Leestip boeken over minimalisme en ontspullen

Leestip: 8 boeken over minimalisme

Hoe lang of kort je al met minimalisme bezig bent, een boek over dit onderwerp is altijd een eye-opener. Het ene boek leert me hoe ik je spullen los kan laten die niet meer bij je passen. Het volgende boek vertelt hoe minimalisme zo veel meer is dan alleen zo min mogelijk spullen bezitten. En weer een derde boek zet je op het spoor van een minimale impact en duurzaamheid. Kortom: deze 8 boeken over minimalisme en ontspullen zullen je aan het denken zetten.

#1 Weg ermee van Dennis Storm

Dit boekje is heerlijk in eenvoud. Het heeft iets meer dan honderd pagina’s en is daarmee zelf een symbool voor minimalisme. In het boek vertelt Dennis Storm hoe hij door de prachtige eenvoud van hotelkamers werd gegrepen door het minimalisme. Zo wilde hij ook leven en in het boek vertelt hij wat dat precies voor hem inhoudt. Vanwege het beperkt aantal pagina’s, de korte hoofdstukken, de stellige bewoordingen en makkelijke schrijfstijl, lees je het boek in no time uit. En dat raad ik je dan ook zeker aan.

Op papier of als e-boek

Tip: ik schreef eerder al een uitgebreide review van Weg ermee van Dennis Storm.

#2 Meer door minder van Joshua Becker

Joshua Becker heeft nog voor dit boek al heel wat gepend over minimalisme. Hij is namelijk de schrijver achter een van de grootste blogs over minimalisme, het Engelstalige becomingminimalist.com. Zijn boek is daarmee een van de bekendere boeken op dit gebied. Erg interessant is zijn insteek om niet te streven naar meer spullen, maar naar betere spullen. Alleen die verzamelt hij en die krijgen dan ook gelijk een ereplek in zijn huis.

Op papier of als e-boek

#3 Opgeruimd! van Marie Kondo

Waar andere schrijvers je aan het denken zetten, zet de Japanse Marie Kondo je aan het werk. Ze vertelt natuurlijk haar achtergrondverhaal – een beetje treurig ook wel, als klein meisje al gefascineerd door opruimen – maar deelt vooral maar beroemde KonMarie-methode. Die is eigenlijk doodsimpel: vraag je bij alles af of je er blij van wordt. Als je er niet blij van wordt, moet het weg. Marie Kondo geeft daarbij nog tientallen andere tips en stappenplannen hoe dit aan te pakken. Haar tweede boek Spark Joy is overigens nog praktischer. Tot aan het opvouwen van je kleding aan toe (guilty, doen wij hier). Maar daarvoor kan je misschien beter een van de honderden YouTube-toelichtingen bekijken.

Op papier of als e-boek

Tip: lees ook mijn uitgebreide review over het boek Opgeruimd! van Marie Kondo voor mijn life changing inzichten over spullen.

#4 Vaarwel, spullen van Fumio Sasaki

Als je een beetje hebt ingelezen op het gebied van minimalisme, ben je zonder twijfel de Japanner Fumio Sasaki tegengekomen. De schrijver is een minimalist in misschien wel de extreemste vorm. Hij bezit maar een paar kledingstukken, wat servies en nog wat schamele bezittingen. Veel is het zeker niet, maar volgens de schrijver is het precies wat je als mens eigenlijk nodig hebt. Als je zelden kookt, hoef je ook geen keukenspullen te hebben. Die redenering snap ik nog wel, maar verder komt het me toch wat onpraktisch voor (en ik houd wel van zelf eten klaarmaken). Je hoeft dan ook niet zo ver te gaan natuurlijk om wel de praktische tips van Fumio Sasaki ter harte te nemen.

Op papier of als e-boek

#5 Essentialisme van Greg McKeown

Greg McKeown heeft het woord minimalisme in een andere mooie term weten te vangen: essentialisme. Daarmee vat hij de boodschap misschien ook nog wel beter samen. Het draait immers niet om het minimaliseren en zo min mogelijk hebben van spullen. Het gaat om het terugbrengen naar de essentie. Volgens Greg McKeown is dat vooral een kwestie van drastische keuzes maken. “It is about making the wisest possible investment of your time and energy in order to operate at our highest point of contribution by doing only what is essential,” zo schrijft hij.

Op papier of als e-boek

#6 Verlangen naar Minder van Jelle Derckx

Een van de bekendste minimalisten van eigen bodem is Jelle Derckx. Zijn blog Growthinkers over duurzaamheid en minimalisme is zeker een aanrader, maar zijn boek nog meer. Het boek is een absolute aanrader voor de beginnende minimalist, maar ook inspirerend en herkenbaar voor als je wat verder op het minimalistische pad bent. Het staat uit twee delen. In het eerste deel vertelt hij zijn persoonlijke verhaal; dan volgen zijn tips. Jelle Derckx vertelt over het ontspullen en hoe hij een challenge deed om zijn bezittingen naar 100 spullen terug te brengen. Maar hij benadrukt ook dat hij hiermee streeft naar bewustwording en niet het hebben van zo min mogelijk bezittingen. Minimalisme is een middel, geen doel.

Op papier of als e-boek

Tip: hier lees je mijn uitgebreide review van Verlangen naar Minder.

#7 Alles wat overblijft van The Minimalists

The Minimalists schreven twee boeken – het andere heet heel toepasselijk Minimalisme – maar deze wil ik daarvan hier uitlichten. The Minimalists zijn Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus die je misschien wel kent van hun gelijknamige blog en de bekende Netflix-docu over minimalisme. Ooit werkten ze keihard voor hun American Dream van carrière maken en geld verdienen. Als de moeder van Joshua overlijdt en een stukgelopen huwelijk, gaat bij hem een knop op. Het resultaat is dat zowel hij als een goede vriend zich nu wijden aan het promoten van minimalisme. Een mooi inzicht aan hun boek is de koppeling van geld aan vrijheid, zoals wij zelf geld ook koppelen aan tijd. Voor iedere euro die je uitgeeft, moet je werken en lever je vrijheid (tijd) in. Is dat shirt of die koffie je dat waard?

Op papier of als e-boek

#8 Ontspullen van James Wallman

Duidelijker dan deze boektitel wordt het niet. James Wellman schrijft over ontspullen. Dat doet hij niet zo praktisch als Marie Kondo met tips over hoe en wat. Hij vertelt meer waarom je minder spullen zou willen hebben. James Wallman doet een oproep om naar ervaringen in plaats van spullen te streven. Grappig genoeg gaat het boek daarmee meer over belevenissen opdoen en de gevolgen daarvan (voor bijvoorbeeld de economie) dan over (ont)spullen. Over minimalisten is de schrijver overigens ook niet heel enthousiast, want die zouden zich blind staren op zo min mogelijk hebben en op cijfertjes. De auteur vindt zich daarmee vast niet in dit lijstje thuishoren.

Op papier

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven