vaatwasser, nieuwe tijdschriften belanden in de tijdschriftenbak, de afstandsbediening ligt naast de tv en voor mijn sleutels heb ik een bakje in mijn hal staan. Op die manier slingeren spullen niet door mijn huis en kan ik alles in no time weer terugvinden. Dat geeft een opgeruimd huis én bespaart me superveel tijd!
2. Ik geef het de juiste vaste plek
Wat is voor mij de meest logische plek om iets te zoeken of te gebruiken? Daar vlakbij moet de vaste plek voor mijn spullen komen. Ik kies ook graag voor een plek waar mijn spullen niet in de weg liggen. Ik gebruik dus liever niet mijn eettafel om post, tas, werkspullen en sleutels neer te leggen, want dan moet ik toch steeds weer die spullen wegleggen als ik aan die tafel wil eten of werken. Ik zet mijn aanrechtblad ook niet graag vol met kookspullen, want die staan vervolgens weer in de weg bij het koken. Het is voor mij ook belangrijk om niet te veel spullen in het zicht op te bergen. Door mijn spullen in plaats daarvan in kasten op te bergen, is mijn huis makkelijker schoon te maken en creëer ik vooral heerlijk veel rust.
3. Ik leg alles direct op zijn vaste plek terug na gebruik
Rommel voorkom je door het niet rommelig te laten worden. Ik leg dus alles na gebruik terug op de plek die ik het heb gegeven en ik hoef nooit meer op te ruimen. Merk ik dat het me toch steeds niet lukt? Dan heb ik misschien niet de juiste plek gekozen, omdat het te ver weg is van mijn logische looproute door huis of de plek van gebruik. Met wat creativiteit probeer ik een nieuw vast plekje te vinden. Net zo lang tot ik mijn huis moeiteloos opgeruimd kan houden.
Dat opgeruimde gevoel in je huis creëren, is een kwestie van uitproberen. Wat is voor jou een fijne plek om iets neer te leggen? Hoeveel spullen in het zicht vind jij prettig, voordat je huis ‘rommelig’ aanvoelt? Experimenteer, voel en vind jouw ideale opruimroutine!