Tidy Minds | Interview Dieuwke MoedersMinimalisme (2)

Dieuwke van Moeders Minimalisme: “Het leven is te kort om je druk te maken om spullen.”

De Friese Dieuwke inspireert met haar blog MoedersMinimalisme al vier jaar tienduizenden lezers. Ze deelt haar ervaringen over het minimaliseren van spullen in je huis, geeft als moeder van twee kinderen tips over het minimaliseren met kinderen en schrijft over het minimaliseren van afval. Ik sprak uitgebreid met Dieuwke over haar blog en facebookgroepen, minimalisme en duurzaamheid.

Hoe is minimalisme op jouw pad gekomen?

Ik heb zes jaar geleden een erg traumatische bevalling gehad. Het ging daarna niet goed met me, ik zat niet lekker in mezelf. Ik herinner me het moment nog goed dat ik mijn pasgeboren dochtertje borstvoeding gaf en om me heen allemaal spulletjes van haar zag staan. Ze was pas net geboren en had nu al een kamer vol spullen? Allemaal spullen die ik moest onderhouden, afstoffen, repareren. Allemaal spullen die mij zorgen gaven. Ik wilde een nieuw begin en met frisse energie opnieuw te beginnen, dus besloot ik die spullen aan te pakken. Door online te zoeken op ‘minder spullen’ raakte ik al snel in contact met minimalisme. Ik kende dat alleen als interieurstijl, maar de levensstijl bleek perfect te passen bij wat ik zocht. Het loslaten van mijn overbodige spullen gaf me de rust die ik zocht.

Hoe ziet jouw huis er nu zes jaar later uit?

Mijn huis is landelijk en gezellig. Ik heb geen spullen in huis die overbodig zijn. Als iets niet gebruikt wordt of weg kan, dan gaat het de deur uit. Mijn huis is daarom snel opgeruimd. Alles heeft een eigen plek, dus ik weet precies waar alles ligt. Ik kan uit mijn hoofd een lijst maken met alle spullen uit bijvoorbeeld mijn keuken. Als ik nu om me heen kijk, kan ik niets meer bedenken wat weg kan. Het moet handig zijn of ik moet ervan houden, anders kan het weg.

Ik focus mij op mijn leven en wil geen zorgen hebben om spullen.

Opruimgoeroe’s als Marie Kondo adviseren om in een keer je hele huis aan te pakken. Hoe heb jij dat aangepakt?

Het is een lang proces, zo is mijn ervaring. De eerste keer door je huis gaan om overbodige spullen te zoeken, gaat snel. Maar daarna ga je er nog een keer doorheen. En nog een keer. Daar kan je op die manier eindeloos mee doorgaan, maar het moet ook een keer klaar zijn. Je focus moet na het ontspullen juist op het leven liggen. Mijn advies is daarom om dit per kamer aan te pakken. Haal daar al het overbodige weg, en nog eens, en nog eens. Net zo lang tot je niks meer kan bedenken en het echt klaar is. Ga dan pas door naar een volgende kamer. Herhaal en herhaal. Zo word je bewust van je spullen en van wat je nodig hebt. Door de herhaling krijg je je inzichten. Als je huis eenmaal klaar is, zal er een last van je schouders vallen. Daarna is er alleen onderhoud nodig. Bij het schoonmaken bedenk ik daarom steeds bij wat ik tegenkom: heb ik dit nog nodig of kan het weg?

En dan is het nog de kunst om niks nieuws je huis in te halen. Hoe doe je dat?

Ik ben niet tegen kopen en consumeren, maar ik koop bewust.

Vroeger ging ik in mijn werkpauze even naar de stad en kocht ik veel snuisterijen. Ik werd daar gelukkig van. Ze waren goedkoop en zo kon ik mijn huis leuk aankleden. Zoiets komt nu niet eens meer in mij op. Ik zie in winkels met prullaria alleen maar plastic, vervuiling en afval. Door lang na te denken over een aankoop, koop ik bewuster. Ook cadeautjes krijg ik liever niet. Mij maak je blijer met iets om te consumeren zoals iets lekkers, of met een belevenis.

Kan je ook minimalist zijn als moeder van twee kinderen?

Goed voorbeeld doet volgen. Mijn dochter weet niet beter dan dat ongebruikte spullen worden doorgegeven. Als ze een boekje niet meer leuk vindt of er inmiddels te oud voor is, dan vraagt ze zelf: kunnen we dit aan iemand geven? Ook voor een baby hoef je echt niet zoveel spullen te kopen. Veel dingen kan je tweedehands kopen of van iemand lenen. Daarmee spaar je het milieu en is de drempel om het weer weg te doen, ook minder hoog.

Je hebt inmiddels tienduizenden volgers. Wat is de belangrijkste les die jij jouw volgers meegeeft?

Het leven is te kort om je druk te maken om je spullen. Familie, dierbaren, je connectie met jezelf en de natuur, genieten van het leven. Dat is zoveel belangrijker.

Je hebt twee grote facebookgroepen, een voor beginners en een voor gevorderden. Hoe verschillen die groepen van elkaar?

De beginnersgroep maakt pas voor het eerst kennis met minimalisme. De deelnemers hebben moeite om hun huis op orde te houden en zoeken naar een oplossing. Ze hebben nog veel vragen en staan aan het begin. Omdat spullen zichtbaar zijn en vaak een trigger zijn om met minimalisme te starten, ligt daar voor beginners de focus. Maar spullen zijn ook de grootste milieuvervuilers; duurzaamheid en minimalisme hangt met elkaar samen. Als je eenmaal wat verder bent, zal je focus al snel verschuiven naar duurzaamheid. De gevorderdengroep richt zich daarom meer op persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid.

Hoe duurzaam ben jij?

Ik koop weinig en als ik iets koop, doe ik dat bewust en kies ik altijd voor duurzaam.

Ik probeer daarnaast om zo min mogelijk afval te produceren. Ik leef niet zero waste, want ik heb met mijn werk, moederschap en drukke leven niet de tijd om daar genoeg focus op te leggen. Ik verminder mijn afval door grootverpakkingen te kopen, te kiezen voor verpakkingen die minder slecht zijn voor het milieu, dingen te hergebruiken, broodzakjes te vervangen voor een broodtrommel, geen drinkpakjes maar een hervulbare fles mee te geven aan mijn kinderen.. Het is niet moeilijk, maar levert wel minder afval op. Iedereen kan zijn eigen bakjes meenemen naar de notenboer of zijn eigen broodzakken naar de bakker. Ik doe wat ik kan doen en voel mij niet schuldig over het afval dat ik wel moet weggooien. Daar ligt naar mijn mening ook vooral een taak voor de supermarkt en producenten.

Als je je leven nu vergelijkt met dat van zes jaar geleden, wat is dan het grootste verschil?

Alsof ik ben wakker geworden. Nu vraag ik me af waarom ik toen zoveel spullen kocht. Het kostte me geld en mijn huis werd er voller van. Het bracht me maar kort en weinig geluk. Het was niet duurzaam voor de wereld en voor mezelf. Het grootste verschil is dat bewustzijn.

Wil je meer weten over Dieuwke? Volg haar op instagram of facebook, of lees haar blog.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven