Social media lijkt een nare verslaving van deze tijd. Er is altijd wel wat nieuws te zien op instagram en hoe meer accounts jij volgt, hoe groter de prikkel zal zijn om een groot deel van jouw dag op instagram te zitten. Ik durf wel te stellen dat dat waarschijnlijk niet de meest kwalitatieve manier is om jouw tijd te besteden en gezien de trends #socialdetox lijken meer mensen dat te denken. Tijd om mijn instagram-gedrag eens onder de loep te nemen. Spoiler: mijn conclusie was vooral heel veel accounts te ontvolgen op instagram.
Zo veel mogelijk likes en volgers
Er worden veel cursussen aangeboden over hoe je jouw instagram het beste en snelste kan laten groeien. Een groot instagramaccount hebben is kennelijk iets wat we nastreven en stiekem streelt dat natuurlijk ook ieder ego. Allemaal volgers die geïnteresseerd zijn in wat jij te zeggen hebt. Zo veel mogelijk likes en volgers krijgen, is nog steeds iets wat we kennelijk graag willen. Maar willen we dat nou echt?
Een groot instagramaccount, zo veel mogelijk likes en volgers krijgen, is namelijk best een klus. Je zult kwalitatieve content moeten maken, regelmatig moeten posten, je moeten verdiepen in je publiek en daarop inspelen, veel ‘engagen’ met je (potentiële) publiek en dus vooral heel veel tijd op instagram doorbrengen. Kortom: het is als een baan. Dat zou het mij alleen waard zijn, als instagram ook daadwerkelijk mijn baan is. Of mijn grote hobby die me veel inspireert.
Zo had ik ooit een redelijk groot instagramaccount met een paar duizend volgers, waar ik mijn gezonde kookavonturen deelde. Koken en bakken op en gezonde manier was mijn grote hobby en instagram was een leuke manier om daarmee bezig te zijn. Maar toen de hobby naar de achtergrond verdween, werd ik steeds minder actief. Instagram werd een last en ik voelde me verplicht om te blijven koken en posten. Want ik wilde mijn volgers toch niet verliezen?
Pas lange tijd later hakte ik de knoop door. Ik was op dat moment al lang niet meer actief op instagram en het platform riep vooral tegenzin bij me op. Door weinig actief te zijn had ik het grootste deel van mijn volgers verloren en eigenlijk interesseerde me dat niet meer zo. Ik gooide het instagram-roer om. Ik verwijderde rigoureus alle foto’s met eten en plaatste alleen nog maar iets als ik daar zin in had. Dat kostte me weer heel veel volgers, maar bracht mijn interesse voor instagram terug. Instagram was me simpelewg niet meer tijd en moeite waard. Ik streefde niet langer naar likes en volgers.
Er is ook een soort tegenbeweging gaande. Zo heeft Amber @thesocialgoodgirl opgeroepen om juist iedere maandag een volgersschoonmaak te houden: je gaat door de lijst met jouw nieuwste volgers (die staan bovenaan) en verwijdert iedereen die niet jouw ideale volger is. Op die manier zorg je voor een leuke groep mensen op ‘jouw’ insta. Maar het zou volgens Amber ook voor meer interactie zorgen en daarmee juist een snellere groei, maar dan wel onder jouw doelgroep.
Ja, dat is nogal wat anders dan een ontvolgapp gebruiken die precies voor jou bijhoudt wie jou ontvolgt (zodat jij hen ook kan ontvolgen, want: koekje van eigen deeg). Toen ik besloot ook vrijwel alle foodbloggers niet meer op insta te volgen, was voor mij duidelijk wie die ontvolgapp had en dus precies wist dat ik ze had ontvolgd. Namelijk de mensen die mij een bot bericht stuurden met ‘oke, doei dan’ of ‘#ontvolg’. Ja, echt.
Kennelijk namen zij aan dat ik hen ontvolgde, omdat zij mij ’terug’ waren gaan volgen en daarmee ‘de buit’ voor mij binnen was (de bekende volg-ontvolgmethode). En niet omdat je interesses op instagram gewoon zijn veranderd. Kennelijk wordt het als een no go gezien om mensen te ontvolgen. Alsof je het uitmaakt met je verkering of een vriendschap afbreekt.
Zo veel mogelijk likes en volgers lijkt dan nog altijd de norm. Maar niet als je instagram bekijkt met een minimalistische blik.
Benader instagram met een minimalistische blik
Minimalisme is niet zo min mogelijk. Zo min mogelijk spullen, zo min mogelijk social media, zo min mogelijk prikkels. Nee, het gaat om precies de juiste hoeveelheid vinden. Of dat nou een huis zonder meubilair is of een kast vol met de mooiste jurken, voor ons betekent minimalisme dat je precies dat hebt en doet wat voor jou van betekenis is. Ik heb daarom bijvoorbeeld wel graag een bank en schreef eerder een blog over waarom mijn huis geen lege, kale en witte ruimte is.
Datzelfde gaat op voor social media: het is niet ons doel om volledig te verdwijnen van social media of er zo min mogelijk ‘op’ te zitten. Het gaat ons om de juiste hoeveelheid tijd. Hoe besteden wij graag ons tijd? En hoe willen wij ontspannen? Het antwoord daarop is niet eindeloos en doelloos scrollen op instagram. Maar we willen instagram ook niet kwijt, want het is een grote inspiratiebron voor ons. Waar de balans ligt, zal voor iedereen anders zijn. De vragen die je jezelf kan stellen, zijn wel hetzelfde.
Kijktip: je hebt ongetwijfeld wel gehoord over de Netflix-documentaire The Social Dilemma over de verslaving en gevaren van social media. Een beetje Amerikaans en overdreven, maar het zet je wel verder aan het denken.
Zo voorkom ik doelloos instagramgebruik: ontprikkel en ontvolgen op instagram
Om te voorkomen dat ik doelloos op instagram rondhang, terwijl ik liever ontspan met een goed boek, heb ik het mezelf makkelijk gemaakt. Ik heb de prikkels van instagram geprobeerd te minimaliseren. Als ik dan wel op instagram rondkijk, is dat een bewuste keuze van hoe ik mijn tijd wil besteden.
Dit is hoe ik dat heb gedaan:
- Ik heb vrijwel alle notificaties op instagram uitstaan. Ik hoef geen melding voor iedere like of voor een nieuwe post van mijn inspiratiebron. Ik bepaal zelf wanneer ik de app open en pas dan bekijk ik die like of nieuwe post.
- Ik ben drastisch accounts gaan ontvolgen op instagram. Ik hanteer nu een regel van ongeveer 100 te volgen accounts. Net als bij spullen vind ik dat niet moeilijk: een erbij? Dan ook een eraf.
- Ik volg vrijwel geen vrienden op instagram. Ik gebruik instagram als inspiratieplatform en volg ondernemers, accounts over bewust ouderschap en natuurlijke geboorte, minimalisten, leuke insta-tiny houses en duurzaamheidsgoeroe’s.
- Ik heb alle overige social media in de ban gedaan of ben er niet eens aan begonnen. Ik heb ook bewust gekozen voor instagram en niet voor andere social media. Ik vond het mijn tijd niet waard om op veel meer platforms te zitten, tenzij het mijn werk is (zoals pinterest voor passief inkomen).